15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile, datoare vândute constructorilor

Şcolile, datoare vândute constructorilor

Zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Dolj au rămas cu datorii şi şantiere deschise după ce au contractat lucrări de modernizare, dotări cu utilităţi şi chiar extinderi. În prezent, arieratele se ridică la suma de 1.600.000 de lei. Firmele care au executat lucrările încearcă să-și recupereze banii, apelând chiar la sechestru.

Printre unităţile de învăţământ cu datorii mari se află Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din comuna Bârca. Lucrările pentru construirea unui nou corp de clădire au fost contractate în 2008 de firma SC Panafico Construct SRL, care nu a reuşit să ducă proiectul la bun sfârşit pentru că nu i-au fost onorate plăţile. A pus doar temelia şi primii stâlpi, după care a părăsit şantierul. Apoi a început lupta pentru bani, pe calea instanţei. Primul proces a fost deschis în 2009. Procedura a continuat şi în 2011, când a reuşit să obţină şi penalizarea şcolii pentru fiecare zi care a trecut peste termenul impus. „Prin hotărârea judecătorească din 2009, datoria pentru lucrările executate este de 480.000 de lei, la care se adaugă şi penalităţi de 0,1% pe zi“, după cum precizează administratorul firmei, Tudor Robu. Pentru a nu afecta procesul educaţional, autorităţile au trecut la negocieri şi s-a ajuns la înţelegerea ca banii să fie daţi din bugetul administraţiei locale, în mai multe tranşe. Şcoala a rămas însă cu un peisaj dezolant în curte. Clădirea care trebuia construită a devenit o ruină, iar cei 600 de elevi înmatriculaţi la acest liceu învaţă în două ture.

„Odobleja“ a rămas cu punctul termic nefinalizat

La Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja“ din Craiova, datoria este şi mai mare, respectiv de 689.000 de lei, către două firme pentru lucrări diferite. Arieratele au vechime şi de doi ani. „Cea mai mare datorie provine de la modernizarea punctului termic. Lucrările au fost începute în 2011, de Liceul Electroputere, şi după comasare au fost continuate de Colegiul «Odobleja». Nu au fost finalizate însă. Am reușit să schimbăm doar ţevile, care aveau o vechime de peste 100 de ani, şi am rămas cu o datorie de 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi). Nu puteam să le înlocuim doar parţial. Şi mai avem nevoie de bani pentru a duce la bun sfârşit investiţia. Trebuie să înlocuim şi pompele, care au şi ele o vechime destul de mare“, a precizat Aurora Simon, directorul Colegiului Naţional „Ştefan Odobleja“ din Craiova.
Unitatea de învăţământ a început în urmă cu trei ani şi modernizarea laboratoarelor, o investiţie care ar fi costat 30 de miliarde de lei vechi. Nu a fost însă finalizată şi mai are de plătit încă 157.000 de lei.
Pe lista unităților de învățământ care au datorii de achitat către constructori se află şi Liceul Teoretic din Bechet, care are de dat 260.000 de lei pentru începerea construcţiei unui campus şcolar.

Datorii la transport

Probleme sunt şi în privinţa transportului elevilor. Judeţul Dolj are datorii de 2.200.000 de lei (22 de miliarde de lei vechi) către elevii care fac naveta din mediul rural spre urban. Plăţile au fost sistate în întregime anul trecut, în luna aprilie. Nedecontarea navetei este unul dintre motivele principale pentru care elevii abandonează şcoala. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS