14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNe fug copiii de acasă

Ne fug copiii de acasă

Fug de acasă în fiecare an, lăsând în urmă familia, considerându-se neînțeleși de cei maturi. Nu este suficient să aibă o familie sau o casă, copilul are nevoie de dragoste, înțelegere, dar și de atenție.

Neglijarea nevoilor afective și lipsa de comunicare, conflictele din sânul familiei, intenția adolescentelor de a se stabili cu prietenii care nu sunt acceptați de părinți, influența anturajului sunt doar câteva dintre cauzele dispariției copiilor de acasă, potrivit studiilor efectuate de organele abilitate. Implicarea instituțiilor diferă de la un caz la altul, unii având rol doar de consiliere, alții de monitorizare și supraveghere. În țara noastră, legislaţia interzice folosirea pedepselor fizice asupra copilului. Cu toate acestea, jumătate dintre părinţii români folosesc bătaia ca metodă disciplinară. Unul din șase copii declară că este bătut de părinţi.

33 de minori
căutați în 2012

În evidența Inspectoratului de Poliție al Judeţului (IPJ) Dolj, la 1 ianuarie 2012 erau zece minori dispăruți, iar pe parcursul anului 2012 au fost înregistrate alte 23 de astfel de cazuri. Dintre aceștia, au fost găsiți 24 din minori, rămânând în evidențele poliției încă nouă cazuri. Cinci dintre cei luați în evidențe sunt căutați de foarte mult timp, mai exact din 1994, 1997. Din cele 23 de cazuri, zece sunt tinere cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani. Acestea sunt în special din mediul rural. „Adolescentele au fugit de acasă cu iubiții lor, după ce familiile își declaraseră nemulțumirea în ceea ce privește relația lor. În alte zece cazuri a fost vorba de dispariții de băieți, între 9 și 16 ani, care au fugit de acasă sau din centrele de plasament din județ. Toți au fost însă găsiți și reintegrați în familie, implicit în centrele instituționalizate“, a spus Adrian Căpraru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj. Într-un singur caz, una dintre minorele dispărute a fost dată în urmărire internațională, existând informații că aceasta ar fi fugit în Italia cu iubitul ei. Este îmbucurătoare situaţia ca nici unul dintre minori nu a suferit vătămări corporale sau rele tratamente. În cazul celor dispăruți din centrele instituționalizate, potrivit reprezentanților poliției, copiii au fost returnați la centre, fiind preluați de asistenții sociali și consiliați. „În ceea ce privește copiii dispăruți de la domiciliu, în urma găsirii acestora informăm oficial asistenții sociali ai primăriilor, care sunt obligați să urmărească evoluția acestora și să ofere consiliere atât părinților, cât și copiilor. Îi încredințăm familiei cu proces-verbal, iar poliția de proximitate sau comunală trebuie să monitorizeze situația“, a adăugat reprezentantul IPJ Dolj.

Copiii străzii preferă libertatea

Alți zece copii dispăruți, potrivit reprezentanților Poliției doljene, provin din centrele de plasament. Din nefericire însă, mulți dintre acești copii ajung iar în stradă. „În cele mai multe cazuri este vorba de copii ai străzii, cărora le oferim adăpost, hrană, în centrele de urgență, însă, fiind obișnuiți cu un anumit stil de viață, fug după o perioadă. Responsabilitatea noastră este să anunțăm imediat poliția. De multe ori aceștia revin singuri în centre sau sunt aduși înapoi de poliție. Odată reveniți în centrul nostru, îi evaluăm, încercăm să aflăm motivele pe care le-au avut când au decis părăsirea centrului, dar și unde au fost. Nu de puține ori aflăm că minorii au mers să viziteze membrii familiei, rude sau prieteni cu care se văd foarte rar“, a spus Cristina Tănăsescu, purtător de cuvânt la DGASPC Dolj.  

Dispăruți de ani…

Domnica Boroangă – născută în 1979, a dispărut din 1997 și nu a fost de găsit până azi.
Ioana Pădureanu – născută pe 19.12.1989, în Băileşti, cu acelaşi domiciliu, a dispărut pe 12.05.2002.
Aurelia Cornea – născută pe 24.02.1989, în Pleniţa, cu domiciliul în comuna Unirea, județul Dolj. A dispărut pe 20.12.2004 de la domiciliu.
Maria Mușat – născută pe 14.08.1992 în Craiova, cu domiciliul în Băileşti, județul Dolj. A plecat voluntar de la domiciliu pe 18.04.2008. A fost localizată în Birmingam, Marea Britanie.
Costinel Dinculeană – născut pe 23.02.1991, în Goieşti, județul Dolj, cu acelaşi domiciliu. A plecat de acasă pe 15.09.2007.
Mirela Aldea – născută pe 13.02.1994, în Băileşti, cu domiciliul în comuna Valea Stanciului. A plecat de la domiciliu pe 23.10.2008.
Corina Bărbuică – născută pe 30.09.1991, în Craiova, cu acelaşi domiciliu. A plecat voluntar de la domiciliu pe 20.11.2008.
Marius Adrian Trașcă – născut pe 29.08.1994, în Craiova, cu acelaşi domiciliu. A plecat voluntar de acasă împreună cu fratele lui major.
Aurelian Ionuț Pașalega – născut pe 7.07.1992, în Craiova, cu domiciliul în comuna Goieşti. A plecat voluntar de la domiciliu pe 26.01.2009.
Maria Cristina Popa – născută pe 23.11.1993, în Craiova, cu acelaşi domiciliu. A plecat voluntar pe 10.01.2009.

A crescut abandonul şcolar

Abandonul şcolar a crescut în ultimii patru ani, în judeţul Dolj. Dacă în 2008, 1.320 de elevi au renunţat să mai frecventeze cursurile, anul trecut Inspectoratul Școlar Județean a înregistrat 2.066 de astfel de cazuri. Cauzele abandonului şcolar sunt în general de natură socială şi economică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS