15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDouă milioane de lei pentru drumuri

Două milioane de lei pentru drumuri

Primăria Craiova taie din banii de protocol, de la rechizite şi deplasări interne, ca să aibă cu ce petici gropile din carosabil

Primul punct pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Local Craiova vizează o rectificare bugetară de mari proporţii. Municipalitatea vrea să aloce două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) pentru repararea drumurilor din Bănie. Şi aici e vorba de gropi, fisuri şi crăpături, dar şi de degradări în jurul căminelor de vizitare a reţelelor subterane.

Tăieri substanţiale de la cheltuielile materiale

În ciuda vântului care-i fluieră prin conturi, municipalitatea a găsit de unde să ia banii necesari: finanţarea va fi asigurată din economiile făcute la capitolul bugetar: „Autorităţi publice – Cheltuieli materiale“.
Potrivit notei de fundamentare întocmite de Serviciul Financiar-Contabilitate al Primăriei Craiova, economiile sunt substanţiale la cheltuielile făcute pentru funcţionarea instituţiei. Tocmai de aceea, se propune alocarea către asfaltarea drumurilor a sumei de 20.000 de lei din banii pentru „Furnituri de birou“ (pixuri, hârtie etc.), tot 20.000 de lei de la „Carburanţi şi lubrifianţi“, dar şi 10.000 de lei din alocaţia iniţială pentru „Piese de schimb“. 300.000 de lei vor fi luaţi din banii alocaţi iniţial pentru cheltuieli cu telefoanele mobile şi internetul primăriei, alţi 535.000 de lei fiind daţi pentru asfaltări de la capitolul „Alte bunuri şi servicii“. Municipalitatea a tăiat inclusiv din sumele pentru „Reparaţii curente“, de unde trece la asfaltări 400.000 de lei. Alte 200.000 de lei au fost eliminate de la capitolul „Deplasări interne“ şi încă 45.000 de lei de la „Cheltuieli judiciare“, în timp ce bugetul pentru „Protocol şi reprezentare“ a fost şi el micşorat cu 30.000 de lei. Nu-i deloc mică nici suma tăiată de la capitolul „Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii“ – 360.000 de lei.
În total, economiile (mai mult sau mai puţin forţate) la cheltuielile materiale ale Primăriei Craiova sunt de 2.000.000 de lei, exact cât solicitase Direcţia Servicii Publice la capitolul bugetar „Transporturi“, subcapitolul „Străzi“, în vederea „suplimentării cheltuielilor materiale pentru aducerea străzilor la o stare normală de exploatare care să asigure siguranţa şi confortul circulaţiei“.

Bani mulţi, dar tot insuficienţi

Banii se vor duce până la urmă tot la firma Delta ACM ‘93 Bucureşti, cu care Primăria Craiova a încheiat astă-primăvară un acord-cadru de asfaltări pe o perioadă de patru ani. Cât despre lucrările care urmează să fie plătite din această sumă, o parte dintre ele au fost deja făcute de Delta, la comanda noii conduceri a Primăriei Craiova.
„Prioritatea numărul 1 în folosirea acestor bani o reprezintă astuparea gropilor din carosabil. Am făcut deja o serie de reparaţii în zona Nicolae Romanescu, Popoveni şi Potelu, iar acum se acţionează pe strada Râului. Ieri (n.r. – luni) am avut o discuţie şi m-am supărat un pic pe cei care s-au ocupat de această activitate, pentru că se mişcă prea încet pe strada Râului. Imediat ce vom termina acolo, probabil chiar de luni, vom începe să astupăm gropile de pe strada Brestei, că e dezastru acolo“, a declarat Gheorghe Nedelescu, City Manager al Craiovei.
Nu e vorba, însă, de astuparea gropilor din carosabil, ci şi de finalizarea a zeci de lucrări de asfaltare a unor alei sau parcări, începute în perioada campaniei electorale, apoi lăsate de izbelişte. „Sunt foarte multe lucrări care au fost iniţiate înaintea alegerilor locale, dar nu existau resurse financiare pentru ele. Tocmai de aceea, lucrările s-au oprit şi pe bună dreptate oamenii ne întreabă din ce motiv nu le continuăm. Acesta e motivul: nu le continuăm din lipsă de bani. Prin această rectificare de buget se obţin o parte din banii necesari. În plus, doamna primar încearcă inclusiv obţinerea de finanţare din fondul de urgenţă al guvernului pentru a încerca să continuăm aceste lucrări“, a precizat Nedelescu.

Evidenţă cu poză a tuturor gropilor

În calitatea sa de coordonator al lucrărilor de asfaltare, Gheorghe Nedelescu doreşte o evidenţă strictă a gropilor din Craiova, fiecare din aceste gropi urmând să aibă înregistrate dimensiunile, fotografia, dar şi data la care a fost reparată.
„Din acest an, am luat măsura ca toate gropile care se astupă să fie măsurate şi fotografiate, ca să le putem urmări în timp, pentru că lucrările de reparaţie au o garanţie de doi ani. Până acum se astupau gropile, dar nu se ştia unde şi câte gropi s-au astupat, care este suprafaţa lor. Acum, însă, vom avea o evidenţă strictă, ba chiar şi o poză cu data pe ea, deci ştim şi până când e în garanţie“, a spus managerul public al municipiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS