14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateE nevoie de scară la pasaj?

E nevoie de scară la pasaj?

ITM Dolj atrage atenţia că pasajul suprateran din centrul Craiovei avea nevoie de căi de evacuare pentru situaţii de urgenţă

Încă din prima zi de funcţionare, noul pasaj suprateran din centrul Craiovei iscă discuţii: Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a înştiinţat Prefectura Dolj şi Primăria Craiova că acest pod peste intersecţia de la kilometrul 0 ar fi avut nevoie de scări sau căi de evacuare a persoanelor de pe pasaj în situaţia unui accident de circulaţie.

„Această construcţie nu are stabilite nici un fel de căi de evacuare“

„În luna iunie am făcut o verificare la pasajul suprateran din centrul Craiovei, pentru a vedea dacă sunt respectate prevederile Legii nr. 319/2006 privind protecţia şi securitatea muncii, ocazie cu care am constatat că această construcţie nu are stabilite nici un fel de căi de evacuare. Am trimis pe 22 iunie o adresă oficială constructorului SCT Bucureşti, prin care i-am pus în vedere să identifice soluţiile tehnice şi să realizeze aceste căi de acces şi evacuare pentru situaţii de urgenţă până la predarea acestuia către beneficiar. Poate fi vorba de scări, poate fi vorba de lifturi pentru evacuarea persoanelor de pe pasaj, numai să existe o asemenea cale de evacuare. Însă, acest pasaj a fost dat în folosinţă, iar căile de evacuare nu au fost realizate, punând astfel Primăria Craiova într-o situaţie delicată. De aceea, am decis să încunoştiinţăm beneficiarul şi Prefectura Dolj, cu scopul de a lua măsurile legale şi a preveni eventualele situaţii nedorite“, a declarat Cătălin Mohora, directorul general al ITM Dolj.
Şeful ITM spune că nu e nevoie de o modificare a construcţiei, ci doar, eventual, de adăugirea unei scări de evacuare pe exteriorul pasajului, „ori chiar de un simplu marcaj pe marginea căii de rulare, prin care să se desemneze un spaţiu cu o lăţime de o jumătate de metru sau un metru, semnalizat corespunzător, pe unde s-o ia persoanele rămase pe pod, spre exemplu în cazul în care s-a stricat maşina sau tramvaiul cu care circulau“.

„Nici un pod la care am lucrat nu are prevăzute astfel de scări de evacuare“

Constructorul consideră însă că nu e nevoie de asemenea scări sau căi de evacuare:
„Când inspectorii au venit în control pe pasaj şi m-au întrebat pe unde coboară oamenii în caz de accident, le-am răspuns simplu: pe la capete! Le-am spus că eu construiesc poduri din 1980 şi nici un pod la care am lucrat nu are prevăzute astfel de scări de evacuare. Pe de altă parte, pasajul nu are trotuare, pietonii nu au voie să circule pe el, aşa că, dacă am pune o scară, se iveşte o altă problemă: cum îi împiedici pe oameni să urce pe acolo până pe pasaj? Pentru că nu poţi nici să pui sub cheie o asemenea scară…“, a declarat ing. Gabriel Nicolau, directorul Agenţiei Poduri din cadrul SCT Bucureşti.
Nicolau susţine că, la nevoie, pietonii au un spaţiu pe unde ar putea circula în siguranţă: „O pot lua pe pasaj, pe zona mediană dintre cele două linii de tramvai, printre cele două linii continue trasate, unde există un spaţiu de aproape un metru lăţime pe unde pot coborî către capete“.
Reprezentantul SCT spune, însă, că şi dacă ar fi vrut, n-ar fi putut realiza aceste căi de evacuare. „Aşa cum le-am răspuns şi celor de la ITM, nu putem să realizăm asemenea căi de evacuare atâta timp cât acestea nu există în proiect“, a menţionat directorul Agenţiei Poduri a SCT.

„De ce îmi puneţi mie această întrebare?“

Decizia privind construirea unor căi de evacuare rămâne, aşadar, la latitudinea Primăriei Craiova. Însă, primarul Olguţa Vasilescu nici nu vrea să audă de aşa ceva: „De ce îmi puneţi mie această întrebare cu privire la scările de evacuare ale pasajului? Ar trebui să le puneţi întrebarea celor care au întocmit şi avizat proiectul“, a răspuns primăriţa municipiului, într-o conferinţă de presă de ieri, când a fost întrebată de construirea unor asemenea scări.
Chestionaţi în legătură cu această dispută, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au răspuns – prin vocea purtătorului de cuvânt, maiorul Florin Cocoşilă, că „pasajul suprateran nu se supune avizării/autorizării, nu face parte din categoriile de construcţii şi amenajări care sunt stipulate de HG 1739/2006, deci nu are nevoie de aviz pe linie de situaţii de urgenţă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS