15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSimbolul Taiwanului, proiectat de un român

Simbolul Taiwanului, proiectat de un român

Cel mai cunoscut arhitect român contemporan este Dorin Ştefan, care a câştigat de curând competiţia pentru proiectarea Turnului Taiwan, construcţie menită să devină simbolul ţării, potrivit ibcfocus.blogspot.com. Spectaculosul proiect, cu înălţimea de 300 de metri, include opt (cifra norocoasă în tradiţia locală) lifturi exterioare în formă de zepelin – acestea servind şi ca staţii de observare. Turnul, care va fi amplasat în oraşul Taichung (al treilea oraş ca mărime din această ţară), a fost caracterizat de juriul concursului drept unul „modern şi graţios“.
Dorin Ştefan a câştigat concursul la care au participat şi alţi 237 de arhitecţi, din 25 de ţări ale lumii, printre care şi celebrul birou de arhitectură Cook Robotham Architectural din Marea Britanie.
„Nu e un turn de birouri, ci e un turn cu funcţiune de turism, gen Turnul Eiffel. În clădire se vor afla un muzeu al oraşului, un restaurant belvedere, nişte birouri de administraţie. Conceptul se bazează pe nişte lifturi uriaşe care au forma unor zepeline ce urcă până la 300 de metri. Fiecare zepelin poartă câte 50 de persoane. Sigur că în acest turn va fi foarte multă tehnologie, pentru că se bazează pe energie neconvenţională: foarte multe baterii solare, celule fotovoltaice, apa de ploaie este convertită. Fiind un semnal pentru un oraş în expansiune, el trebuie să reprezinte tot ce este la zi în energie şi tehnologie. Studiindu-le cultura şi tradiţia, am aflat că opt este numărul lor norocos. Aşa am decis că vor fi opt ascensoare. De asemenea, am aflat că în cultura lor există «money tree», un copac-simbol, aducător de noroc şi prosperitate, cu multe tulpiniţe împletite, asemănător cu un bonsai, care are cinci ramuri cu cinci frunze în vârf, care reprezintă cele cinci elemente: metal, apă, lemn, foc şi pământ.
Imaginea turnului nostru, cu cele opt zepeline sus, seamănă cu acest copac“, a spus arhitectul Dorin Ştefan, care este vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România şi membru al Comisiei de urbanism a Primăriei Capitalei.
Echipa de proiectanţi care a câştigat competiţia este formată din: Dorin Ştefan, Mihai Bogdan Crăciun, Bogdan Chipara, Claudiu Bârsan-Pipu, Oana Niţuică, Anda Ştefan, Adrian Arendt, Corina Fodor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS