18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePărinţii unici, ultimii concediaţi

Părinţii unici, ultimii concediaţi

Femeile şi bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, întreţinătorii de familie şi salariaţii care mai au cel mult cinci ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare vor fi vizaţi „în ultimul rând“ de concedierile din agenţiile guvernamentale, potrivit proiectului discutat de guvern.

Guvernul a discutat în şedinţa de ieri proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cu Comisia Europeană şi FMI, acesta fiind unul dintre proiectele de lege pentru care executivul îşi va asuma răspunderea în faţa parlamentului.
Potrivit proiectului, personalul autorităţilor şi instituţiilor care se desfiinţează în urma reorganizării va fi angajat în structurile care preiau activitatea acestora, dar în limita posturilor aprobate pentru structurile ce preiau activitatea. Încadrarea personalului pe noile funcţii şi stabilirea noilor drepturi salariale se vor realiza până la 1 decembrie.
În ceea ce priveşte angajaţii care îşi pierd locurile de muncă în urma reorganizării, proiectul de lege prevede că încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu se va face în baza criteriilor stabilite între conducerea instituţiei şi reprezentanţii salariaţilor sau ai sindicatelor, după caz, cel târziu până la 1 decembrie.
În absenţa acestor criterii, aplicarea măsurii de încetare a raporturilor va ţine cont de câteva „criterii minimale“: dacă sunt îndeplinite condiţiile de pensionare; măsura să afecteze mai întâi persoanele care nu au copii în întreţinere; în situaţia în care concedierea vizează doi soţi angajaţi în aceeaşi instituţie, îşi va pierde postul soţul care are venitul cel mai mic.
În plus, măsura concedierii trebuie să „afecteze în ultimul rând“ femeile şi bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, întreţinătorii de familie, precum şi salariaţii care mai au cel mult cinci ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare.
La disponibilizare se va ţine cont totodată de calificativul obţinut la ultima evaluare a performanţelor profesionale şi de existenţa unor sancţiuni disciplinare.
Înfiinţarea, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile structurilor care rezultă în urma reorganizării agenţiilor şi autorităţilor vor fi reglementate prin hotărâri de guvern, care vor intra în vigoare la 1 octombrie 2009.
Din cele 226 de agenţii, administraţii, autorităţi, centre, companii, inspectorate, inspecţii, oficii, laboratoare, regii şi institute care funcţionează în subordinea guvernului, vor rămâne 107, a decis executivul luna trecută. În urma restructurării, vor fi eliminate 9.200 de posturi, fie prin disponibilizări, fie prin scoaterea din schema de personal a posturilor vacante, dar bugetate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS