14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei prefecţi - patru ilegalităţi

Trei prefecţi – patru ilegalităţi


Trei din ultimii patru prefecţi doljeni şi-au pus semnătura lângă ilegalităţile comise de Consiliul Local Craiova în privinţa accesului căruţelor în municipiu.

Cornel Mondea, Nicolae Giugea şi Florin Stancu par să nu aibă prea multe în comun. Şi totuşi, în calitate de prefecţi ai judeţului Dolj, au dat aviz de legalitate pentru patru hotărâri ale Consiliului Local Craiova care contraveneau Codului Rutier, permiţând accesul căruţelor în municipiu.

Mondea, întâiul

Primul care a avizat drept legală o hotărâre de consiliu local care modifica o… lege (!) este Cornel Mondea. El şi-a aşternut semnătura pe avizul de legalitate dat Hotărârii nr. 227 din 31 iulie 2003, prin care Consiliul Local Craiova a stabilit că vehiculele cu tracţiune animală pot circula prin oraş, însă doar prin anumite zone. Atelajelor le era interzisă circulaţia doar în zona A a municipiului, adică în spaţiul delimitat la vest de străzile Paşcani, Maria Tănase, Brestei, Câmpia Islaz, Petuniilor, Pictor Iscovescu, Bucovăţ, Şoimului şi bulevardul 1 Mai, la sud de străzile Tabaci, Anul 1848, General Magheru şi bulevardul Gheorghe Chiţu, la est de străzile Spaniei, Petre Ispirescu şi Nicolae Iorga, iar la nord de străzile Fraţii Goleşti, Nicolae Iorga, General Constantin Cernătescu, General Argetoianu, Lămâiţei, Doljului, Opanez şi George Enescu.
Juriştii Prefecturii Dolj, acei „specialişti“ care i-au înaintat prefectului documentaţia de avizare a legalităţii, nu s-au obosit să citească nici măcar preambulul respectivei hotărâri, unde era menţionată o enormă minciună, potrivit căreia actul este „în conformitate cu prevederile HG nr. 85/2003 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice“. Prostia ar fi ieşit imediat la iveală dacă cineva s-ar fi uitat măcar un minut în respectiva hotărâre de guvern, unde, în art. 200 era clar consemnat: „Vehiculul cu tracţiune animală nu poate fi condus pe autostrăzi, drumuri naţionale, în municipii, precum şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care îi interzic accesul“. Dar nu, juriştii prefecturii nu s-au dovedit chiar atât de deştepţi…

Dubla lui Giugea

După inginerul Mondea, scaunul de prefect de Dolj a fost ocupat o vreme de agronomul Nicolae Giugea. Şi acesta a făcut-o de oaie – nu o dată, ci de două ori -, avizând hotărâri ale Consiliului Local Craiova, care contraveneau legislaţiei rutiere. Neavând studii de specialitate, Giugea s-a bazat tot pe juriştii prefecturii. Şi rău a făcut.
Mai întâi, prefectul pedist a avizat pentru legalitate Hotărârea nr. 406 din 27 septembrie 2005 a Consiliului Local Craiova, prin care se îmbunătăţea, chipurile, Hotărârea nr. 227/2003, adăugându-se la art. 2 următorul alineat: „Atelajele ce se vor deplasa pe arterele municipiului Craiova, în zonele în care este permis accesul acestora, vor fi dotate obligatoriu cu dispozitive de retenţie a dejecţiilor animale“. Vasăzică, punând un sac pentru dejecţii la fundul cailor, căruţaşii puteau intra în municipiu. Nu conta că legea prevedea altfel.
Un an mai târziu, Giugea a dat din nou cu oiştea-n gard. De această dată, era vorba de avizarea Hotărârii nr. 241/2006, privind aprobarea Regulamentului de gospodărire comunală a municipiului Craiova. În acesta se menţiona la art. 18: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 800 de lei, pentru persoane fizice: a) Accesul şi circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală în interiorul perimetrului: bulevardul Decebal, str. Caracal, str. Corneliu Coposu, bulevardul Nicolae Romanescu, str. Popoveni, bulevardul Râului, str. Brestei, str. Maria Tănase, str. Paşcani, str. George Enescu, str. Constantin Brâncoveanu, bulevardul Dacia; b) Deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală pe arterele municipiului Craiova, în zonele în care este permis accesul acestora, fără a fi dotate cu dispozitive de retenţie a dejecţiilor animale“.
Altfel spus, căruţele n-au voie să circule în zona centrală a Craiovei, dar li se permite accesul în anumite cartiere mărginaşe. Iar asta, deşi Codul Rutier (OUG nr. 195/2002) interzice expres circulaţia căruţelor în municipii.

Acum şi Stancu

Pe Silviu Dumitru, prefectul penelist al Doljului, l-a sărit rândul, însă urmaşul său, pesedistul Florin Stancu, a reuşit de curând să intre şi el în panoplia reprezentanţilor guvernului care susţin ilegalităţile Consiliului Local Craiova. Nu demult, el şi-a pus semnătura pe Hotărârea nr. 319 din 25 iunie 2009 a Consiliului Local Craiova, prin care, la art. 29, este reglementată o sancţiune contravenţională între 500-1.000 de lei pentru: „a) Accesul şi circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală în interiorul perimetrului: bulevardul Decebal, strada Caracal, strada Corneliu Coposu, bulevardul Nicolae Romanescu, strada Popoveni, bulevardul Râului, strada Brestei, strada Maria Tănase, strada Paşcani, strada George Enescu, strada Constantin Brâncoveanu, bulevardul Dacia. b) Deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală pe arterele municipiului Craiova, în zonele în care este permis accesul acestora, fără a fi dotate cu dispozitive de reţinere a dejecţiilor animale“. Se modifica astfel doar cuantumul amenzii, însă ilegalitatea rămânea. Şi nici de această dată juriştii prefecturii n-au băgat-o de seamă, iar prefectul a semnat avizul de legalitate ca… primarul. Aşa se face că hotărârea cu pricina a şi intrat în vigoare pe 8 august.
Reprezentanţii Cabinetului prefectului de Dolj n-au dorit să comenteze ilegalitatea avizată de prefect. Spre deosebire de predecesorii săi, Florin Stancu este însă jurist şi, potrivit unor surse din interiorul instituţiei pe care o conduce, le-ar fi dat drept temă juriştilor din subordine să studieze dacă nu cumva au făcut o gafă cu respectivul aviz de legalitate. Rămâne de văzut dacă aceştia îşi vor aduce aminte una dintre regulile de bază învăţate în facultate: aceea că legea primează în faţa hotărârilor unui consiliu local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII