17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎmproprietărire neconstituţională cu patrimoniul UTC

Împroprietărire neconstituţională cu patrimoniul UTC

Modificările Legii tinerilor sunt neconstituţionale întrucât dispun transferarea în patrimoniul Consiliului Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret a unor imobile care s-au aflat în posesia Uniunii Tineretului Comunist, încălcând astfel dreptul la proprietate privată, susţine Curtea Constituţională. De asemenea, dispoziţiile din Legea pentru modificarea Legii tinerilor nr. 350/2006 sunt contrare prevederilor din Legea fundamentală referitoare la dreptul de asociere, mai susţin judecătorii Curţii Constituţionale în motivarea deciziei din 14 ianuarie, publicată ieri pe site-ul instituţiei.

Se încalcă dreptul la asociere şi dreptul de proprietate

Curtea a constatat că Fundaţia Naţională pentru Tineret, prin schimbarea denumirii în Consiliul Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret, ce are ca scop domeniul tinerilor, respectiv stimularea participării la viaţa comunităţii şi realizarea protecţiei sociale a acestora, nu are reprezentativitate la nivel naţional, deoarece şi-au exprimat adeziunea la realizarea scopului său doar o parte dintre fundaţiile judeţene pentru tineret. „De altfel, obligarea fundaţiilor judeţene pentru tineret care şi-au exprimat anterior adeziunea să facă parte din Fundaţia Naţională pentru Tineret este contrară principiului libertăţii de asociere a membrilor acesteia, de vreme ce se impune, prin lege, apartenenţa la altă persoană juridică de drept privat, Consiliul Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret“, susţin judecătorii Curţii Constituţionale.
Şi dreptul de proprietate privată este încălcat, întrucât se transferă în patrimoniul Consiliului Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret imobile care s-au aflat în posesia Uniunii Tineretului Comunist, imobile care, anterior anului 1990, au fost folosite pentru „instruirea practică a tineretului pentru apărarea patriei“, se mai arată în motivare.
Curtea mai reţine că modificările propuse prin legea criticată sunt imprecise şi inadecvate, întrucât sunt utilizate expresii a căror sferă de cuprindere nu poate fi determinată. De aceea, Curtea constată că, în condiţiile în care, prin legea criticată, sunt reglementate măsuri insuficient elaborate, cu efect evident neconstituţional, este necesară înlăturarea acestora.
Pe 14 ianuarie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările aduse Legii tinerilor, la sesizarea preşedintelui Traian Băsescu, care arătase că acest act normativ încalcă dreptul la garantarea proprietăţii, trecând în proprietatea Consiliului Naţional al Fundaţiilor pentru Tineret imobile ce au fost doar „în posesia“ fostului UTC.
Preşedintele reclamase şi faptul că modificările aduse actului normativ menţionat încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, în condiţiile în care Fundaţia Naţională pentru Tineret este înfiinţată printr-o hotărâre judecătorească, dar trebuie să-şi schimbe numele în baza unei legi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU