17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBig Brother ne-a intrat în casă

Big Brother ne-a intrat în casă

Începând de astăzi, furnizorii de telecomunicaţii vor şti când, unde, de unde, cât şi cu cine vorbim, fie că este vorba despre o convorbire telefonică, fie de un mesaj trimis prin SMS. Din 15 martie ni se monitorizează, în acelaşi fel, şi calculatorul

Toate convorbirile telefonice şi SMS-urile vor fi de astăzi înregistrate de operatorii de telefonie fixă şi mobilă şi vor fi stocate timp de şase luni, potrivit Legii nr. 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice, intrată în vigoare. Concret, toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă, precum Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp, sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni numerele de telefon ale apelantului şi apelatului, adresa abonatului, locaţia celui care este apelat, când a fost făcut apelul şi cât durează convorbirea telefonică. În cazul convorbirilor internaţionale, vor fi înregistrate identitatea internaţională a abonamentului mobil (IMSI) al apelantului şi IMSI al apelatului, precum şi identificarea celulei din care a fost activat serviciul.

Tot din 20 ianuarie, toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni şi SMS-urile, cui şi când le trimitem.

 

Informaţii pentru procurori

 

Legea dispune ca toate informaţiile înregistrate în această perioadă să fie puse la dispoziţia procurorilor, în urma unei cereri aprobate de preşedintele instanţei de judecată căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în prima instanţă, dacă informaţiile indică pregătirea unei infracţiuni grave, potrivit articolului 15 din actul normativ. Conţinutul convorbirilor telefonice ar putea fi preluat direct de procurori în caz de urgenţă, „când întârzierea obţinerii autorizării din partea judecătorilor ar aduce grave prejudicii urmăririi penale ori îndeplinirii obligaţiilor pe care şi le-a asumat România ca stat membru al Uniunii Europene“.

Aceeaşi lege îi va obliga pe toţi furnizorii de internet să stocheze, începând din 15 martie 2009, timp de şase luni, următoarele date cuprinse în poşta electronică a persoanelor care corespondează pe teritoriul României: de unde este trimis e-mail-ul, data şi ora la care ne conectăm la internet, cui îi este adresat e-mail-ul (adresa IP, numele şi adresa fizică a abonatului), precum şi data şi ora la care ne deconectăm de la internet. Tot din 15 martie, cei care furnizează servicii de internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni următoarele date despre navigarea pe internet: numele, adresa fizică şi IP-ul celui care s-a conectat la internet, data şi ora la care s-a conectat, precum şi data şi ora la care s-a realizat deconectarea.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII