17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljchim, prelungirea agoniei

Doljchim, prelungirea agoniei

Deşi iniţial trebuia închisă de ieri, fabrica de amoniac de la Doljchim Craiova mai lucrează câteva zile, după care îşi întrerupe activitatea timp de aproximativ o lună. Combinatul este singurul din ţară şi printre puţinele din Europa care mai produc în prezent îngrăşăminte chimice pentru agricultură.

Măsura acţionarului majoritar de la Doljchim, Petrom SA, de a închide temporar activitatea fabricii de amoniac din cadrul combinatului craiovean pare mai mult una economică decât socială, cum ne-a lăsat impresia ministrul economiei, Adriean Videanu.

Acesta anunţase sâmbătă că de pe 5 ianuarie se închide combinatul Doljchim, pentru a face o economie la gazele naturale de 1,2 milioane de metri cubi pe zi, gaz care în sezonul rece şi în contextul tatonărilor ruso-ucrainene de pe piaţa gazelor ar fi necesar pentru alimentarea consumatorilor casnici.

De fapt, ieri, Doljchim – mai ales fabrica de amoniac – funcţiona la întreaga capacitate şi va mai funcţiona câteva zile, „până când atingem stocul maxim de amoniac, pentru a putea produce în continuare îngrăşăminte, în special azotat de amoniu“, a spus directorul combinatului, Dumitru Ungureanu. El nu exclude posibilitatea ca peste noapte să vină decizia de închidere a instalaţiilor de amoniac, dacă vor mai apărea probleme legate de presiunea gazului.

 

Petrom planifica dinainte oprirea combinatului

 

Ministrul Videanu s-a dat de gol pe 3 ianuarie că acţionarul majoritar Petrom „închidea oricum Doljchim“. În comunicatul transmis către Bursa de Valori Bucureşti şi transmis şi către GdS, sub titulatura „Închidere temporară Doljchim“, Petrom spune că, în funcţie de evoluţia pieţei, va decide ce se va întâmpla la Doljchim: „Petrom a decis să iniţieze închiderea tuturor unităţilor de producţie consumatoare de gaz natural. În prezent avem în vedere închiderea unităţilor de producţie mai sus-menţionate până la mijlocul lunii februarie, urmând să monitorizăm îndeaproape evoluţia pieţei, pentru a lua decizii ulterioare. Ca urmare a acestei măsuri, aproximativ 600 de salariaţi vor intra în şomaj tehnic. Efectele acestei măsuri asupra activităţii şi rezultatelor Petrom nu sunt semnificative“.

 

Paradoxul Doljchim: monopol pe piaţă, dar închide fabrica

 

Combinatul craiovean este singurul din ţară care mai produce îngrăşăminte chimice şi, probabil, printre puţinele din Europa, după cum afirmă directorul Dumitru Ungureanu. Paradoxal, chiar dacă este singurul producător din ţară, activitatea la fabrica de amoniac (materia primă pentru îngrăşăminte) se va opri în câteva zile. Petrom spune că piaţa va decide când se va relua activitatea de producere a amoniacului. Decizia acţionarului majoritar Petrom a fost oarecum surprinzătoare pentru cei de la fabrica din Craiova, mai ales că în iarna aceasta a fost pentru prima dată când tot combinatul a lucrat de Sărbători.

Problemele de pe piaţa gazelor naturale dintre Rusia şi Ucraina au picat la fix, chiar când Petrom aproape că definitivase listele cu cei 600 de angajaţi ai Doljchim care ar urma să fie trimişi în şomaj tehnic, după cum au declarat cei din fabrica din Bănie. Oricum, Doljchim este un agent economic mare consumator de gaz natural şi a cărui activitate poate fi întreruptă oricând apar probleme de natură socială, legate de aprovizionarea populaţiei cu gaze. „Noi suntem agenţi economici interuptibili, adică Ministerul Economiei are dreptul să ne întrerupă activitatea ori de câte ori va fi nevoie de gaze naturale pentru populaţie“, a explicat directorul de la Doljchim.

Întrebat cum s-ar fi desfăşurat activitatea la combinat dacă nu ar fi intervenit problema gazelor naturale, directorul Ungureanu a spus că „era posibil să fie închis din cauza conjuncturii de piaţă dinainte de Sărbători. Acum, lucrurile s-au schimbat şi vom produce amoniac până la stocul maxim, pentru a putea fabrica apoi îngrăşăminte. Vom asigura necesarul de îngrăşăminte pentru agricultura din zonă“. Ungureanu afirmă că de două luni sunt închise temporar toate celelalte cinci combinate chimice din ţară care ar mai fi fabricat îngrăşăminte. În cazul în care cererea de îngrăşăminte chimice va fi mare în perioada următoare, atunci situaţia combinatului s-ar putea redresa.

 

600 de oameni – şomaj tehnic cu bani mulţi

 

Angajaţii de la Doljchim care vor pleca acasă cel puţin până la jumătatea lunii februarie s-au împăcat cu ideea. Cel puţin, aşa a declarat liderul sindical, Gheorghe Băiaşu: „Oamenii au înţeles că există două variante, potrivit Contractului Colectiv de Muncă, dar cea mai bună este aceasta. Când patronatul nu mai are de lucru pentru o parte din angajaţi şi nu le poate oferi alte activităţi, le dă 75% din salariu şi spor de vechime, plus spor de vechime în Petrom, ceea ce înseamnă aproape 95% din salariul lor. Angajaţii nu vor mai cheltui cu transportul, cu mâncarea de pachet şi vor lua până la 1.400 de lei“.

Aşadar, cei 600 de muncitori de la Doljchim trimişi în şomaj tehnic vor primi aproximativ 1.400 de lei pe lună, iar dacă ar lucra, ar primi în medie 1.800 de lei lunar. Situaţia combinatului nu-i mai îngrijorează pe angajaţi, „pentru că la celelalte combinate din ţară au fost daţi afară zeci de mii de oameni. Pe când la noi programul de restructurare a afectat 300 de oameni, care au plecat voluntar, dar sunt din cei ajunşi la pensie şi toţi au ieşit cu pensii bune. Nu are nici unul sub 1.200 de lei“, a precizat liderul sindical.

Doljchim, cuiul din coasta Petrom

Petrom a vrut să se „descotorosească“ de Doljchim încă de anul trecut şi a intenţionat să dea în administrare combinatul, dar nu a găsit investitorul strategic. Petrom confirmă acest lucru, dar nu spune motivul pentru care dorea un administrator pentru combinatul de la Craiova. „Anul trecut s-a pus problema găsirii unui investitor strategic cu care să administrăm Doljchim. Nu s-a găsit acest investitor, deşi au existat oferte, dar procesul nu s-a finalizat“, a spus purtătoarea de cuvânt a Petrom SA, Ramona Zanfirescu. „Noi nu suntem prioritari pentru Petrom. Nu avem nici acelaşi obiect de activitate. Voiau fie să ne vândă, fie să ne dea în administrare. Dar toate aceste intenţii au eşuat. Programul viitor depinde de piaţa de desfacere“, a precizat liderul de sindicat, Gheorghe Băiaşu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII