15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSprijin financiar pentru zonele montane defavorizate

Sprijin financiar pentru zonele montane defavorizate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va acorda, de săptămâna viitoare, până la 50 de euro pe hectar pentru zonele montane, în cadrul măsurii de sprijin financiar pentru zone defavorizate, se arată într-un comunicat al agenţiei.

APIA a autorizat plata sumei de 44,6 milioane de euro, sprijinul financiar pentru un hectar fiind aplicat degresiv, în funcţie de mărimea fermei. Finanţarea este asigurată în proporţie de 82% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, iar restul reprezintă cofinanţare din bugetul naţional.

Conform regulamentelor europene, în cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 de hectare, valoarea sprijinului financiar descreşte treptat. Astfel, pentru suprafaţa de până la 50 de hectare, fermierul primeşte 100% din sprijinul financiar, pentru partea cuprinsă între 50,1 şi 100 de hectare, fermierul primeşte doar 75% din valoarea sprijinului, iar pentru suprafaţa cuprinsă între 100,1-135 de hectare, proprietarul va primi 50% din valoarea sprijinului pentru fiecare hectar. De aceste fonduri vor beneficia 227.785 de fermieri care au depus cereri pentru o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare.

Confom Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, sunt considerate ca aparţinând zonei montane defavorizate comunele şi oraşele situate la altitudini medii de peste 600 de metri, precum şi cele situate la altitudini medii între 400 şi 600 de metri şi care au o pantă medie de cel puţin 15%. Pentru obţinerea acestui sprijin, fermierul trebuie să continue activitatea agricolă în zona defavorizată timp de minimum cinci ani din momentul primei plăţi. De asemenea, exploataţia pentru care se solicită plata compensatorie trebuie să se situeze într-una din localităţile încadrate în zone defavorizate din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS