17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE nu aprobă expulzarea românilor fără venit

CE nu aprobă expulzarea românilor fără venit

Măsura anunţată de guvernul italian de a expulza cetăţenii intracomunitari care nu pot face dovada unui venit ar fi în contradicţie cu legislaţia UE, a declarat joi, la o conferinţă de presă, comisarul pentru justiţie Jacques Barrot.

„Orice expulzare care ar fi sistematică şi bazată pe lipsa unui venit ar fi în contradicţie cu legislaţia UE“, a spus Barrot. „Expulzările nu pot avea loc decât dacă sunt bazate pe decizii luate prin examinarea fiecărui caz. Iar faptele care justifică această expulzare trebuie să fie foarte grave. Aici trebuie lucrat cu experţii, pentru a avea norme clare. Dar până atunci trebuie respectat principiul proporţionalităţii (pedepsei – n.r.) şi al analizării fiecărui caz“, a precizat comisarul pentru justiţie.

El a subliniat că problema este „foarte delicată“, mai ales când e vorba de cetăţenii UE, făcând referire la cetăţenii români de etnie romă care se află în Italia şi sunt supuşi acestor controale. Barrot a spus că CE încă analizează pachetul legislativ italian, în special decretul cu privire la expulzarea cetăţenilor comunitari.

Comisia elaborează un set de norme de aplicare a directivei privind libera circulaţie a persoanelor în spaţiul UE, pe care îl va prezenta la începutul anului viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS