17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariile profesorilor afectează bugetul

Salariile profesorilor afectează bugetul

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a precizat ieri că ar putea fi necesară reconsiderarea deciziei de a creşte salariile din învăţământ cu 50%, în condiţiile în care, potrivit estimărilor instituţiei, majorarea va avea un impact asupra bugetului de peste 0,75% din PIB în 2009. „Ar putea fi necesară o reconsiderare a iniţiativei de a majora salariile profesorilor cu 50%. Estimăm că impactul asupra bugetului va fi modest în 2008, dar va atinge peste 0,75% din PIB în 2009“, se arată în comunicatul FMI, semnat de reprezentantul instituţiei pentru România şi Bulgaria, Juan Fernandez-Ansola.

FMI mai estimează că, dacă majorarea de 50% va fi extinsă pentru tot sectorul bugetar, impactul va fi de peste 4% din produsul intern brut. „Aceasta va trimite un semnal rău pieţelor financiare. Chiar înainte ca majorarea salariilor să fie decisă, sursele de finanţare publice şi private se împuţinau, leul era sub presiune, prima de risc la împrumuturile suverane ale României atingea maxime istorice, iar dobânzile pe piaţa locală creşteau substanţial“, avertizează FMI.

 

Salariile bugetarilor, mai mari decât cele din mediul privat

 

Reprezentanţii instituţiei comentează că salariul mediu din sectorul public este deja mai mare decât cel din sectorul privat, astfel încât o creştere salarială de această mărime va atrage cereri similare în privinţa retribuţiilor în sectorul privat, „afectând competitivitatea României şi ducând la niveluri ale inflaţiei pe care România nu le-a mai înregistrat de mult timp“.

„În concluzie, politici salariale şi fiscale restrictive sunt necesare pentru a apăra interesele tuturor românilor, în special ale celor mai vulnerabili. Rămânem disponibili să ajutăm autorităţile române în încercările acestora de a obţine stabilitatea macroeconomică şi a îmbunătăţi încrederea investitorilor“, se mai arată în comunicatul Fondului.

FMI menţionează că mediul extern este în prezent foarte dificil pentru România, în condiţiile în care în ţările dezvoltate are loc un proces de reducere a îndatorării, ceea ce are „implicaţii profunde“ asupra pieţelor emergente. Decizia de luni a agenţiei de rating S&P, de a scoate România din categoria de investment grade, va avea, probabil, drept consecinţă reducerea în continuare a încrederii în economia românească, consideră instituţia.

„În acest mediu dificil, cerinţele privind politicile publice sunt ridicate. Decidenţii trebuie să trimită un semnal clar pieţelor prin politici salariale şi fiscale realiste adaptate unui mediu extern foarte dificil“, mai avertizează FMI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII