14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul de irigaţii, la pământ

Sistemul de irigaţii, la pământ

Pentru că seceta ar putea afecta culturile din judeţul Vâlcea, autorităţile locale analizează posibilităţile de folosire a sistemelor de irigaţii, însă acestea nu au mai fost utilizate de mulţi ani.

Aproximativ 11.000 de hectare de teren din judeţul Vâlcea sunt cuprinse în sistemul de irigaţii. Din totalul acestei suprafeţe, pot beneficia de o sursă de apă peste 7.000 de hectare, pentru care au fost reparate nouă staţii de pompare. Cu toate acestea, proprietarii de terenuri nu primesc apă la hidranţi, pentru că legea impune anumite condiţii pentru a putea exploata sistemul de irigaţii.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, a avut o întâlnire la care au participat directorul general al Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Nicolae Mărăcine, şi inspectorul regional, Ion Costache. La această întâlnire s-a discutat despre modul în care agricultorii vâlceni vor putea să folosească sistemele de irigaţii.

Soluţia, organizaţii ale utilizatorilor

„Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care, în baza unui titlu de proprietate ori de folosinţă, deţin terenuri în zona sistemelor de irigaţie pot să folosească sursa de apă numai dacă se constituie în organizaţii ale utilizatorilor de apă şi fac dovada că deţin cel puţin 50% plus un hectar din suprafaţa irigabilă.
De asemenea, organizaţiile constituite trebuie să fie de acord să preia întreaga răspundere a exploatării, întreţinerii şi reparaţiilor tuturor echipamentelor din sistemul de irigaţii“, a declarat Nicolae Mărăcine, directorul general al SNIF.
Cu toate acestea, costurile pentru gestionarea, întreţinerea şi exploatarea sistemului de irigaţii sunt greu de suportat de utilizatori. Dar există şi posibilităţi pentru ca organizaţiile de utilizatori de apă să diminueze eforturile financiare, prin subvenţii de la bugetul de stat şi prin accesarea de fonduri de la Uniunea Europeană.
Preşedintele CJ va avea o întâlnire cu toţi primarii localităţilor aflate în zona sistemului de irigaţii şi le va cere să se implice în constituirea organizaţiilor utilizatorilor de apă.
Astfel de discuţii au mai avut loc în anii precedenţi, dar anumiţi primari nu au dorit să se implice în realizarea acestui proiect.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU