18.3 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDascălii reclamă guvernul

Dascălii reclamă guvernul

Nu au o lege privind salarizarea în învăţământ, se luptă în instanţă pentru sporuri cum ar fi alocaţiile pentru naştere, alocaţiile în caz de deces în familie, indemnizaţiile de pensie sau primele de vacanţă. Toate acestea i-au determinat pe sindicaliştii din învăţământ să reclame guvernul la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a înaintat o plângere prin care acuză guvernul de la Bucureşti că nu a respectat acordul încheiat cu sindicaliştii. Dascălii acuză că acesta nu a elaborat un proiect de lege privind salarizarea din sectorul bugetar, aşa cum s-a angajat, şi nu a acordat prima de vacanţă şi nici anumite sporuri prevăzute de lege. „De anul trecut este depusă această plângere, dar abia acum guvernul va fi tras la răspundere, pentru că săptămâna viitoare va avea loc sesiunea anuală a OIM. Până în prezent nu există un proiect de lege privind salarizarea în sectorul bugetar, nu ni se acordă primă de vacanţă şi alte sporuri, cu toate că noi le câştigăm şi în instanţă“, a explicat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj.

 

Fără sporuri de naştere, pensionare sau deces

 

Guvernul nu a respectat acordul încheiat cu federaţiile sindicale din învăţământ în noiembrie 2005, conform căruia trebuia să elaboreze o lege a salarizării din sectorul bugetar, care să micşoreze decalajele dintre salariile cadrelor didactice şi cele ale celorlalte categorii de bugetari. Dascălilor nu li se acordă prime de vacanţă, spor de 100% din salariul de bază atunci când prestează activităţi în zilele de repaus. Guvernul refuză să plătească alocaţia în cazul decesului unui membru al familiei cadrului didactic, aşa cum prevede Legea nr. 128/1997, sporul de 15% pentru persoanele care lucrează în biblioteci, alocaţiile de naştere, sporul de 15% pentru cei care lucrează în unităţi situate în zone dezavantajate social şi economic sau indemnizaţiile pentru cadrele didactice care se pensionează la vârsta standard.

În urma plângerii formulate de FSLI, Organizaţia Internaţională a Muncii a decis să monitorizeze ţara noastră şi să o introducă pe lista cazurilor speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS