18.3 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNevasta primarului ameninţă dascălii

Nevasta primarului ameninţă dascălii

Dascălii de la Şcoala din Apele Vii au făcut grevă pentru că nu au primit tichete-cadou şi salariile pe luna aprilie. Cadrele didactice din alte trei localităţi doljene au anunţat joi acţiuni asemănătoare, dar edilii locali le-au convins să renunţe la proteste, promiţându-le, în schimb, tichetele.

 

 

 

Cei 240 de copii de la Şcoala din Apele Vii au avut ieri liber. Nu s-au făcut ore pentru că profesorii au intrat în grevă, protestând în acest fel faţă de refuzul primarului de a le da tichete-cadou şi pentru că nu şi-au primit salariile pe luna aprilie. Conflictul dintre primar şi cadrele didactice este vechi, pe lista dascălilor fiind trecute mai multe probleme ale şcolii de care primarul nu vrea să audă. „Cei de la primărie au rămas surprinşi că există lege prin care ni se acordă tichete-cadou. Iniţial, nu au vrut să ne dea, apoi au spus să ne facem noi parte din banii pe care ni i-au alocat, dar nici această sumă nu au aprobat-o în consiliu. Dumnealor s-au ridicat împotriva tichetelor, dar lor li şi-au dat. Noi, în schimb, suntem umiliţi“, a spus Ovidiu Stănescu, învăţător la Şcoala Apele Vii.

 

Dascălii şi elevii, lăsaţi în frig

 

Nici investiţiile pe care primăria le-a făcut în şcoală nu i-au încălzit pe dascăli. Pe sub termopanele puse în toamnă intră ploaia, iar parchetul din clase s-a umflat. Iarna trecută, şi copiii, şi profesorii au îngheţat în clase. „A trebuit să învăţăm în două schimburi pentru că nu am avut lemne destule ca să facem focul în toate clasele. A fost frig în şcoală, pe sub geamurile noi intra apa, dar cu primarul nu se poate discuta. Ne jigneşte, ţipă la noi. Abia ne dă bani ca să plătim utilităţile. În această lună am reuşit să achităm lumina, telefonul şi internetul că nu mai plătiserăm de la începutul anului“, a spus Gheorghiţa Stănică, directoarea şcolii.

 

„Taci, fetiţo, că te iau de ciuf!“

 

Adunaţi toţi în cancelarie, înconjuraţi de afişe pe care scria „Grevă generală“, dascălii au aşteptat în zadar ca un reprezentant al primăriei să vină să discute cu ei. A apărut, în schimb, nevasta primarului, educatoare la Grădiniţa din Apele Vii şi singurul cadru didactic care nu a intrat în grevă. Aceasta a intrat în cancelarie hotărâtă să oprească răzmeriţa şi să-i pună la punct pe profesorii obraznici. „Sunteţi manipulaţi. Banii au fost livraţi, dar directoarea nu a vrut să îi ridice de la bancă. Vă spun eu, că am informaţii. Sunt nevasta primarului. Nu am luat bonuri, nu am luat salariul, dar nu asta e problema. De ce să facem grevă? Ca să facem pe plac unora sau altora? Lucrurile se rezolvă“, a spus Constantina Stănică. „Ieri, la ora 11.00, au intrat în cont banii pentru utilităţi pentru care am trimis zeci de adrese către primărie. Am ajuns să trimit şi recomandate ca să am dovezi că le-au primit. Alţi bani nu mi s-a raportat că ar fi în cont“, a explicat directoarea. „Dacă nu vă interesaţi, ce să vă fac? Ştiţi să faceţi grevă, dar vă dau eu pe toţi în judecată, să vedeţi! Faceţi campanie electorală!“, a spus soţia primarului. „Păcat că nu avem drept de vot în comună, că noi suntem din Craiova. Ce campanie să facem?! Noi ne vrem drepturile“, a spus o profesoară tânără. „Taci, fetiţo, că te iau de ciuf! Ia uite la ea! Ce drepturi vreţi? S-au aprobat şi tichete, şi tot, dar vouă tot nu vă ajung“, a spus nevasta primarului.

 

„Nu ne cerem decât drepturile“

 

În apărarea directoarei au sărit toate cadrele didactice nemulţumite că niciodată nu îşi primesc banii la timp şi că sunt prinse la mijloc între conflictul dintre primar şi conducerea şcolii. „Niciodată nu luăm banii la timp. Stăm după primar. Nu ne cerem decât drepturile. De ce să suferim noi din cauza neînţelegerilor dintre primar şi directoare? Nu ne interesează nici politica, nici campania electorală, nici cine este la primărie. Vrem să fim respectaţi şi să se respecte legea“, a spus Marieta Stănescu, învăţătoare. În timp ce cadrele didactice au făcut grevă, primarul comunei Apele Vii, Ionel Stănică, lipsea din localitate, iar viceprimarul nu a fost găsit de reporterii GdS în primărie. Protestul cadrelor didactice nu a afectat teza cu subiect unic la istorie sau geografie, elevii din clasa a VIII-a putându-şi desfăşura examenul.

 

Primarii i-au convins
să renunţe la proteste

 

Cadrele didactice din alte trei localităţi au ameninţat joi că vor face greve. Speriaţi că protestele dascălilor le vor afecta imaginea în campania electorală, primarii din Fărcaş, Horezu-Poenari şi Calafat le-au promis profesorilor că le vor da tichete-cadou. „Ca urmare a acţiunilor noastre de ieri, primarii s-au dus în şcoli şi au stat de vorbă cu dascălii şi le-au promis că le dau tichete.
S-a renunţat deci la grevă“, a precizat Constatin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj.

 

"Nu ne cerem decât drepturile. De ce să suferim noi din cauza neînţelegerilor dintre primar şi directoare? Nu ne interesează nici politica, nici campania electorală, nici cine este la primărie. Vrem să fim respectaţi şi să se respecte legea".

Marieta Stănescu, învăţătoare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII