15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMotorina ne arde buzunarele

Motorina ne arde buzunarele

Preţul motorinei la staţiile Rompetrol s-a majorat ieri cu doi bani pe litru, în timp ce preţul benzinei a rămas neschimbat. Un litru de motorină Efix Diesel (Euro 4) va costa 3,75 lei, iar motorina Super Euro 5 se va vinde la preţul de 4,01 lei/litru.

La o săptămână după ce Rompetrol a majorat preţul benzinei cu 0,01 lei pe litru, compania a scumpit şi motorina. Un litru de motorină costă acum între 3,75 lei şi 4,01 lei. Benzina Efix 95 (Euro 4) este mult mai ieftină decât motorina şi costă 3,62 lei/litru, cea mai scumpă benzină, Euro Super 98 fără plumb, având preţul de 4,22 lei/litru. În România, Rompetrol operează în 300 de staţii de distribuţie a carburanţilor. Compania a fost înfiinţată de omul de afaceri Dinu Patriciu, în 1998, şi a fost preluată, anul trecut, de compania de stat KazMunaiGaz, din Kazahstan.

 

Lucrările agricole se scumpesc

 

Valul de scumpiri anunţat săptămâna trecută de sindicatele din agricultură, negat de premierul Tăriceanu, a început să se facă simţit. Scumpirea motorinei va avea implicaţii majore asupra campaniei de primăvară, care va începe peste două luni.

Toate costurile lucrărilor agricole vor creşte, iar micii proprietari de terenuri care practică agricultura de subzistenţă vor fi puşi în situaţia de a nu mai putea să muncească terenurile. Şi aşa în judeţul Dolj rămân în fiecare an mii de hectare de teren nelucrat din lipsa resurselor financiare.

„Scumpirea motorinei se suprapune cu alte majorări, ale gazului metan şi ale altor imputuri. Eu sunt sigur că la nivel de minister se va găsi o soluţie şi în acest an pentru subvenţionarea motorinei pentru că altfel lucrările pe un hectar de teren vor ajunge la preţuri greu de plătit de micii proprietari. Dacă materia primă obţinută de pe pământuri nu se va scumpi şi ea în ritmul celorlalte produse sau servicii, atunci, în acest an agricol, vom avea o mare problemă“, a spus Cornel Popa, directorul general al Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Dolj.

 

Puterea e la ei!

 

După un an secetos cum a fost 2007, scumpirea imputurilor din agricultură descurajează micii fermieri, care au în proprietate câteva hectare de teren, dar nu au utilaje agricole cu care să le muncească.

„Am vândut un cal cu 100 de lei noi pentru că mânca prea mult şi nu aveam cu ce să-l mai scot din iarnă. Acum, în grajd mai am o iapă, dar nu mai pot ara terenul cu ea, că plugul trebuie să fie tras de doi cai. Nu am decât să aştept câţiva ani ca iapa din grajd să fete un mânz, pe care să-l cresc şi să-l pun la ham cu ea. Nu am 1.000 de euro în fiecare primăvară ca să pot să fac toate lucrările la teren şi la urmă să mă trezesc ca anul trecut, că nu pot culege nimic! Au scumpit motorina? Păi dacă puterea e la ei!“, a spus Dumitru Firănescu, mic proprietar din Dolj. Un fermier mult mai norocos decât primul a apucat să-şi achiziţioneze un tractor vechi, cu utilajele aferente, iar de ani buni, tot ce câştigă din pământ bagă în reparaţia tractorului, care o zi merge şi două nu. „Aşa vechi cum este tractorul meu, îmi fac treaba cu el. Mai lucrez şi pe la un vecin, şi pe la o rudă, dar nu mă pricopsesc, că mai mereu cumpăr piese pentru utilajele din curte. Dacă motorina s-a scumpit e musai să scumpesc şi eu tariful la lucrări, că nu pot să muncesc degeaba. Oamenii sunt săraci şi plata lucrărilor o fac în rate, în funcţie de cum le vine pensia. Uneori, ajung în toamnă cu lucrările din iarnă neachitate, dar îi cred că n-au de unde“, a spus Ilian Petrescu, posesor de tractor U650 construit pe vremea când era tatăl lui tânăr. Ce va urma după scumpirea motorinei vom vedea, dar oricum nu se anunţă vremuri bune pentru agricultură, cu toată zăpada din acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU