14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMeleşcanu, scut pentru miniştrii penali

Meleşcanu, scut pentru miniştrii penali

Ministrul interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, a trimis sâmbătă înapoi la Cotroceni documentele ce îi vizează pe cei opt miniştri pentru care preşedintele Traian Băsescu a dat aviz de începere a urmăririi penale, fără a le desigila, susţinând că acestea nu reprezintă dosarele pe care le ceruse, potrivit NewsIn.

 Meleşcanu a motivat că din analiza scrisorii de însoţire a documentelor şi a inventarului anexat acesteia a rezultat faptul că ele nu reprezintă dosarul cauzei, în conformitate cu articolul 18 din Legea nr. 115/1999, ci doar copii ale unora dintre documentele care au stat la baza referatelor de solicitare a aprobării începerii urmăririi penale întocmite de procurorul de caz şi, în consecinţă, nu pot fi cuprinse în categoria documentelor prevăzute de legea menţionată.

Toate documentele au fost restituite în conformitate cu inventarul anexat scrisorii de însoţire, având aplicate pe ele, intacte, sigiliile Administraţiei Prezidenţiale, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Meleşcanu a precizat că a avut o convorbire telefonică, sâmbătă dimineaţă, cu preşedintele Traian Băsescu, înainte de a-i returna documentele care îi vizează pe cei opt demnitari, şi a spus că are obligaţia de a verifica îndeplinirea procedurilor legale. „Am avut o discuţie la telefon cu domnul preşedinte, pe la 11.00, şi am vorbit despre această situaţie. Făcusem o analiză, făcusem verificarea şi ajunsesem la concluzia că nu am cum să le utilizez. La mine ar fi trebuit să vină dosarul cauzei. Ele ar fi trebuit să vină la preşedinte şi el mi le trimitea mie, iar eu le trimiteam împreună cu cererile la Parchet“, a comentat Meleşcanu, afirmând că nu-l interesează ce conţin dosarele de cauză, dar, potrivit legii, trebuie să se asigure că ele au fost ataşate documentelor în baza cărora preşedintele şi-a dat avizul.

Invitat sâmbătă la o emisiune televizată, ministrul interimar al justiţiei a mai spus că nu este normal ca, în condiţiile în care nu mai există comisia prezidenţială privind anchetarea miniştrilor, preşedintele să dispună avizul începerii urmăririi penale doar în baza unor referate, subiective, ale procurorului de caz şi a unor fotocopii extrase din dosar, în mod selectiv, după criterii care pot fi, la rândul lor, subiective. „Dacă nu aş fi semnalat acest lucru ar fi însemnat să fiu, de fapt, complice. (…) În opinia mea, în condiţiile în care nu mai avem comisie la Cotroceni, în condiţiile în care preşedintele este singurul care îşi asumă această responsabilitate de a semna o cerere, prin intermediul meu, de începere a urmăririi penale, obligaţia mea ca ministru este să verific dacă şeful statului a dispus de materialele necesare care să-i permită dânsului să ia o decizie în cunoştinţă de cauză“, a completat ministrul interimar al justiţiei.

Revoltă împotriva lui Meleşcanu

Liderii PD-L i-au cerut ieri preşedintelui Băsescu să ia măsuri pentru începerea urmăririi penale împotriva ministrului interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, şi să-l suspende, invocând faptul că acesta se face vinovat de abuz în serviciu în cazul dosarelor celor opt demnitari. Liderul PD-L, Emil Boc, l-a acuzat pe Teodor Meleşcanu că „inventează practici nelegale şi neconstituţionale cu scopul de a amâna un verdict al justiţiei în privinţa miniştrilor penali din Cabinetul Tăriceanu“, contribuind la decredibilizarea justiţiei. „Cu alte cuvinte, este uşor să aplici actul de justiţie pentru un cetăţean, dar este imposibil să îl aplici atunci când e vorba de un membru al guvernului. Sunt exemple când persoane de vârsta a treia ajung în închisoare pentru fapte nu atât de grave, în timp ce pentru acuzaţii de corupţie care vizează membri ai guvernului justiţia nu poate merge mai departe pentru că politicienii, sfidând legea şi Constituţia, blochează bunul mers al justiţiei“, a comentat Emil Boc. Acesta a susţinut că articolul 109 din Constituţie spune foarte clar că numai Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară începerea urmăririi penale a membrilor guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

Băsescu: Meleşcanu, mincinos

Şi preşedintele Traian Băsescu s-a arătat deranjat de beţele în roate pe care le pune ministrul interimar pentru declanşarea urmăririi penale împotriva celor opt actuali şi foşti ministri. Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe ministrul interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, că minte atunci când justifică blocarea avizelor prin nevoia de a verifica respectarea procedurilor şi a precizat că nici preşedintele, nici ministrul, nici procurorii-şefi nu au acces la dosarul cauzei. „Cred că domnul Meleşcanu se apropie de situaţia de a fi un ministru care face abuz în serviciu. Este un avertisment pe care i-l transmit public. Toate dosarele pe care le-a avut preşedinţia le-a pus la dispoziţie şi faptul că Domnia sa continuă să blocheze acţiunea de începere a urmăririi penale pentru opt miniştri nu este nimic altceva decât abuz în serviciu. Ministrul justiţiei nu are dreptul să blocheze cererea preşedintelui de începere a urmăririi penale. Îl avertizez public pe domnul ministru Meleşcanu să respecte legea. Nu are calitatea să oprească cererea de începere a urmăririi penale a preşedintelui“, a declarat şeful statului, afirmând că doreşte să clarifice „minciunile“ pe care le-a lansat Meleşcanu, atunci când a susţinut că încearcă să-l ferească pe preşedinte să facă erori de procedură şi de aceea cere dosarul cauzei.

Traian Băsescu a mai spus că încercările de interpretare pe tema dosarului cauzei reprezintă o „flagrantă încălcare a legii“. „Nici eu ca preşedinte, nici ministrul justiţiei, nici măcar procurorii-şefi sau procurorul general nu au accesul la dosarul cauzei de la procuror“, a mai subliniat şeful statului.

El l-a acuzat pe ministrul interimar al justiţiei că ar dori să acceseze dosarul cauzei pentru a servi interesele „clientelei politice“ şi i-a transmis că, dacă vrea să vadă dosarele respective, nu are decât să le ceară procurorului de caz şi nu preşedinţiei. Şeful statului a explicat că preşedinţia nu are acest dosar şi nu are dreptul să-l consulte, iar acţiunea sa vizează strict actele ministrului respectiv şi nu dosarul cauzei de la procuror. „Din punctul nostru de vedere, dosarul cauzei întocmit de preşedinţie trebuie să conţină referatul procurorului de caz în original, referatul procurorului general sau al şefului DNA în original şi cererea preşedintelui României de începere a urmăririi penale în original. Acesta este dosarul cauzei pe care eu l-am transmis de pe data de 16“, a precizat preşedintele.

El a susţinut că actualul comportament al ministrului interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, pe care l-a acuzat de obstrucţionarea justiţiei, demonstrează că tot ceea ce s-a întâmplat cu ordonanţa de urgenţă emisă pe vremea lui Tudor Chiuariu şi care viza modificarea legii răspunderii ministeriale nu a fost ceva întâmplător, ci face parte dintr-un proces, un „program de tergiversare a aplicării legii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII