15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJoaca de-a banii publici

Joaca de-a banii publici

617 miliarde de lei vechi au rămas necheltuite anul trecut de primăriile din Dolj. Banii s-au întors la buget, dar edilii speră să-i primească înapoi în 2008, pentru că au lucrări de investiţii neterminate.

 

Primăriile din Dolj nu au putut cheltui circa 617 miliarde de lei vechi, alocaţi anul trecut din diverse surse bugetare, astfel că o parte din ei a făcut cale întoarsă către bugetul de stat, iar altă parte se regăseşte în fondul de rulment al primăriilor. În condiţiile în care ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, afirma zilele trecute că administraţiile locale din ţară au cheltuit 50% din fondurile anuale în ultima săptămână din 2007, primăriile din Dolj restituie sume către bugetul de stat, pentru că nu le-au putut cheltui. Primarii spun că aveau investiţii în derulare ale căror termene de plată se prelungesc şi în 2008, astfel că îşi vor cere înapoi fondurile returnate la bugetul de stat la sfârşitul lui 2007. Alţii spun că banii au venit prea târziu de la bugetul de stat şi au ajuns în teritoriu în ajun de Crăciun. Era imposibil să fie cheltuiţi într-o săptămână, susţin primarii.

Potrivit Trezoreriei Dolj, veniturile totale realizate de primăriile doljene au fost, anul trecut, de 818.145.000 de lei, iar cheltuielile totale efectuate au fost de 756.415.000 de lei. Diferenţa de aproximativ 61.730.000 de lei (617,3 miliarde de lei vechi) nu a fost cheltuită de administraţiile locale până la sfârşitul anului.

„Ne-au cerut banii înapoi“

Majoritatea primăriilor din judeţ au rămas cu fonduri necheltuite anul trecut. Din cauza procedurilor legislative, aceşti bani se întorc la bugetul de stat, după care primarii îi cer înapoi pe anul în curs, pentru terminarea investiţiilor începute anul trecut. Deci au avut bani, nu i-au cheltuit, le-au fost luaţi înapoi la buget şi primarii îi revendică. „Am avut două miliarde de lei vechi necheltuite, dar de la Trezorerie şi de la Inspectoratul Şcolar ne-au cerut să-i dăm înapoi. Pe 2008 îi cerem din nou, pentru că nu am terminat lucrările la două grădiniţe. Sper că ni-i dau înapoi la primărie, că eu nu am alţi bani să termin grădiniţele“, a spus primarul din Bechet, Constantin Oclei.

„Fondurile au venit prea târziu“

Alţi primari justifică faptul că nu au putut cheltui fondurile alocate pe 2007 din cauză că banii au venit prea târziu de la bugetul de stat. „Ultimii bani au venit pe 24 decembrie anul trecut. Era imposibil să îi cheltuim în 2007. Banii pe care nu i-am cheltuit sunt incluşi la fondul de rulment, pentru că reprezintă în principal cofinanţări pentru un proiect SAPARD. Este vorba de 3,8 miliarde de lei vechi, din care trei miliarde sunt pentru SAPARD“, a declarat primarul comunei Galicea Mare, Jenică Aftinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU