14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVăduvii foarte săraci primesc ajutor bănesc

Văduvii foarte săraci primesc ajutor bănesc

Începând cu 1 ianuarie 2008, soţii supravieţuitori primesc un ajutor lunar de până la 113 lei dacă la data decesului aveau calitatea de pensionari. Legea nr. 255/2007, intrată în vigoare la începutul acestui an, permite acordarea ajutorului la cerere şi doar dacă solicitantul îndeplineşte anumite condiţii.

 

De la începutul anului, Casa Judeţeană de Pensii Dolj a fost asaltată de sute de persoane care doreau să depună cereri pentru obţinerea ajutorului bănesc lunar acordat în urma decesului soţului sau soţiei. Dintre sutele de solicitanţi, doar câţiva vor putea beneficia de cuantumul de până la 113 lei lunar din cauza condiţiilor drastice pe care trebuie să le îndeplinească.

Condiţii draconice

Ileana Ciutan, directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj, atenţionează solicitanţii că îndeplinirea celor şase criterii prevăzute de legea care a intrat în vigoare este obligatorie. „Ajutorul lunar se acordă la cerere persoanelor care au vârsta standard de pensionare cuprinsă în anexa 3 din Legea 19/2000 şi dacă soţul decedat era pensionar sau avea depusă cerere nesoluţionată. O altă condiţie a obţinerii ajutorului de 113 lei pentru pensionarii din fostul sistem public de stat şi 44 de lei din cel agricol este aceea de a fi fost căsătoriţi cel puţin zece ani pentru plata integrală a ajutorului sau cinci ani cu plata diminuată a ajutorului. De asemenea, trebuie să facă dovada că nu s-au recăsătorit după decesul soţului sau soţiei şi nu primeasc pensie din alt sistem (de exemplu, cel militar). Solicitanţii nu trebuie să aibă contract de muncă, nu trebuie să desfăşoare activităţi din funcţii eligibile, nu trebuie să fie manageri, persoane autorizate etc.“, a spus Ileana Ciutan.

Puţini şi extrem de săraci

Chiar dacă toate condiţiile enumerate sunt îndeplinite simultan, solicitantul tot nu poate beneficia de ajutorul lunar decât dacă face dovada că propria pensie este mai mică de 364 de lei pentru persoanele din sistemul public de stat şi 140 de lei pentru persoanele din sistemul agricol. Cum în noiembrie 2007 toate pensiile de CAP aproape s-au dublat, depăşind cuantumul de 140 lei pe lună, sunt foarte puţini cei care vor fi beneficiarii legii care a pus din nou pe jar pensionarii. „Nici 10% dintre cei care au venit la ghişee să se intereseze de condiţiile în care-şi pot depune cerere nu vor putea beneficia de acest ajutor pentru că mai sunt puţine pensii mai mici de 140 lei în fostul sistem agricol sau 364 de lei în sistemul de stat“, a spus directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj. Practic, de legea care a intrat în vigoare la începutul acestui an vor beneficia persoanele văduve afectate de sărăcia extremă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU