15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul de Interne, reorganizat fără avizul CSAT

Ministerul de Interne, reorganizat fără avizul CSAT

Preşedintele Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2007, ce modifică şi complează Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, şi Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi cere Curţii soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre guvern şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

„Guvernul s-a pus pe sine mai presus de lege“

 

Şeful statului arată, în documentul remis Curţii Constituţionale, că OUG nr. 30/2007 de reorganizare a MIRA ar fi trebuit să aibă avizul CSAT deoarece Ministerul Internelor şi Reformei Administrative este „o instituţie cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale“, dar că aceasta a fost adoptată în şedinţă de guvern şi apoi de parlament, fără a trece prin CSAT, instituţie care trebuia, conform legilor, să o dezbată cu prioritate. „Avizul CSAT era obligatoriu şi trebuia să fie prealabil emiterii actului normativ, motiv pentru care lipsa lui reprezintă un viciu fundamental şi insurmontabil al ordonanţei“, consideră şeful statului.

Traian Băsescu afirmă că eludarea din procesul legislativ a CSAT reprezintă „eliminarea acestei autorităţi constituţionale de la ceea ce legea califică drept o decizie majoră privitoare la securitatea naţională“, „o încălcare directă a dispoziţiilor art. 119 din Constituţie“. Totodată, şeful statului mai subliniază că „votul parlamentarilor, referitor la ordonanţa criticată, a fost viciat de guvern prin omisiunea prezentării faptului că aceasta a fost emisă cu încălcarea legii şi cu subminarea rolului CSAT“.

„Faptul că guvernul s-a pus pe sine mai presus de lege şi a încălcat direct şi în mod repetat legea în ceea ce priveşte rolul CSAT în elaborarea legislaţiei în domeniul de interes al securităţii naţionale nu poate fi acceptat“, a mai afirmat preşedintele României, cerând Curţii Constituţionale să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională dintre guvern şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS