15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretul Electroputere

Secretul Electroputere

Avocaţii saudiţilor care au cumpărat Electroputere mimează transparenţa. Într-o adresă intrată în posesia GdS, Boştină şi Asociaţii, cei care au oferit consultanţă juridică firmei Al Arrab Contracting Company în procesul de preluare a uzinei din Craiova, refuză să publice contractul de privatizare.

Contractul de privatizare a Electroputere începe să ridice mari semne de întrebare. La două luni de la semnare, clauzele documentului prin care Al Arrab a devenit proprietarul fabricii din Bănie rămân secrete. Pentru că aşa vor saudiţii. Şi asta în ciuda asigurărilor reprezentanţilor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care spuneau că vor încerca să-i convingă pe avocaţii Al Arrab să facă public contractul de privatizare. Până acum nu au reuşit, iar după cum reiese din adresa firmei Boştină şi Asociaţii nici nu o vor face prea curând. În cele două luni de la privatizare, AVAS s-a duelat în adrese cu avocaţii saudiţilor care le promiteau că vor fi de acord cu publicarea contractului. Nu au făcut-o. Apoi AVAS a trecut la ameninţări spunând că dacă nu primesc un răspuns cât mai repede vor considera că cererea lor a fost aprobată tacit şi vor publica pe site-ul instituţiei contractul de privatizare. Jocul de-a şoarecele şi pisica dintre cele două părţi a scos în cele din urmă la iveală adevărata intenţie a saudiţilor: păstrarea secretului asupra contractului. Lucru care nu s-a întâmplat în privatizarea Daewoo cu Ford, tranzacţie mult mai importantă decât vânzarea Electroputere.

 

Saudiţii ne închid gura

 

„Prin prezenta vă informăm că Al Arrab Contracting Company (…) nu doreşte publicare acestui contract şi consideră că absenţa din textul contractului a unei precizări exprese în acest sens nu alterează caracterul confidenţial al contractului“, se arată în adresa Boştină şi Asociaţii trimisă AVAS luna trecută. Avocaţii spun mai departe că absenţa acordului Al Arrab Contracting Company constituie un motiv temeinic pentru care contractul nu poate fi publicat. În generozitatea lor, avocaţii le deschid o portiţă de negociere celor de la AVAS: „Pentru asigurarea transparenţei, reprezentanţii Al Arrab Contracting Company sunt dispuşi să stabilească împreună cu AVAS modalităţile oportune pentru ca, în cazul în care există un interes real în acest sens, anumite elemente ale contractului să poată fi făcute cunoscute“. Contactat telefonic, directorul Electroputere, Cornel Mondea, nu a dorit să comenteze răspunsul dat de Boştină şi Asociaţii.

 

Salariu restant

 

În timp ce saudiţii ţin secret contractul, viaţa angajaţilor de la Electroputere nu s-a schimbat deloc în bine. În loc să ducă acasă salarii mărite, cei 2.700 de salariaţi au primit o amânare la plata avansului pe luna trecută. Şi asta chiar în prag de sărbători. Surse apropiate uzinei au declarat pentru GdS că salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că Al Arrab nu s-a implicat cu forţa care trebuia în activitatea fabricii. Acest lucru a fost recunoscut şi de liderul de sindicat, Cornel Bojenoiu.

„Oamenii se aşteptau la un semn pecuniar care nu a venit, adică la o mărire de salariu. Acum problema este că angajaţii nu au primit avansul pe luna decembrie care trebuia plătit în ultima săptămână din anul trecut. S-a mai întâmplat să întârzie banii, dar nu atât de mult. Creşterea salarială va trebui aprobată de Consiliul de Administraţie care va fi numit în luna februarie. Eu îi rog pe salariaţi să mai aibă puţină răbdare. Şi speranţa e un mod de a exista“, a declarat Bojenoiu.

În ciuda problemelor cu banii de salariu, Al Arrab a împrumutat Electroputere cu 3,3 milioane de euro, din care au fost plătite o parte din datoriile către Primăria Craiova (200.000 de euro) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (500.000 de euro). Restul banilor au fost cheltuiţi pe importuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII