14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBătaie de joc pe bani publici

Bătaie de joc pe bani publici

Plan Urbanistic Zonal făcut după ureche, conducte care trec pe unde nici nu gândeşti, fără să respecte documentaţia plătită cu bani grei. Asta a scos la iveală conducta de gaze fisurată în urmă cu câteva zile în curtea unui proprietar din cartierul de case de lângă Daewoo, caz prezentat pe larg de Gazeta de Sud.

 

 

Bomba cu gaz de la Petrom care ticăie sub terenul de lângă Daewoo riscă să arunce în aer nu numai casele oamenilor, dar dă peste cap şi planurile primăriei de a acorda autorizaţii de construire celor care intenţionează să cumpere pământ în zonă sau să ridice o construcţie de la zero. Planul Urbanistic Zonal al comunei Cârcea, pe raza căreia sunt amplasate terenurile străbătute de conducta Petrom, seamănă mai degrabă cu o poveste de adormit copiii, decât cu o hartă care stabileşte zonele de construcţie. Proiectantul PUZ-ului, SC PROIECT SA, a conceput o hartă care nu respectă realitatea din teren. Dacă pe hârtie conducta Petrom are un traseu bine definit, pe lângă casele proprietarilor, aşa cum a conceput-o proiectantul, în realitate aceasta trece cu 120 de metri mai la stânga, adică fix pe sub construcţii şi curţi. Nimeni nu ştie, însă, cu precizie, pe unde şerpuieşte ţeava Petrom. Doar atunci când apare o fisură, reprezentanţii companiei pot ghici care este traseul conductei pe care o deţin. „Când m-am uitat pe PUZ, m-am crucit. Harta arată ceva, iar pe teren conducta este cam cu 120 de metri mai jos, adică trece pe sub casele noastre“, a spus Sorin Jianu, unul dintre proprietarii caselor din zonă.

 

PUZ după ureche

 

Amplasamentul defectuos din PUZ creează probleme şi Primăriei Cârcea. Valerică Pupăză, primarul comunei, se plânge că potenţialii investitori se vor feri să cumpere un teren pe care nu pot construi. „Este greşeala proiectantului. Cum a luat banii, aşa trebuie să facă şi lucrarea bine. Din câte ştiu, la întocmirea PUZ-ului, firma de proiectare s-a luat după hărţile Petrom şi după Planul de Urbanism General al comunei Coşoveni“, a declarat Pupăză. Managerul general al SC Proiect SA, Eugen Popescu, recunoaşte că planul întocmit de firmă nu a fost făcut pe baze solide şi dă vina pe proprietarii conductei. „Ne-am consultat cu cei de la Petrom şi cu toţi deţinătorii de conducte din zonă. Dar, pentru că nu există cadastru acolo, şi-au dat şi ei cu părerea pe unde trec conductele alea“, a spus Popescu. Cât despre acuzaţiile aduse de primarul din Cârcea, managerul Proiect SA a spus scurt: „E uşor să dea din gură“, uitând însă că primăria a dat banii, iar firma sa a încasat. Un sfert de miliard, aruncat pe apa sâmbetei.

Ţeavă cârpită

Reprezentanţii Petrom au remediat weekend-ul trecut fisura din conducta de gaze care ameninţa să arunce în aer casa proprietarului în curtea căruia apăruse. Presiunea gazului crease un crater cu un diametru de jumătate de metru, împrăştiind în aer un miros înţepător. Cu mic, cu mare, angajaţii Petrom au sudat ţeava şi au promis că în cel mult două săptămâni vor închide conducta definitiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS