18.3 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii n-au, dar dau!

Craiovenii n-au, dar dau!

Craiovenii au plătit în 2007 taxe şi impozite locale în valoare de 917,5 miliarde de lei vechi, depăşind chiar şi estimările finanţiştilor primăriei, care se aşteptau la venituri proprii de 851 de miliarde de lei vechi. „Veniturile fiscale au crescut faţă de prevederi cu suma de 6,65 milioane de lei (66,5 miliarde de lei vechi – n.r.), în principal la impozitele şi taxele de proprietate – clădiri, terenuri, dar şi la taxele pe utilizarea bunurilor – auto. Depăşirea se datorează atât faptului că în 2007 au fost efectuate inspecţii fiscale în urma cărora au rezultat sume mai mari decât cele declarate de contribuabili, cât şi activităţii susţinute de executare silită a rău-platnicilor“, a declarat Eugen Călinoiu, directorul adjunct al Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei Craiova. Dacă la dijmuit primăria stă bine, un minus s-a înregistrat, faţă de estimări, la veniturile nefiscale – sponsorizări şi donaţii, unde s-au încasat 105 miliarde de lei vechi, şi la vânzarea bunurilor domeniului privat, unde s-au strâns doar 15 miliarde de lei vechi, din 24, la cât spera administraţia. După adunări şi scăderi, a reieşit că bugetul Craiovei trebuie rectificat la capitolul venituri proprii cu 50 de miliarde de lei vechi.

 

Unde nu trebuia suplimentat

 

Calculele făcute de finanţiştii de la Impozite şi Taxe au ajuns însă pe mâna directorilor din serviciile primăriei, care i-au împărţit exact aşa cum nu ar fi vrut aceia care au dat banii – craiovenii de rând. Astfel, din sumele plătite de contribuabili peste limita trasată de economişti la începutul anului, cinci miliarde de lei vechi vor fi cheltuite pentru acordarea unor prime funcţionarilor publici din Primăria Craiova, în baza unor criterii aprobate de consiliul local şi traduse de directori şi de secretarul primăriei. Potrivit şefului Serviciului resurse umane, Ioan Acrivopol, până acum nu s-a stabilit care sunt câştigătorii. „Urmează ca fiecare director, şef de serviciu şi secretarul municipiului să facă propuneri pentru premierea subordonaţilor“, a spus Acrivopol. Şi în anii trecuţi, majoritatea funcţionarilor publici au încasat prime şi premii la sfârşit de an, deşi serviciile prestate de ei în folosul craiovenilor cu greu au depăşit calificativul „mediocru“.

 

Unde s-a suplimentat aiurea

 

Autorităţile din Craiova au decis ca sumele destinate învăţământului preuniversitar din Craiova să fie suplimentate cu 28 de miliarde de lei vechi, bani din care trebuie achitate utilităţile, achiziţionate obiecte de inventar şi efectuate reparaţiile curente la clădiri. Fix în toiul iernii. Şapte miliarde de lei vechi au fost alocate în plus faţă de suma aprobată pentru 2007 la capitolul întreţinere grădini publice şi parcuri, deşi temeiul acestei alocaţii este discutabil, suplimentarea nefăcându-se pe baza unei fundamentări economice. „În anul 2007, RAADPFL Craiova, Secţia Zone Verzi, trebuie să facă faţă unui volum de muncă mai mare datorită executării lucrărilor de plantat flori, arbori, arbuşti, gard viu“, este explicaţia care i-a convins pe consilierii municipali să aprobe alocarea celor şapte miliarde de lei vechi. Evident, ar spune consilierii, această alocaţie n-are nici o legătură cu faptul că şefului comisiei de buget-finanţe a consiliului local, Petre Gongu, tocmai i s-au promis 30 de milioane de lei lunar, salariu de consilier al directorului RAADPFL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII