15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere se pregăteşte de măritiş

Electroputere se pregăteşte de măritiş

După Daewoo, şi Electroputere ar putea fi privatizată în cel mai scurt timp. Negocierile dintre arabii de la Al Arrab Contracting şi AVAS par să fi ajuns la final.

Ministrul pentru relaţia cu parlamentul, deputatul PNL de Dolj, Mihai Voicu, a declarat ieri că Al Arrab Contracting şi Autoritatea pentru Valorificare Activelor Statului (AVAS) vor semna contractul de vânzare a 62% din capitalul social al fabricii craiovene. „Din câte am vorbit cu domnul Teodor Atanasiu (preşedintele AVAS – n.r.), săptămâna viitoare se va semna contractul de privatizare a Electroputere. Ar fi un lucru extraordinar să putem vinde şi fabrica de la Craiova. Oraşul s-ar dezvolta foarte mult cu doi investitori“, a spus Voicu. Directorul general al fabricii, Cornel Mondea, a confirmat spusele deputatului. „Am înţeles că AVAS se apropie de finalizarea discuţiilor pe contractul de privatizare. Săptămâna viitoare ar trebui întocmită documentaţia pentru a fi semnată de Consiliul Director al AVAS“, a spus Mondea. Acesta a precizat că Al Arrab Contracting va plăti 120 de milioane de euro pentru pachetul de acţiuni deţinut de Autoritate în care sunt incluse şi datoriile de peste 1.000 de miliarde de lei vechi, aproximativ 40 de milioane de euro. Asta înseamnă că saudiţii vor plăti efectiv 80 de milioane de euro pentru activele fabricii, în care sunt cuprinse şi cele 60 de hectare de teren pe care le deţine.

 

Se caută un milion de euro

 

Potrivit directorului Electroputere, saudiţii au planuri mari la Craiova. „Până în 2010 vor să realizeze o cifră de afaceri de 400 de milioane de euro prin deschiderea către pieţele arabe. Acum, Electroputere are o cifră de afaceri de 45 de milioane de euro, dar ne chinuim să facem rost de un milion de euro pentru plata salariilor şi nu ştiu de unde să-i iau“, a declarat Mondea. Nici băncile nu mai vor să împrumute uzina, ci aşteaptă momentul privatizării, mai ales că Electroputere trebuie să returneze BCR un credit de câteva milioane de euro. Nu numai plata angajaţilor dă bătăi de cap conducerii, ci şi respectarea contractelor semnate cu partenerii de afaceri. Fabrica are în derulare contracte de 80 de milioane de euro, din care a realizat doar 30 de milioane. „Lipsa muncitorilor ne creează probleme. Când au venit saudiţii la Craiova, am vorbit cu ei şi au fost de acord să angajăm alte persoane, dar va fi greu să găsim. Dacă speranţele oficialilor se vor îndeplini săptămâna viitoare, Al Arrab Contracting va fi obligată prin contract ca timp de cinci ani să nu schimbe obiectul de activitate al fabricii sau să vândă vreun activ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII