14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDAEWOO a câştigat litigiul cu fiscul

DAEWOO a câştigat litigiul cu fiscul

Statul a pierdut procesul cu DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA (DWAR), prin care cerea societăţii craiovene daune de 750 de milioane de euro, în contul taxelor vamale la importurile de componente auto din perioada 1994-2001. Potrivit unui control efectuat în toamna lui 2006 la societate, fiscul impută DWAR circa 26.000 de miliarde de lei vechi. Compania craioveană a contestat în instanţă rezultatele acestei verificări, susţinând că în perioada menţionată a beneficiat de facilităţi la importuri din partea statului român.
DWAR a fost reprezentată în instanţă de fostul şef al Autorităţii Naţionale de Control (ANC), Ionel Blănculescu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs.  În varianta în care datoriile rămân definitive, statul poate pune sechestru pe toată fabrica. Acest lucru ar afecta interesul SIF Oltenia (acţionar cu 22% la Automobile Craiova – singurul acţionar cu drept de vot de la DWAR), dar şi pe cei 22.000 de mici acţionari, ale căror deţineri ar deveni fără acoperire.
Interesant este că decizia Curţii de Apel Bucureşti vine cu câteva zile înainte de termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Daewoo Craiova, care este pe 5 iunie. Pentru preluarea constructorului craiovean de automobile sunt aşteptaţi să oferteze giganţii americani FORD şi GENERAL MOTORS, precum şi JSC Russian Machine – producător al mărcilor Gaz şi Volga, compania mogulului rus Oleg Deripaska. Având în vedere data de depunere a ofertelor însă, este posibil ca statul român, reprezentat în acest proces prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), să nu mai facă recurs în acest litigiu, pentru a nu goni potenţialii investitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS