19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntelegere fara judecata

Intelegere fara judecata

Primul Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din România s-a desfasurat pe 16-17 martie la Craiova, punând bazele organizarii acestei noi profesii menite sa dea posibilitatea partilor dintr-un litigiu sa se inteleaga fara sa mai ajunga in instanta.


Localitatea in care s-a desfasurat acest congres nu a fost aleasa intâmplator. La Craiova a fost infiintat inca din noiembrie 2003, cu sprijinul Ambasadei SUA, un Centru-Pilot de Mediere. Aici au fost pregatiti primii mediatori, care, devenind traineri, au pregatit la rândul lor alti mediatori din toate judetele tarii. Cu ocazia congresului de zilele trecute, Uniunea Centrelor de Mediere din România si-a definitivat organizarea, primind in rândurile sale ultimele organizatii judetene, astfel incât, in prezent, in fiecare judet exista mediatori care pot intermedia o intelegere intre persoane sau firme aflate in litigiu.


Peste 300 de cazuri solutionate prin mediere la Craiova


Medierea are o istorie indelungata in alte tari. „In America, din 100 de cazuri care se inregistreaza pe rolul instantelor, doar intre cinci si zece sunt judecate. Restul sunt rezolvate prin solutii alternative, dintre care cea mai cunoscuta este medierea. Acum, la patru ani de la infiintarea Centrului-Pilot de Mediere Craiova, ne putem mândri cu aproape 1.000 de cazuri supuse medierii la noi, din care peste o treime au fost solutionate fara judecata, printr-o intelegere incheiata intre parti“, a declarat Adi Gavrila, presedinte al Centrului de Mediere Craiova, proaspat ales presedinte al Uniunii Centrelor de Mediere din România, organizatie nationala cu sediul la Craiova.


Printre invitati s-a numarat si Laura Ivanovici, consilier la Directia de Afaceri Europene a Ministerului Justitiei. „Congresul a fost un bun prilej nu numai pentru a discuta despre mediere, ci si pentru a promova aceasta activitate, ce reprezinta o modalitate de degrevare a instantelor de numarul mare de litigii. Scopul final al reformei sistemului judiciar este calitatea actului de justitie. Dincolo de acesta, este important ca oamenii sa gaseasca acele modalitati care sa raspunda la rezolvarea nevoilor lor, la diferendele dintre ei, nu neaparat prin justitie“, a mentionat Laura Ivanovici.


Kovesi: „Veti ajuta instantele de judecata“


In cea de-a doua zi a congresului a luat parte la lucrari si Laura Codruta Kovesi, procuror general al Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a apreciat ca o solutie de mare succes varianta solutionarii litigiilor prin mediere.


„Forma clasica de solutionare a unui conflict incredintat justitiei, in perceptia celor implicati, este vazuta de maniera câstigator-perdant. Or, prin mediere, se face loc unei proceduri umane, conflictul fiind redus la elemente rezolvabile prin negociere. Mediatorul este practic inzestrat pe baza desemnarii de catre parti cu puterea de a transa litigiul printr-o hotarâre echivalenta celei judecatoresti. Comunicarea permanenta pe care dumneavoastra, mediatorii, o asigurati va ajuta partile sa rezolve conflictul care in viata juridica poate fi rezolvat numai prin cerere de chemare in judecata, practic, dumneavoastra propuneti partilor solutii prin apropierea lor si in acest fel veti ajuta instantele de judecata, dar si Parchetele sa fie degrevate de acele cauze solutionate prin mediere. In ambianta reglementarilor noastre, aceasta metoda alternativa de solutionare amiabila a divergentelor tot mai des utilizata pe plan mondial sunt convinsa ca va deveni in timp o componenta importanta a solutionarii conflictelor in afara sistemului jurisdictional si va accentua responsabilizarea partilor prin inlesnirea participarii lor la gestionarea conflictului“, a spus sâmbata procurorul general Kovesi in fata participantilor la congres.


Mediatorul


Mediator poate fi orice persoana cu studii superioare, nu neaparat juridice. Daca medierea este in prezent gratuita, din toamna, când organizarea acestei profesii liberale va fi definitivata, mediatorul va percepe un onorariu, negociat cu partile aflate in litigiu, dar mult mai mic decât taxele de timbru percepute in justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS