19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii se lupta sa ajunga soldati

Doljenii se lupta sa ajunga soldati

Atrasi de un salariu care depaseste 1.000 de lei, peste 1.500 de doljeni se lupta pentru 102 posturi de soldati voluntari.


Din acest an, armata româna a devenit profesionista. Atrasi de un salariu bunicel, peste 1.500 de doljeni si-au declarat pâna acum intentia de a se angaja ca soldati voluntari.


Salariu de peste 1.000 de lei


Soldatii si gradatii voluntari constituie din acest an un corp distinct de personal militar, recrutat pe baza de voluntariat si situat la baza ierarhiei militare. Cel care doreste sa se angajeze ca soldat, fruntas sau caporal trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: candidatul sa aiba cetatenie româna si domiciliul stabil in România; sa fie apt medical, fizic si psihic, sa nu fi fost condamnat penal si sa nu fie in curs de urmarire penala; sa aiba vârsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani. Asa cum se anunta pe site-ul Fortelor Terestre Române, veniturile salariale (solda si indemnizatia de hrana) ale unui soldat voluntar debutant vor depasi de anul acesta suma de 1.000 de lei, la care se pot adauga sporuri in functie de specialitatea militara si conditiile de munca specifice.


Vârsta maxima a soldatului: 40 de ani


Primul contract al militarilor voluntari se va incheia pe o perioada de patru ani, dupa care se va putea prelungi la fiecare doi sau trei ani, pâna la vârsta de 40 de ani. Deocamdata nu se stie ce se va intâmpla cu soldatii care vor implini 40 de ani si vor fi trecuti in rezerva. Exista insa proiecte privind acordarea unor sume compensatorii ori chiar a unui soi de pensie lunara, ca venit suplimentar, pâna la implinirea vârstei legale de pensionare.


Militarii voluntari mai au o sansa: aceea de a candida si promova pâna la vârsta de 30 de ani examenul la o scoala de subofiteri. Ar deveni astfel cadre militare cu acte in regula, cu posibilitatea de a iesi la pensie la 55 de ani.


Triere pe perioada scolarizarii


Pâna in prezent nu se cunoaste insa cu precizie modul de selectare a candidatilor. Se stie doar ca acestia va trebui sa treaca printr-o serie de probe sportive si psihologice, dar si sa convinga la o proba de interviu. „Pâna acum insa n-am primit nimic cu privire la metodologia de selectie si nici cu privire la numarul de locuri“, a declarat plt. adj. Emil Ciocoiu, recrutor in cadrul Biroului de Informare-Recrutare Dolj.


Se stie insa ca promovarea viitorului examen de selectie nu va asigura imediat semnarea unui contract. „In cadrul procesului de admitere sunt si doua cursuri de pregatire a câte trei luni, respectiv un modul de pregatire militara generala si unul de pregatire militara de specialitate. Candidatii care n-au facut armata urmeaza ambele module, in timp ce aceia care au satisfacut stagiul militar vor urma doar modulul al doilea. Pe parcursul cursurilor, in cele trei sau sase luni de pregatire vor fi sustinute diferite testari, in urma carora candidatii vor fi triati“, a mentionat recrutorul Emil Ciocoiu.


15 candidati pe loc


Conform site-ului Fortelor Terestre Române, situatia necesarului de soldati si gradati voluntari, femei si barbati, pe anul 2007, este de 4.100 de posturi la nivel national. Pare putin, in conditiile in care numarul celor care si-au manifestat deja dorinta de a candida pentru un loc de munca de soldat voluntar a depasit 50.000.


La nivelul unitatilor militare din Craiova ale Fortelor Terestre au fost anuntate pâna in prezent pe acelasi site 78 de posturi vacante in primul semestru al acestui an, din care doar zece pentru candidatii fara stagiu militar satisfacut, plus inca 24 de posturi in semestrul al doilea din 2007, din care tot zece pentru cei fara stagiul militar. Asta inseamna un total de 102 posturi de soldati si gradati, pentru care si-au anuntat intentia de a candida peste 1.500 de tineri.


Mutare


Incepând cu 15 ianuarie, Biroul de Informare-Recrutare Dolj isi va muta sediul in cladirea Centrului Militar Zonal Dolj de pe strada General Dragalina din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS