15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovita reintra in Banie

Craiovita reintra in Banie

Câstigul proiectului „Fii vocea cartierului tau!“, demarat marti in Craiovita de Gazeta de Sud, poate fi exprimat in nenumarate moduri. De la numarul mare de participanti de ambele parti, contribuabili si autoritati, pâna la multitudinea de probleme puse pe tapet de craioveni. De la raspunsurile imediate ale administratiei, pâna la ineditul unei dezbateri care, dincolo de relatia directa cetatean-moderator-autoritate, i-a pus pe cei veniti sa-si spuna pasurile in situatia de a-si da unul altuia sfaturi si de a participa efectiv la gasirea unor solutii.


Proiectul „Fii vocea cartierului tau!“ a fost gândit ca un proces interactiv care sa acopere toata Craiova timp de un an si care sa depaseasca stadiul unei audiente la primarie sau al unei sesizari la Gazeta de Sud, pârghiile uzuale pe care craiovenii le pot accesa pentru a sensibiliza autoritatile sa intervina in sprijinul comunitatii.


Ca el a pasit cu dreptul este parerea tuturor celor implicati, invitati si observatori, care ne-au confirmat ca a fost, intr-adevar, o idee, dar si ca mai avem mult de munca pentru a o materializa la adevaratul ei potential. Sunt concluzii „la cald“, chiar din seara evenimentului, insa la numai o zi, ele ne-au fost intarite de câteva actiuni pe care raspunzatorii din Primaria Craiova si ai institutiilor competente le-au notat la capitolul urgente, primul dintr-un grafic pe care primarul Craiovei il numeste „Renasterea Craiovitei“. Nu in ultimul rând, Gazeta de Sud multumeste conducerii Scolii nr. 30, gazda noastra de marti seara, pentru efortul depus la organizarea dezbaterii.


Intrebarile, raspunsurile si, mai ales, implicarea municipalitatii in rezolvarea problemelor stringente gratie proiectului lansat de Gazeta de Sud vor fi evaluate la alte dimensiuni, concentrat si continuu. Subiectele abordate se regasesc in materialele publicate in Gazeta de Sud, pot fi contabilizate nu numai de cetatenii cartierului monitorizat, dar si de craiovenii din celelalte cartiere, la fel ca reactia de raspuns a autoritatilor. Inainte de fiecare intâlnire, oamenii Gazetei de Sud realizeaza un sondaj printre locuitorii cartierului vizat, ale carui rezultate sunt, de asemenea, facute publice, comentate, „pregatite“ pentru ziua infruntarii. Efectul acestor eforturi s-a vazut marti seara, la prima intâlnire, din Craiovita, si se va regasi de fiecare data, o data pe luna, la urmatoarele confruntari.


Primarul Solomon, surprins


Pe lânga „vocile“ cartierului Craiovita, care si-au luat repede tonul, si primarul Antonie Solomon s-a simtit in apele lui imediat ce a fost invitat sa le raspunda celor care l-au ales. Saptamâna trecuta insa, primarul lasase impresia unei oarecare nelinisti fata de momentul infatisarii: „Nu sunt emotiv de felul meu când trebuie sa dau socoteala contribuabililor, fiindca stiu ce am facut si ce am de gând sa fac pentru ei. Dar voi sunteti ziaristi, nu iertati nimic si o sa scotociti si dincolo de ce spune lumea, mai ales ca aveti si moderatori. N-am mai participat la o astfel de intâlnire, dar cred ca ne descurcam“. Solomon s-a aratat insa incântat dupa discutiile de marti seara. „Parca ni s-a dat alta motivatie in activitate, alt fel de imbold. S-a intâmplat ceva, nu-mi dau seama exact ce anume, dar cred ca e bine si pentru oameni. Parca ar avea mai multa incredere, si in ei, si in noi. Altceva decât la audiente, la sedintele din primarie sau de la partid. Un plus de comunicare, care sper sa se transfere in toata Craiova si, din câte inteleg eu de la voi vizavi de ce vreti sa scrieti, o imagine completa a ceea ce vor craiovenii si a ceea ce le oferim noi. Un succes evident“, a spus primarul Antonie Solomon. Directorul general al Regiei de Apa, Constantin Stamatoiu, s-a aratat incântat de proiect: „Nici nu-mi imaginam ca poate exista o astfel de confruntare cu membrii comunitatii pentru care lucram. A fost ceva deosebit si cred ca avem de invatat cum sa determinam prioritatile beneficiarilor nostri si cum sa le intelegem“.


Vocile cu idei


Locuitorii din Craiovita nu s-au sfiit sa le dea sugestii redactorilor Gazetei de Sud. Aurel Alexandru, de pilda, ne sfatuieste sa publicam periodic o lista cu zonele de care raspund consilierii municipali, chiar daca acestia au fost alesi chiar de ei. „Noi am ales politicieni pe niste liste, dar nu ni s-a spus cine dintre ei se ingrijeste de cartierul Craiovita“, a spus Aurel Alexandru. El a avut surpriza sa fie vecin, la dezbaterea organizata de Gazeta de Sud, chiar cu consilierul local Constantin Trusca, responsabil in cartierul Craiovita, cu care n-a ezitat sa imparta si niste replici, ca la prima intâlnire. Alt reprezentant al Craiovitei a spus ca ar dori sa citeasca in Gazeta de Sud un editorial intitulat „Viata la bloc“.


Stiri la „Vocea cartierului“


La intâlnirea de marti, de la Scoala nr. 30 din Craiovita, autoritatile au dezvaluit si câteva dintre intentiile pe care nu le-au facut publice pâna acum. Am ales dintre ele inlocuirea directorului Serviciului Administratia Pietelor si Târgurilor Craiova, Gheorghe Calinoiu. Ca raspuns la una dintre solicitarile craiovenilor, care doresc interventia primariei in reorganizarea pietei din Craiovita, primarul Antonie Solomon a declarat ca este profund nemultumit de activitatea actualului director. „Dupa 1 ianuarie 2007 am sa-l schimb, fiindca nu-mi place deloc cum arata si cum functioneaza pietele. Trebuie schimbate multe si o sa incep cu seful“, a declarat Antonie Solomon. Directorul Pietelor, Gheorghe Calinoiu, a afirmat ca nu-l intereseaza intentiile primarului: „Nu ma intereseaza ce spune domnul primar. Daca are motive intemeiate legal, sa ma inlocuiasca“. Mentionam ca, in ultima jumatate de an, trei controale au fost trimise pe capul lui Calinoiu, de la comisii mixte functionari-consilieri, pâna la auditul primariei, insa pâna acum nu au fost facute publice concluzii care sa conduca la demisia directorului.


Pica pe restantieri


Ion Anitoiu a fost primul dintre locuitorii Craiovitei prezenti la dezbatere care au vrut sa stie cum vor scapa de debransarea de la apa sau caldura cei care-si platesc facturile la intretinere, stiut fiind ca, din cauza rau-platnicilor, scari intregi de bloc sunt deconectate de la retele. „Din 70.000 de craioveni de-aici din cartier doar 3.500 nu pot sa plateasca. Restul sunt betivani si mai stiu eu ce… Cum procedam cu ei? O sa vina regiile sa taie utilitatile din cauza lor, iar noi cei care platim ce facem?“, i-a intrebat Anitoiu pe directorii din sala. Seful Regiei de Apa, Constantin Stamatoiu, a dat asigurari ca oamenii regiei vor sta pe capul rau-platnicilor si ca, deocamdata, nu se pune problema sistarii alimentarii cu apa, din cauza debitelor, decât la unitatile economice. Omologul sau de la Termoficare, Tatian Tudorache, spune ca situatia este mai delicata la caldura si apa calda. „Probabil vom apela la o firma de avocatura care sa se ocupe de recuperarea restantelor, fiindca debransarea la nivel de scara, desi eficienta, le creeaza probleme celor care si-au platit caldura, dar nu beneficiaza de ea. De asemenea, nici cesiunea creantelor de la asociatiile de proprietari nu da roade. Populatia Craiovei datoreaza la aceasta ora aproape 1.000 de miliarde de lei vechi furnizorilor de utilitati, dintre acestea numai Termoficarea având de incasat aproape 800 de miliarde de lei vechi.


Siguranta in scoli, monitorizata


Craiovenii au punctat, la capitolul educatie si invatamânt, siguranta in scoli, Ion Gutu sustinând ca, tot de la Scoala nr. 32, elevii se asociaza in grupuri care deranjeaza locatarii si chiar provoaca scandaluri. Inspectorul de management al Inspectoratului Scolar Dolj, Octavian Gavrila, spune ca nu aceasta este situatia reala din unitatile de invatamânt. „Securitatea elevilor constituie chiar un proiect pe care noi consideram ca-l urmarim cu atentie. Numarul de acte de indisciplina in scoli a scazut mult in ultimul an si nu faptele izolate, comise de «uscaturi», constituie oglinda activitatii din scoli“, a declarat Gavrila. In contextul infractionalitatii in general, seful Sectiei 5 Politie, Cornel Tomescu, spune ca, in 2006, numarul de infractiuni stradale a scazut cu 10% fata de 2005 si ca politistii participa la proiectul de securitate in unitatile de invatamânt.


Teroare psihica la blocul 54B


Un caz cunoscut prin toate birourile Politiei si ale Primariei Craiova, in care o craioveanca bolnava psihic terorizeaza de ani buni un bloc intreg – 54B – a fost reluat marti seara. Seful Sectiei 5 Politie, Cornel Tomescu, recunoaste ca persoana in cauza le creeaza probleme pâna si politistilor. „Am raspuns de fiecare data solicitarilor locatarilor din blocul 54B, intemeiate de altfel, si i-am intocmit persoanei dosar pe care l-am predat la Spitalul de Neuropsihiatrie. Au internat-o o zi, doua, cel mai mult o saptamâna, dupa care i-au dat drumul“, a spus Tomescu. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, este de parere ca solutia ideala ar fi efectuarea unei anchete sociale de catre compartimentele specializate ale primariei. „Daca intocmim o ancheta sociala completa o vom putea interna la neuropsihiatrie pentru perioade mai mari. Saptamâna viitoare se va demara ancheta“, a declarat Solomon.


Amendati pentru gunoiul altora


O „voce“ de la blocul 152, Radu Curca, sustine ca asociatia la care este arondat imobilul a fost amendata cu zece milioane de lei de inspectorii primariei pentru un morman de gunoi adus de locatarii de la o asociatie vecina. Primarul Antonie Solomon si-a amintit ca a fost sesizat despre acest aspect si ca intentioneaza sa nu mai semneze procesele-verbale pentru astfel de contraventii. „Nu sunt de acord sa intervenim cu forta, mai ales in situatii in care nu este clar cine e vinovat. In plus, daca amendam un presedinte de asociatie cu zece milioane, acesta nu va mai plati pentru ridicarea gunoiului, deci o sa pierdem toti. Eu nu mai semnez pentru astfel de amenzi“, i-a anuntat edilul-sef pe craiovenii prezenti marti la Scoala nr. 30.


Pasurile Craiovitei in sondaje


Siguranta cetateanului – 85 de voturi, apa, canal, termoficare – 63 de voturi, educatie si invatamânt – 41 de voturi, spatii verzi – 39, parcari – 36, timp liber – 30, spatii comerciale – sapte sunt exponentele nemultumirii locuitorilor Craiovitei in sondajul de dinaintea dezbaterii, primele clasate dintr-o lista redactata de Gazeta de Sud. Pe lânga aceasta statistica, toti cei 100 de subiecti au votat si alte prioritati. Mizeria este pe primul loc, cu 41 de voturi, apoi câinii comunitari – 24, asfaltul necorespunzator – 16 voturi, lipsa apei calde din cauza rau-platnicilor – 14, nerespectarea linistii publice – 12, saracia – zece, iar lista cuprindea inca 20 de pozitii. Contabilizând, Gazeta de Sud i-a invitat la intâlnire pe primarul Craiovei, Antonie Solomon, pe directorul general al Regiei Autonome de Apa, Constantin Stamatoiu, pe directorul general al Regiei Autonome de Termoficare, Tatian Tudorache, directorul Politiei Comunitare, Constantin Petrescu, seful Sectiei 5 Politie, Cornel Tomescu, inspectorul-adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, Octavian Gavrila, consilierul juridic personal al primarului, Teodor Radu, alti directori din Primaria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS