10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFocar de infectie in centrul Craiovei

Focar de infectie in centrul Craiovei

Un batrân din Craiova si-a transformat curtea in depozit de gunoaie, spre disperarea vecinilor si a rudelor care nu stiu ce sa mai faca pentru a scapa de focarul de infectie.


Mihai Zarafescu a fost in tinerete medic radiolog. Acum este pensionar si locuieste impreuna cu fiul sau intr-o casa de pe strada Carol I din Craiova. Toate bune si frumoase pâna in urma cu câtiva ani, când batrânul a devenit „colectionar de gunoaie“. Practic, aduna de prin containere tot ceea ce altora le prisosea. In prezent, curtea batrânului este ticsita cu tot felul de lucruri – cutii de carton, sticle, cofraje de oua, scânduri, o cada de baie, un aragaz vechi, haine, posete, ziare si multe alte obiecte inutile care stau stivuite pâna la inaltimea stresinii. Vecinii si fiul sau au incercat sa-l convinga sa renunte la vechituri pentru a nu transforma curtea intr-un focar de infectie, insa batrânul nici n-a vrut sa auda.


„Are crescatorie de sobolani in curte“


Cel mai afectat de hobby-ul lui Mihai Zarafescu este dr. Ion Dumitrescu, medic psihiatru si neurolog, care in imediata vecinatate a curtii pline de gunoaie si-a amenajat cabinet de specialitate. Dr. Dumitrescu sustine ca locuinta lui Mihai Zarafescu a devenit loc de propasire pentru o familie numeroasa de sobolani, atrasi de gunoaie. „Are crescatorie de sobolani in curte. Daca rozatoarele ar sta acolo, nu ar fi nici o problema, dar au invadat curtile vecine si, stie toata lumea, este greu sa convietuiesti cu sobolanii. Pot sa transmita o multime de boli, dintre care cea mai periculoasa este leptospiroza icterohemoragica. Am facut deratizare, am adus pisici, degeaba. Pâna nu curata curtea de gunoaie nu se poate face nimic“, a spus dr. Dumitrescu. Psihiatrul nu a reusit sa-si convinga vecinul nici folosindu-se de tertipurile specifice profesiei. Dimpotriva, nu a facut decât sa-l stârneasca impotriva lui. „S-a suparat pe mine in urma cu doi sau trei ani, când i-am spus ca o sa anunt autoritatile competente, si de atunci nu imi mai vorbeste. Oricum, nu se poate discuta cu el, este un om care nu se comporta normal, un tip mai ciudat, dar cu discernamânt, care a constatat intr-o perioada ca radiologia se impaca bine cu alcoolul“, a mai spus Dumitrescu.


Amenda de 20 de milioane


Mihai Zarafescu s-a dovedit un interlocutor civilizat, care a raspuns la orice intrebare si chiar a permis ziaristilor sa intre in curtea lui. Despre mormanul de vechituri din curte, batrânul a spus insa ca nu sunt gunoaie, ci materiale de constructie ramase nefolosite de la repararea locuintei. El a incercat sa le explice acelasi lucru si inspectorilor sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, care l-au vizitat in cursul zilei de marti. Batrânul le-a permis chiar sa intre in curte. Inspectorii s-au ingrozit de ceea ce au vazut si au amenintat ca il vor amenda daca in decurs de 24 de ore nu incepe sa care gunoaiele din curte. „Nu am mai vazut asa ceva. Are deseuri reciclabile aruncate peste tot, de la intrarea in curte pâna la intrarea in casa. El spune ca le foloseste la repararea acoperisului. I-am dat 24 de ore – un termen foarte scurt – dar sa vedem macar ca incepe sa adune din ele, iar daca nu se va conforma il vom sanctiona cu amenda de 20 de milioane de lei“, a declarat dr. Sorina Mirea, inspector sanitar DSP Dolj. Batrânul nu s-a speriat insa de amenintarile inspectorilor sanitari. El spune ca a mai fost amendat si de Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului, dar si de Primaria Craiova cu cinci milioane de lei, sanctiuni pe care insa se lauda ca nu le-a platit nici pâna in ziua de astazi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS