14.5 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUltimul an de incorporari obligatorii

Ultimul an de incorporari obligatorii

Centrul Militar Zonal Dolj a inceput pe 1 martie actiunea de recrutare a tinerilor care implinesc anul acesta 19 ani. Desi cariera de militar profesionist presupune un loc de munca stabil si un salariu motivant, tinerii doljeni sunt incântati ca au scapat de armata.


Centrul Militar Zonal (CMZ) Dolj si-a deschis portile de Martisor pentru tinerii care implinesc 19 ani in 2006, acestia fiind ultima generatie care mai apuca serviciul militar obligatoriu. De anul viitor se va adopta serviciul militar pe baza de voluntariat, ceea ce inseamna ca incorporarea nu mai este obligatorie, insa recrutarea se va desfasura ca si pâna acum. Stiind ca au putine sanse sa mai faca armata, recrutii prezenti la CMZ pentru luarea in evidenta erau destul de senini, chiar destinsi. Ideea ca din 2007 au sanse sa devina militari profesionisti, meserie care le va aduce un loc de munca stabil si bine platit, nu ii incânta. Cei mai multi au declarat ca vor sa urmeze o facultate, si doar câtiva se gândeau la o cariera in armata. „Nu vreau sa fac armata. Am alte planuri de viitor, vreau sa dau la Teologie si sa ma fac preot“, a declarat Ovidiu Anuta, un tânar chemat la recrutare. Doar cuvintele „salariu mare“ i-au facut pe câtiva adolescenti sa ciuleasca urechile. „Eu vreau sa ma duc la facultate. Daca dau un salariu mare, care sa merite programul de acolo, m-as duce sa fac armata la profesionisti“, a mentionat Costinel Andrei. Cadrele din CMZ Dolj au declarat ca, in general, adolescentii craioveni nu se gândesc la o cariera militara, doar cei din mediul rural si cu situatii familiale deosebite optând pentru o astfel de varianta.


Drepturi


Tinerii care vor fi angajati pe baza de contract in viitoarea armata profesionista au avantajul unui loc de munca stabil, salariu motivant si compensatie de hrana. La angajare se incheie un contract pe o perioada de un an, acesta putând fi prelungit pe perioade de la unu la trei ani, pâna la implinirea vârstei limita (35 sau 40 de ani). Militarii angajati beneficiaza de concedii de odihna si medicale, platite integral, echipament gratuit, asistenta medicala si medicamente in conditiile legii. De asemenea, perioada lucrata in armata constituie vechime in munca, luându-se in calcul la stabilirea pensiei si a celorlalte drepturi de asigurari sociale. La Craiova, deocamdata doar UM 01178 selectioneaza, luna acesta, tineri pentru incadrarea in functii de militar angajat pe baza de contract. „Recrutii care vor fi incorporati anul acesta vor fi selectionati cu prioritate ca viitori gradati-soldati in armata profesionista. Au prioritate la angajare cei care isi executa serviciul militar anul acesta pentru ca avem o situatie recenta si clara a lor“, a precizat locotenent-colonel Ion Muraretu, ofiter de relatii publice in cadrul CMZ Dolj.


Conditii


Ca sa devina militar profesionist, candidatul trebuie sa aiba cetatenie româna si domiciliul stabil in tara, sa fie apt medical, sa nu fi fost condamnat penal si sa nu fie in curs de urmarire penala, sa nu apartina unor culte sau secte religioase care, potrivit legii, incalca bunele moravuri sau afecteaza desfasurarea profesiei de militar angajat pe baza de contract, sa nu fie asociat unic ori sa participe direct la administrarea sau conducerea unor organizatii ori asociatii comerciale, iar daca se afla intr-una din aceste situatii trebuie sa se angajeze ca dupa incadrare va renunta la aceasta calitate. „O noutate pentru incorporarile din acest an este ca nu mai sunt admisi cei cu opt clase. Candidatul trebuie sa fie absolvent al invatamântului liceal sau profesional, cel putin cu certificat de absolvire“, a mai declarat locotenent-colonel Ion Muraretu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU