14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele duc lupte grele cu datornicii

Finantele duc lupte grele cu datornicii

Administratia Finantelor Publice Slatina continua sa duca munca de lamurire cu societatile comerciale de pe raza municipiului care nu si-au achitat datoriile la bugetul de stat. Conform sefului institutiei, Ionel Voicu, cele mai mari datorii le au firmele „de traditie“ la acest capitol. „In general, firmele cu datorii sint aceleasi de la o luna la alta, lucru care a dus la cresterea nivelului debitelor pe care aceste societati le inregistreaza la noi. Procedura este ingreunata in special de situatia dificila cu care se confrunta in ultimii ani majoritatea firmelor datoare, din cauza problemelor financiare ajungind la un pas de faliment. Iar cind se ajunge aici, recuperarea datoriilor devine si mai dificila pentru noi“, a spus Voicu.


Ultimele date oficiale ale AFP Slatina arata ca valoarea tuturor masurilor de executare silita aplicate de fisc datornicilor reprezinta peste 615 miliarde de lei. Cea mai mare suma colectata provine din popririle pe conturile bancare ale debitorilor, care depaseste 400 de miliarde de lei, si din sechestrul pe bunuri mobile/imobile in valoare de 208 miliarde de lei. In topul datornicilor AFP Slatina se afla firme ale caror debite depasesc 160 de miliarde de lei. Pe primul loc se afla Statiunea de cercetare si dezvoltare pomicola Strejesti, cu un debit de peste 53 de miliarde de lei, fiind urmata de SC VITIPOMICOLA SA Simburesti, cu 46 de miliarde de lei, SC AGROIND SA Slatina – 26 de miliarde de lei, SC OLTUL SA – 19 miliarde de lei si SC SALOS SA Slatina – 16 miliarde de lei.


Alte citeva societati comerciale au intrat deja in faliment, deoarece statul a epuizat procedurile de executare silita fara nici un succes. Cel mai cunoscut exemplu este cel al SC RULMENTI SA, cu un debit cumulat la bugetul consolidat al statului de cel putin 158 de miliarde de lei. Acesteia ii urmeaza SC PRITAX SRL Slatina, care, cu cele peste 137 de miliarde de lei, da mari probleme inspectorilor fiscului slatinean. Politia a intrat pe fir, pentru a da de urma tuturor agentilor economici cu care firma slatineana s-a aflat in legatura cit timp a activat. Politistii au descoperit pina in prezent mai multe firme-fantoma cu care SC PRITAX ar fi avut legaturi in perioada cit a fost activa, iar cercetarile nu s-au incheiat nici pina in prezent. In topul celor mai mari datornici catre AFP Slatina se mai numara si SC EURODISTIL SRL, cu un debit neachitat de 68 de miliarde de lei. Pina in prezent, inspectorii fiscului slatinean au reusit sa recupereze, in primele doua luni ale anului, 147 de miliarde de lei. Si cum autoritatile centrale au anuntat ca ritmul incasarilor la buget se va iuti din acest an, este de asteptat ca numarul agentilor economici care vor fi executati silit sa creasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS