15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorul Balea arde carti si ascunde catedre

Profesorul Balea arde carti si ascunde catedre

Ion Balea a fost delegat director la Grupul Scolar Industrial de Constructii Masini Bals, acum trei ani, in urma demiterii fostului director, Stefan Bobaru. Pentru ca acesta din urma a dat in judecata Inspectoratul Scolar Judetean Olt, pina la hotarirea instantei, Balea a fost uns provizoriu in functie. Dupa cum se zvoneste, noul director se bucura de protectia prefectului de Olt, ceea ce explica in buna masura curajul cu care acesta a transformat liceul intr-un soi de jucarie personala, de buzunar. Acuzat, intre altele, ca a scos catedre din mineca, profesorul „Iosefini“ are suport si din partea Inspectoratului, care nu porneste ancheta pina nu primeste sesizari sub semnaturile anumitor martori.

Sute de carti, trimise la WC

Primul an scolar 2001-2002 a fost unul de acomodare. Balea a trecut cu vederea citeva materii de specialitate, care, surprinzator, au aparut pe diplomele de absolvire din 2003. „La sectia de metrologie, in clasa a XI-a nu s-au facut trei materii. Au fost continuate fireste in anul urmator, iar pe diplomele de la sfirsitul anului ele au aparut ca facute, cu mediile incheiate“, declara fostul director, Bobaru. 2002-2003 a fost insa an de glorie. Intii, Ion Balea a strins toate cartile de tehnica din depozit, vreo trei-patru sute de volume si „le-a trimis la Craiova, unde s-au topit rapid in hirtie igienica!“. Apoi, mai spune Bobaru, a inceput sa taie orele profesorilor, in special cele de dirigentie, acestea fiind desigur neplatite. Lista acuzatiilor la adresa controversatului Balea contine si atingeri politice. „A mutat o eleva, aflata in situatie de exmatriculare, fara sa aiba situatia incheiata, la alt liceu, imediat dupa ce fata s-a inscris la tineretul PSD“, dezvaluie Bobaru, care are multe de spus si despre prejudiciile financiare pe care adversarul sau le-ar fi adus liceului. „A folosit masina liceului, cu combustibil cu tot, in valoare de trei milioane, in interes personal: a mers la Timisoara pentru a-si pregati examenul de grad. Nu isi face orele, cele patru obligatorii, pe care le are ca director. A incalcat ordinul Ministerului, de divizare a claselor de instruire practica, aducind trei maistri pe linga cei opt existenti in liceu, facind din opt clase, unsprezece. Cele trei norme au fost platite suplimentar, de la bugetul liceului si fara stirea ISJ Olt“.

Scamatorie cu catedre

Totul a culminat insa cu ascunderea a sapte catedre, vacante sau rezervate, de catre Balea.

„In aprilie-mai, cind ar fi trebuit anuntate la Inspectorat pentru a fi scoase la concursul national, domnul Balea a tacut chitic. Fireste ca ele nu au aparut pe listele cu locuri, afisate la ISJ Olt, dupa examenul de titularizare. Prin urmare, cei care au luat examenul, in special cei cu note mari, care ar fi preferat Balsul unei comune sau unui sat, nu au avut de unde sa-l ia. Iar in toamna, prin septembrie, au aparut profesorasi care, fie nu-si luasera examenul, fie luasera note mici“, spune I.P., profesor la Grupul Scolar de Constructii Masini Bals.

Intre catedrele dosite s-a aflat una de chimie, rezervata prefectului de Olt, Marin Diaconescu. Apoi, doua catedre de tehnologie si de socio-umane, una de istorie rezervata inspectorului Calarasu, alte doua de tehnologie, pentru inspectorul Busu si un director de centru de plasament, una de biologie, a directoarei Iordache de la Centrul „Floare de Colt“, si ultimul post, de muzica, titularizabil, in prezent ocupat de „protejata“ lui Balea, suplinitoare pina la anul, cind va termina facultatea, si, probabil, il va ocupa cu forme in regula.

„Am stiut ca e rezervata pentru prefect“

„Pina in octombrie am batut drumul Inspectoratului ca sa vin aici“, declara Marilena Cirjan, profesoara titulara de chimie, cu media 7,40, dar care la Grupul scolar este doar suplinitoare si imparte catedra cu o colega. „Doi ani am fost suplinitoare aici. Stiam ca aceasta catedra, a prefectului, este rezervata. Dupa examen, am fost sa-mi iau post, dar Balsul nu era afisat. Eram a cincea in ordinea mediilor, fara post, dar am refuzat titulatura Tufeni, sperind ca ma voi intoarce aici. Asa ca o luna nu am facut decit sa merg la inspectorul general Neacsu, sa-i explic care este situatia. Mi-a spus ca vina este a directorului, ca nu a anuntat catedra. Pina la urma, am reusit sa iau decizia inspectoratului si sa vin ca suplinitoare“.

Catedra era la inceputul lui octombrie impartita de cei doi profesori titulari de chimie ai liceului. Cu decizia inspectoratului in fata, Marilena Cirjan a reusit sa se intoarca si a impartit catedra cu o alta suplinitoare, raminind sa mai astepte un an pina cind va deveni titulara.

Balea primise indicatii precise

Pus in fata acestor acuzatii, Ion Balea l-a luat pe „nu stiu“ in brate. Oarecum inmuiat, el a declarat doar ca nu stie daca va da examenul pentru postul de director, prevazut sa se desfasoare in iarna.

La rindul sau, inspectorul general Silviu Neacsu pare sa ia cunostinta abia acum despre multe din neregulile de la Grupul Scolar Industrial de Constructii Masini Bals. Pina acum, cica nu s-a auzit nimic pe la Inspectorat nici de manuale facute hirtie igienica, nici de catedre de maistri aparute ca printr-un numar de scamatorie. Neacsu isi aminteste totusi ca i-a dat indicatii precise lui Balea, sa anunte catedrele la Inspectorat. „Comisia de disciplina a Inspectoratului va actiona numai in urma unei sesizari scrise de la unul dintre martori“, a declarat inspectorul general, care evident nu se va lasa intimidat de faptul ca Balea, profesorul „Iosefini“, poate fi unul din oamenii de nadejde ai prefectului Diaconescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS