14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTMD Filiasi se pregateste de noi disponibilizari

TMD Filiasi se pregateste de noi disponibilizari

Noua conducere a TMD Filiasi a reusit sa calmeze, cel putin deocamdata, spiritele muncitorilor amenintati mereu cu concedierea. Proaspatul director – nimeni altul decit fostul vicelider de sindicat – incearca sa pastreze cele mai cordiale relatii cu angajatii, dorind in acelasi timp sa aduca pe linia de plutire si uzina. Lucru greu de facut cind te afli intre doua tabere: cea a salariatilor, care l-au propulsat catre aceasta functie, si cea a patronatului, care i-a trasat sarcina sa aduca fabrica pe profit.

De vreo doi ani incoace, la TMC-TMD Filiaşi au fost mereu tensiuni intre conducere şi angajaţi. După o privatizare şi o divizare cu cintec, conflictul a luat amploare, soldindu-se inevitabil din partea angajaţilor cu blocări ilegale ale drumului european care trece la citeva sute de metri de fabrică. Asta după măsuri discutabile dispuse de conducerea şi patronatul unei firme, renumită odinioară in ţară şi peste hotare.

După ultima blocare a şoselei care leagă Craiova de Severin – pe data de 9 ianuarie – s-au produs mari schimbări la TMD Filiaşi. S-a inceput cu directorul general al fabricii, aşa cum principalul acţionar al fabricii, Vasile Braia, promisese salariaţilor.

Intrunit pe data de 20 ianuarie, Consiliul de Administraţie al TMD avea doar două soluţii: inchiderea societăţii ori instalarea in fruntea ei a unui om care să incerce punerea ei pe roate, dar care să aibă şi sprijinul angajaţilor.

S-a optat pentru a doua variantă, in locul lui Ştefan Hoancă fiind „uns“ director general Gheorghe Boţilă, inginer-şef la Fabrica de Transformatoare şi vicelider de sindicat. „Am fost numit pentru o perioadă de trei luni, urmind ca după aceea consiliul de administraţie să hotărască dacă voi rămine in funcţie ori mă intorc la fabricarea transformatoarelor“, a precizat directorul Boţilă.

„Am primit mandat din partea acţionarilor să aduc fabrica pe profit“

Dacă una dintre măsurile care au dus la debarcarea directorului Hoancă a fost incercarea nereuşită de a concedia 300 de angajaţi, noul director, deşi fost lider de sindicat, se vede şi el nevoit să adopte o măsură asemănătoare, căci Adunarea Generală a Acţionarilor a hotărit, pe 25 martie, ca 200 de persoane să fie disponibilizate.

„Imi vine nespus de greu să fac aşa ceva, dar am primit mandat din partea acţionarilor să aduc fabrica pe profit. Pentru asta, sint nevoit să disponibilizez o parte din muncitori, pentru că efectiv nu am ce să le dau de lucru. E dureros pentru ei, dar majoritatea au inţeles de ce fac asta şi sint deranjaţi nu atit din cauza faptului că vor fi daţi afară, ci mai ales pentru că nu au unde să-şi găsească un alt loc de muncă in Filiaşi“, a menţionat directorul Gheorghe Boţilă.

Primii 160 de oameni care vor fi disponibilizaţi de la TMD au fost deja stabiliţi, listele fiind intocmite de şefii locurilor de muncă, avind acordul sindicatului. Respectivii au primit un preaviz de 30 de zile calendaristice, care va expira pe 12 mai.

Oamenii nu vor pleca acasă cu mina goală, ci cu cite 12 milioane de lei fiecare, sume care vor fi acordate ca un fel de salarii compensatorii. Deocamdată, uzina nu are aceşti bani, insă directorul general Boţilă a ţinut să-i asigure pe cei vizaţi că „pină pe 12 mai e timp destul ca să facem rost de sumele necesare“.

„Măcar fabricaţia de motoare să lucreze pe eficienţă“

Ingrijorător este faptul că nici muncitorii care rămin nu prea au de lucru.

„Incă nu s-au terminat licitaţiile pe plan intern in domeniul hidro şi termoelectric, astfel incit nu avem acoperire de contracte pentru toţi angajaţii. La transformatoare este in derulare un contract de 25 de bucăţi – cu o valoare totală de circa 70.000 de dolari – cu Nigeria şi beneficiarii s-au arătat foarte mulţumiţi, aşa incit voi pleca acolo pentru a negocia incheierea unui nou contract, de 700.000 de dolari, care ne-ar asigura patru-cinci luni de activitate in plin in acest sector al fabricii şi bani pe măsură. Pe de altă parte, acţionarii au decis ca măcar fabricaţia de motoare să lucreze pe eficienţă, pentru că acolo era pierderea cea mai mare. In acest domeniu, incercăm intrarea pe piaţa germană. Asta, pe lingă contractele pe care sperăm să le incheiem in ţară, dar in care nu-mi pun speranţe foarte mari, pentru că lipsa investiţiilor pe plan intern se simte la noi prin lipsa cererii de motoare“, a declarat directorul general al TMD Filiaşi.

„Situaţia nu e chiar atit de dezastruoasă“

Gheorghe Boţilă a ţinut să menţioneze că nu se pune problema falimentului TMD Filiaşi: „Nu poate fi vorba de faliment, cit timp TMD, cu un capital de 165 de miliarde de lei, are datorii de doar citeva miliarde. Iar o parte din datorii am inceput deja să le achităm“.

La prima vedere, lucrurile par să se indrepte. Uzina a reuşit să obţină o eşalonare a datoriilor către Casa de Asigurări de Sănătate pină in 2008 şi plăteşte regulat sumele restante. De asemenea, către Şomaj a fost achitată la zi partea angajaţilor, astfel incit cei care vor fi disponibilizaţi să nu aibă probleme pentru obţinerea ajutorului de şomaj, urmind ca, printr-o eventuală eşalonare, să fie achitate şi restanţele angajatorului. Ar fi, poate, probleme cu datoria către Casa de Pensii, căci suma este destul de mare şi nu poate fi obţinută o reeşalonare, „cel puţin deocamdată“ – după cum precizează directorul general al TMD.

Cu toate grijile pe care le are pe cap, Gheorghe Boţilă crede că are şanse să aducă pe linia de plutire fosta TRAFO Filiaşi. „Cind am primit funcţia de director general, le-am promis atit acţionarilor, cit şi angajaţilor că o să conduc fabrica asta ca şi cind ar fi a mea, că o să o aduc pe profit. Situaţia nu e chiar atit de dezastruoasă. Eu mai cred că fabrica se poate redresa, altfel n-aş mai fi in acest scaun“, conchide Boţilă, arătind către scaunul său de director, cu căptuşeala roasă de vreme şi de prea mulţi directori. Cam cum e scaunul aşa e şi uzina…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS