15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Patru arestați preventiv, 11 în arest la domiciliu în cazul abuzurilor din centrele pentru persoanele vulnerabile

(VIDEO) Patru arestați preventiv, 11 în arest la domiciliu în cazul abuzurilor din centrele pentru persoanele vulnerabile

-

Patru persoane au fost plasate în arest preventiv şi 11 în arest la domiciliu, prin decizia Tribunalului Bucureşti, în urma percheziţiilor la centrele pentru persoanele vulnerabile din judeţul Ilfov.

De asemenea, şase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

La Tribunalul Bucureşti au fost înregistrate două dosare în urma percheziţiilor de la centrele pentru persoanele vulnerabile.

Astfel, în primul dosar au fost arestate preventiv două persoane, pentru şapte persoane a fost luată măsura arestului la domiciliu, două sunt anchetate sub control judiciar, iar pentru o persoană a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

În cel de-al doilea dosar judecătorii au decis arestarea preventivă pentru două persoane, arest la domiciliu pentru patru persoane, control judiciar pentru patru persoane şi au respins propunerea de arestare pentru două persoane.

Deciziile Tribunalului Bucureşti nu sunt definitive.

Un fost polițist conducea una dintre casele de bătrâni

Unul din centre era condus de un polițist de la IPJ Ilfov, iar alte două de un apropiat al unor politicieni din Voluntari. Abia acum premierul a anunțat controale în toate căminele din țară.

Fost polițist judiciar, la IPJ Ilfov, Ovidiu Dumitra conducea Casa Cora, din Voluntari, Ilfov – unul dintre cele trei centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilități percheziționate.

Căminele „Armonia” și „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, aflate tot în Ilfov, erau conduse de Ștefan Godei. Ororile la care au fost supuși bătrânii și tinerii cu deficiențe de gândire au fost expuse pe larg la începutul anului într-un reportaj al jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Media.

În urma reacțiilor stârnite de fotografiile în care bătrâni neîngrijiți, flămânzi, netratați zăceau în urină și în propriile fecale cu răni pe corp, Poliția s-a sesizat și a pornit o anchetă. Într-un final, 98 de oameni, cei mai mulți bătrâni, au fost salvați din aceste azile. Jumătate dintre ei au fost cazați la alte centre de îngrijire, iar șase au rămas internați.

Soția polițistului este gravidă și va fi cercetată în libertate

Inițial, procurorii DIICOT au reținut o bună parte din cei aduși la audieri. Este vorba despre 24 de persoane printre care se numără și șefii celor trei centre din Ilfov – Ștefan Godei și Ovidiu Dumitra – dar și angajați care ar fi trebuit să se ocupe de îngrijirea bătrânilor. Doar două femei au fost puse sub control judiciar. Una dintre ele este Cristina Dumitra, soția fostului polițist din Ilfov, Ovidiu Dumitra. Ea este însărcinată în șase luni și va fi cercetată în libertate.

Firea se dezice de fina ei

Citată ca martor a fost și Ligia Gheorghe – apropiată și consilieră a ministrului Familiei, Gabriela Firea.

Relația de ”prietenie și colegialitate” dintre ministrul Familiei Gabriela Firea și consiliera Ligia Gheorghe (Enache), citată ca martor în dosarul Azilul groazei, dăinuie de aproximativ 25 de ani. Jurnalistă de profesie, Ligia Enache a cunoscut-o pe Gabriela Firea când lucrau la TVR, apoi a fost producătoarea emisiunii Știrea Zilei moderată de Gabriela Firea la Antena 3 și ulterior a devenit om de bază în staff-ul ei de politician, împărțind inclusiv afaceri de familie. Gabriela Firea este și nașa fiicei Ligiei Gheorghe, potrivit g4media.

În replică, ministerul a transmis că nu are nici o implicare în acest caz. Singura legătură este că în conducerea uneia dintre asociațiile investigate a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, consiliera Ligia Gheorghe.

Reacția ministrului Predoiu

O reacție revoltătoare a avut de altfel chiar noul ministru de Interne, Cătălin Predoiu, care a recunoscut că ancheta a durat câțiva ani, perioadă în care mulți dintre bătrânii maltratați s-au stins.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că un astfel de probatoriu nu este ușor de strâns. „O intervenție a polițiștilor înainte de a strânge suficient probatoriu, poate să ducă la compromiterea cazului. Mereu este această tensiune între nevoia de a interveni mai rapid, dar în același timp și de a asigura toate probele astfel încât dosarul să nu se prăbușească din punct de vedere juridic în instanță”.

Două centre au rămas fără licență

Activiști din diverse ONG-uri care monitorizează aceste centre susțin că pentru un singur bolnav, patronii primeau de la stat în jur de 83 de mii de lei anual, adică cel puțin 7.000 de lei lunar. Bani de care fiecare bolnav trebuia să primească tratament, scutece și servicii de îngrijire sau igienă personală.

În urma anchetei din Ilfov, Ministerul Muncii prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a retras licența a două dintre centrele din Afumați și Voluntari.

Citește și: Instabilitate atmosferică accentuată în aproape toată țara

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Sezonul alergiilor. Ce este de făcut?

Atunci când vremea se încălzește, inevitabil apar și alergiile...

ȘTIRI GdS