15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăSportTeo, un campion special

Teo, un campion special

Dincolo de medaliile cucerite la diferite concursuri de înot, schi, karate, craioveanul Teo Matican s-a dovedit un campion al vieţii. Nu diplomele câştigate îi aduc bucurie, ci posibilitatea de a trăi la intensitate maximă plăcerea de a participa la un concurs. În luna ianuarie a anului viitor, Teo va participa la Jocurile Mondiale de iarnă Special Olympics din Coreea de Sud.

Pentru orice sportiv, participarea la o competiţie internaţională de anvergură, cum ar fi Campionatul European, Campionatul Mondial şi, mai ales, Jocurile Olimpice, reprezintă o mândrie, un reper foarte important în palmaresul său.
Teo Matican este un puşti de 14 ani din Craiova, care va ajunge la o competiţie importantă, Jocurile Mondiale de iarnă Special Olympics, care vor avea loc în luna ianuarie a anului viitor în Pyeong Chang, Coreea de Sud.
Teo concurează sub egida Special Olympics deoarece este unul dintre miile de copii cu dizabilităţi intelectuale. Mai precis, el este diagnosticat cu paralizie cerebrală (motricitate fină deficitară, mişcări executate cu întârziere), dar îşi trăieşte viaţa la intensitate maximă şi este mereu cu zâmbetul pe buze, fiind un exemplu pentru cei din jurul său. Iar sportul l-a ajutat să evolueze mult.
„De la «handicapat» la campion“, descrie tatăl lui Teo evoluția fiului său.
„Neşansa începerii vieţii sub auspiciile luptei îndârjite cu un diagnostic medical pe cât de pompos pe atât de greu… paralizie cerebrală formă diskinetică coreoatetozică extrapiramidală – tulburări de statică şi dinamică, neşansa întâlnirii unor colegi şi «prieteni» ai căror părinţi le-au introdus în dicţionar, mult prea devreme, termenul de handicapat și care i-au spus «nu ne jucăm cu tine, eşti handicapat», neşansa apropierii faţă de unii dascăli, antrenori de abilităţi şi şlefuitori de talente, puţini la număr, dar care au marcat multă durere într-un spirit pur când ziceau «nu poţi să faci asta (o materie sau sport), tu du-te la handicapaţi»… toate acestea au făcut ca Teo să găsească puterea de a trece peste. Sentimental şi afectuos, el a oferit dragoste necondiţionat, ceea ce a făcut să fie apreciat de cei cu inima deschisă“, spune Sorin Matican pe pagina fiului său de pe un site de socializare.
Întâlnirea cu oameni despre care Teo spune că sunt „nişte îngeri“ a făcut din adolescentul craiovean un învingător, care luptă zi de zi să-şi depăşească propriile limite. Sportul îl ajută foarte mult şi îi aduce satisfacţii de nedescris. „Şansa de a întâlni la Rânca nişte oameni deosebiţi a fost începutul. Unul dintre ei, Robi, mi-a ţinut schiurile cu mâna weekend de weekend, timp de trei săptămâni, pentru a face «plugul». Apoi a fost Dan, sensei de viaţă, care nu a dorit să vorbim despre dizabilităţi, ci despre oportunităţi şi recuperare prin dezvoltate. Concursurile de karate mi-au adus primele diplome, dar, mai presus de toate, primele momente reale de valorizare“, a spus Teo.
A urmat întâlnirea cu profesorii de înot Paul şi Corneanu, care au acceptat provocarea de a reuşi şi cu un copil special. Primul trofeu pentru Teo Matican a fost obţinut la schi, la „Serbările Zăpezii“ de la Rânca în 2011, el concurând la categoria Special Olyimpics.
De altfel, Teo şi tatăl său consideră că şansa vieţii lui s-a numit Special Olympics, o mână de oameni entuziaşti.
Pe 6 iunie 2011, craioveanul a participat la Campionatul Naţional. La proba de 50 de metri alergare a urcat pe podium, pe locul al doilea, iar la săritura în lungime a obţinut bronz. Teo îşi aminteşte cu emoţie de întâlnirea cu două foste mari campioane la înot, Carmen Bunaciu şi Anca Pătrăşcoiu, care i-au devenit din acea clipă prietene.
Câteva luni mai târziu, în noiembrie, a participat, la Bacău, la Jocurile Regionale Special Olympics. Rezultatele au fost mai mult decât îmbucurătoare: aur la 15 metri înot asistat şi argint la 25 metri înot asistat.

Va concura alături
de 3.300 de sportivi

În scurt timp, a primit vestea cea mare: a fost convocat în lotul de pregătire pentru Jocurile Mondiale de iarnă Special Olympics din Coreea de Sud, acolo unde vor ajunge peste 3.300 de sportivi din 112 ţări. El va concura la schi alpin. „În luna decembrie a anului trecut am mers la tabăra de pregătire de la Murau, Austria. Am participat la antrenamente susţinute de doi «monştri» ai schiului mondial, profesorul Heinz Petanjek, fost antrenor al loturilor naţionale de schi ale Austriei, Elveţiei, Danemarcei, Canadei, şi Rolf Balanke. Primul concurs european de slalom i-au adus lui Teo locul doi la o competiţie la care au participat sportivi din zece ţări europene“, a povestit Sorin Matican.
În luna martie a acestui an, la Cupa „Comexim“ la schi de la Straja, Teo a participat în concurs alături de persoane normale şi a primit din partea organizatorului, Emil Părău, o cupă şi un plic cu suma de 300 de lei, primii săi bani câştigaţi la concursuri.

Campion la înot

A urmat Cupa Rânca, unde a luat locul I la categoria Special Olympics, iar ultimul concurs la care a participat, Jocurile Naţionale de la Iaşi, de la începutul acestei luni, i-a adus rezultate foarte bune: locul trei la 50 metri alergare şi săritura în lungime şi titlul de campion naţional la înot asistat, după ce anul trecut pierduse la şase sutimi medalia de aur. „Mulţumesc tuturor celor care l-au hrănit pe fiul meu cu speranţa că se poate, că este un învingător, începând cu doamna dirigintă de la Şcoala nr. 12 «Decebal», Ilinca, şi cu directoarea, continuând cu toţi antrenorii şi oamenii de la Special Oylimpics, cu toţii oameni de aur cu suflet de diamant. Împreună cu Teo am învăţat că scopul unei competiţii este autodepăşirea“, a completat tatăl campionului.
Interesant este că mama lui Teo, Mirela Matican, este medic specializat în psihiatrie pediatrică, iar fiul său este unul dintre pacienţi.

Special Olympics, înfiinţată de sora preşedintelui Kennedy

Special Olympics este o mişcare mondială înfiinţată în 1968 de Eunice Kennedy Shriver, una dintre surorile preşedintelui SUA, John Fitzgerald Kennedy. Eunice a avut o legătură puternică cu sora ei, Rosemary, care s-a născut cu o dizabilitate intelectuală și care a inspirat-o în acţiunile ei. Eunice era convinsă că persoanele cu dizabilităţi intelectuale au capacitatea de a participa la compeţitii sportive, aceste activităţi aducându-le beneficii notabile. În prezent, mişcarea Special Olympics se desfăşoară în peste 180 de ţări şi înglobează peste 3,1 milioane de sportivi. Este o mişcare ce promovează respect, acceptare, incluziune şi demnitate umană pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS