15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSportUniversitatea este dependentă de „Briliant“

Universitatea este dependentă de „Briliant“

„Am ajuns la echipa pe care o iubesc de mic. Părinţii mei mi-au insuflat dragostea pentru Universitatea, iar acest transfer a fost un mare pas, o mare realizare pentru mine“. Cuvintele erau rostite de un puşti ce făcuse minuni în toamna lui 2005 pentru CSM-ul vâlcean şi care-şi trăia odată cu trecerea sa la Ştiinţa clipele primilor paşi în fotbalul mare. În urmă cu cinci ani, într-o vreme când gruparea-fanion a Olteniei se lupta să şteargă cât mai repede ruşinea retrogradării, el a ales culorile alb-albastre.
Din păcate, un prim moment greu l-a avut de depăşit chiar la început, când s-a accidentat la un antrenament şi a ratat returul. A revenit pe teren în toamna lui 2006, pe 15 septembrie (Universitatea Craiova – Poli Iaşi 3-3), în minutul 57, antrenorul Ovidiu Stîngă introducându-l în formaţia olteană. După numai trei minute, Stîngă, antrenorul-jucător, a centrat perfect, iar din careu Florin Costea a reluat cu capul în poarta apărată de Brăneţ. Primul meci în Bănie, primul pentru Universitatea Craiova, primul în Liga 1 şi întâia reuşită. Uşor-uşor, Florin a devenit un lider al echipei, apoi, de la meci la meci, evoluţia „juveţilor“ a devenit dependentă de starea decarului.
21 martie 2010 şi blestematul minut 41 al partidei cu „studenţii“ ieşeni, strigătul de durere şi lacrimile din ochi au anunţat o nouă cumpănă în carieră. După 238 de zile de chin a revenit pe teren într-o partidă jucată împotriva rivalilor dinamovişti şi nu oricum, ci contribuind la golul egalizator. A mai prins în alte două jocuri 57 de minute, cumulând în toamna trecută 77 de minute în campionat.

Date statistice pentru Florin Costea

1. 109 jocuri în Liga 1, 98 din postura de titular, 58 ca integralist. A punctat de 46 de ori, 25 de reuşite în repriza întâi, 23 în deplasare. Totodată, a izbutit şapte duble şi o triplă (Unirea Alba Iulia).
2. 20 din 26 de formaţii adverse din Liga 1 au primit cel puţin un gol de la Costea I: Farul – 5, Timişoara, Vaslui, Dinamo, Gaz Metan, CFR, Rapid, Alba Iulia, Ceahlăul, Buzău, Pandurii – câte 3, Bistriţa şi Iaşi – 2 goluri, UTA, Argeş, Oţelul, Braşov, Otopeni, Steaua şi Astra – un gol. Au scăpat doar Jiul, Naţional, Urziceni, U Cluj, Mioveni şi Internaţional Curtea de Argeş. Pentru o comparaţie, cel mai bine cotat atacant din lotul campionilor de la CFR, Lacina Traore, nu a înscris niciodată contra grupărilor din Bucureşti.
3. A marcat în 37 de partide, 23 din jocuri încheindu-se cu victoria Craiovei, alte şapte consemnând rezultate de egalitate. În 18 întâlniri, reuşitele lui pot fi considerate decisive deoarece la final tabela arăta un rezultat de egalitate sau o diferenţă minimă în favoarea Ştiinţei.
4. A readus titlul de golgheter în Bănie după 14 ani, ultimul câştigător fiind Gică Craioveanu, în ediţia 1994/1995. În sezonul 2008/2009 a terminat la egalitate cu timişoreanul Bucur în fruntea topului. În anul competiţional
respectiv, oltenii s-au aflat cel mai aproape de un loc de cupă europeană de la revenirea pe prima scenă.
5. Mihai Costea, Dina, Stoianof, Roman şi Alex Piţurcă, toţi cei cinci atacanţi utilizaţi de Craiova, aveau la începutul stagiunii curente marcate împreună 46 de goluri în campionat.
6. Aproape 30% din golurile Universităţii în Liga 1 din 2006 până-n momentul celei de a doua accidentări grave (21 martie 2010, etapa 23, U-Poli Iaşi, minutul 44) sunt trecute în contul decarului.
7. Doar trei fotbalişti din actualii componenţi ai Universităţii au strâns mai multe meciuri în tricoul „alb-albastru“ pe prima scenă: Dina, Dănănae şi Dorel Stoica.
8. 12 jucători din cei ce au evoluat pentru formaţiile din Liga 1  în 2010/2011 au mai multe goluri marcate „all-time“ în campionat decât Florin Costea, însă vâlceanul are avantajul de a fi cel mai tânăr, el având faţă de cei situaţi înaintea sa un număr mult mai mic de prezenţe pe teren.
9. Este un jucător disciplinat, neprimind până-n prezent cartonaşe roşii în principala competiţie internă.
10. Este cel mai bine cotat pe piaţă de cunoscutul site german transfermarkt.de, valoarea stabilită de nemţi fiind de circa patru milioane de euro.
Statistică de
Liviu MANOLACHE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII