14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSportŞtefănescu nu vede Ştiinţa în Europa

Ştefănescu nu vede Ştiinţa în Europa

Fostul căpitan al Craiovei Maxima apreciază saltul valoric făcut de Universitatea, dar afirmă că actuala echipă nu are încă potenţial de cupe europene.

România s-a calificat pentru prima dată la un turneu final, Euro 1984, după ce a câştigat grupa a 5-a din preliminarii, în care favorită era campiona mondială de atunci, Italia. Rezultatele obţinute în preliminarii: cu Cipru – 3-1 (a) şi 1-0 (d), cu Italia, campioană mondială în 1982 – 0-0 (d) şi 1-0 (a), cu Cehoslovacia – 0-1 (a) şi 1-1 (d, meciul decisiv, cel care ne-a calificat la turneul final din Franţa, golul tricolorilor fiind marcat de Geolgău), cu Suedia – 2-0 (a) şi 1-0 (d, golul celebru de pe „Rasunda“ al lui Cămătaru).

Balaci şi Crişan, uitaţi într-un hotel din Bucureşti

Antrenor în preliminarii şi la turneul final a fost Mircea Lucescu, iar naţionala României a fost alcătuită pe scheletul Universităţii Craiova. În preliminarii, Lucescu i-a folosit pe Silviu Lung, Nicoale Negrilă, Costică Ştefănescu, Nicolae Ungureanu, Aurel Ţicleanu, Gheorghiţă Geolgău, Ilie Balaci, Sorin Cîrţu şi Rodion Cămătaru, adică nouă fotbalişti!
După obţinerea calificării, tricolorii au efectuat un cantonament la Poiana Braşov, în lotul lărgit fiind convocaţi şi Mircea Irimescu, şi Zoltan Crişan, dar fără Cîrţu. În Franţa au ajuns şapte fotbalişti de la Ştiinţa, Balaci şi Crişan fiind uitaţi într-un hotel din Bucureşti înaintea plecării tricolorilor spre ultimul turneu premergător al lui Euro (?!), renunţându-se cu destulă uşurinţă şi la Geolgău.
Balaci şi Geolgău nici măcar n-au fost invitaţi să urmărească „live“ competiţia, în schimb, au fost luaţi în lot jucători anodini, precum Zare, Dragnea, ultimul fiind nepotul unui general.

Soţiile lui Ştefănescu, Beldeanu şi Cămătaru, „arestate“ în aeroport

În ziua plecării spre Franţa, chiar pe aeroport, soţiei lui Ştefănescu, surorii lui Cămătaru (căsătorită atunci cu Aurică Beldeanu) şi Corinei Vrapcea, logodnica lui Cămătaru, li s-a refuzat plecarea în Franţa! Au primit viză de plecare în Franţa doar soţiile lui Mircea Lucescu şi Ladislau Bölöni.
La turneul final, România s-a clasat pe ultimul loc, cu un singur punct, în grupa a 2-a (alături de Spania, RF Germania şi Portugalia).
Cel mai bun jucător român la turneul final a fost declarat Costică Ştefănescu. Ce s-a întâmplat la CE din Franţa 1984? Ştefănescu a spus: „Ne-am mulţumit cu puţin! Cred că, dacă naţionala ar fi avut tupeul Universităţii Craiova din perioada 1982/1983, România s-ar fi putut califica în faza superioară. N-am avut încredere în forţele noastre“.

Franţa 2008 are unele slăbiciuni

Despre Euro 2008, Costică Ştefănescu a declarat ieri pentru GdS: „Este foarte important startul, respectiv meciul de luni (astăzi – n.r.) cu Franţa, atât ca puncte, dar, mai ales, ca moral. Trebuie abordat numai la victorie, ar fi o tactică greşită să se joace pentru un egal. Aşa am greşit noi, în 1984, cu Spania, 1-1. Acum, prima adversară a tricolorilor este o vicecampioană mondială, Franţa, dar care, în ultima perioadă, ca joc, nu mi s-a părut a fi într-o formă deosebită. Au şi ei slăbiciunile lor, iar dacă sunt exploate de tricolori, România ar putea obţine un rezultat favorabil“.
„Craiova, în 2008/2009? Opinia mea este că actuala echipă, din punct de vedere valoric, a făcut nişte paşi importanţi, dar nu suficienţi ca să spere, deocamdată, la un loc de cupe europene“, a completat fostul căpitan al Craiovei Maxima. Ştefănescu a primit recent două oferte de a antrena în Kuweit şi Siria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII