14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSportO afacere de milioane

O afacere de milioane

In anul 1992, Uniunea Europeana de Fotbal Asociatie (UEFA) a organizat, pentru prima data, Champions League si a modificat sistemul clasic, eliminatoriu, introducând o alta modalitate de calificare bazata pe meciuri in grupe. La inceput, acest sitem a prevazut doua grupe de câte patru echipe, din care se calificau primele doua clasate. Succesul a dus la marirea numarului de echipe la 16, 24 si, ulterior, la 32, numar utilizat si in prezent.


Un moment de rascruce l-a constituit acceptarea in Liga Campionilor si a echipelor clasate pe pozitiile 2, 3 sau 4 in campionatele puternice ale Europei, dar si la obligarea campioanelor din tarile cu un coeficient UEFA mai mic sa joace in tururile preliminare. Cu toate ca s-a bucurat de un succes financiar imens, noul sistem de calificare a stârnit proteste in rândul tarilor din Europa de Est, putine dintre ele reusind sa ajunga sa faca parte din grupele competitiei.


„Galacticii“ de la Real Madrid au câstigat cele mai multe trofee in noul sistem, trei la numar, ultimul in 2002. Singura echipa româneasca care a jucat in Champions League a fost Steaua Bucuresti, prezenta in competitie timp de trei sezoane consecutiv, intre 1992 si1995, fara sa treaca vreodata de faza grupelor.


Liverpool a incasat 30,6 milioane de euro


UEFA a distribuit, anul trecut, celor 32 de cluburi care au participat la fazele finale ale Champions League peste 415 milioane de euro. Câstigatoarea finalei de la Istanbul, FC Liverpool, a incasat 30,6 milioane de euro, in timp ce finalista competitiei, AC Milan, a primit 26 milioane de euro. Ţara cu cele mai multe venituri din Liga Campionilor a fost, in 2005, Anglia, Chelsea si Arsenal primind fiecare 23 de milioane, respectiv 28 de milioane de euro. 75 la suta din banii proveniti din drepturile de televizare si contracte cu sponsorii UEFA (520 de milioane de euro) au revenit cluburilor, 25 la suta mergând catre departamentele administrative ale forului continental. Paradoxal, Chelsea a strâns mai multi bani decât a incasat finalista AC Milan, iar cel mai putin au primit echipa pregatita de Mircea Lucescu, Sahtior Donetk, si Sparta Praga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS