15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSportDosarele romanilor care au comis infractiuni in Franta - cercetate de politisti din ambele tari

Dosarele romanilor care au comis infractiuni in Franta – cercetate de politisti din ambele tari

O delegatie de politisti romani se afla in Franta, pentru a lucra alaturi de colegii lor francezi la rezolvarea unor cazuri in care cetateni romani sint cercetati pentru comiterea unor infractiuni pe teritoriul acestui stat, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Alexandru Farcas, secretar de stat in Ministerul de Interne.

Echipa de politisti este condusa de generalul Mihai Stoica, seful Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, si l-a insotit in Franta pe ministrul de interne, Ioan Rus. Potrivit secretarului de stat, in scurt timp, o echipa de politisti francezi va sosi in Romania, pentru a continua aici ancheta privind aceste cazuri.

Alexandru Farcas a precizat ca, in timpul vizitei in Franta, ministrul roman de interne a stabilit cu omologul sau francez o serie de masuri concrete de rezolvare a problemelor create de romanii care si-a prelungit, sub diferite forme, sederea ilegala si care sint implicati in cersetorie, furturi si in alt fel de infractiuni. Potrivit secretarului de stat, una dintre masuri vizeaza extinderea colaborarii intre politiile celor doua state si intensificarea schimbului de informatii pentru descoperirea celor care racoleaza persoane (batrini, copii, persoane cu handicap), pe care le trimit apoi la cersit in strainatate.

De asemenea, autoritatile din cele doua state vor incepe anchete comune in domeniul traficului de persoane si al migratiei ilegale. Farcas a mai spus ca se vor aplica in mod ferm prevederile acordului de readmisie incheiat cu Franta, dar a precizat ca, pentru rezolvarea problemelor ridicate in Franta de unii cetateni romani, sint necesare unele ajustari legislative. O alta masura consta in utilizarea unor modalitati suplimentare de control la frontierele Romaniei.

Totodata, ministrii de interne din cele doua tari au decis ca este nevoie de o cooperare mai strinsa cu politiile din statele membre ale Uniunii Europene. Alexandru Farcas a mai declarat ca unul din mesajele transmise de ministrul de interne francez, Nicolas Sarcosy, la incheierea intrevederii cu ministrul Ioan Rus, a fost: „Toti cei care au ginduri de migratie ilegala, de stabilire ilegala in Franta sau in alte state din spatiul Schengen sa fie foarte siguri ca actualul guvern francez a hotarit sa puna punct politicii laxiste in domeniul migratiei“.

Secretarul de stat a adaugat ca autoritatile franceze – ca si cele din toate statele din spatiul Schengen – isi vor modifica legislatia referitoare la azil. El a explicat ca multi cetateni romani care au plecat legal din Romania, ramasi in spatiul Schengen dupa expirarea perioadei legale de sedere (90 de zile), au abuzat de procedura de azil.

Potrivit secretarului de stat, o serie de cetateni romani au depus cereri de obtinere a azilului politic in Franta doar ca sa aiba un act care sa le certifice sederea pentru mai mult timp pe teritoriul acelui stat. El a adaugat insa ca, in ultimii doi ani, autoritatile franceze au respins toate cererile de acest fel depuse de cetateni romani.

O alta problema importanta abordata de cei doi ministri a fost cea a citorva sute de copii romani aflati in Franta intr-o situatie precara, exploatati prin cersetorie, prostitutie sau prin fortarea lor de catre conationali sau de catre alti adulti sa comita diverse infractiuni. Pentru rezolvarea problemei copiilor, autoritatile romane pregatesc un protocol, care urmeaza sa fie semnat si de partea franceza pina la 30 august.

Farcas a precizat ca acesti copii vor fi preluati de autoritatile franceze impreuna cu organizatii neguvernamentale, vor fi protejati si pregatiti pentru a fi trimisi in Romania. Aici, copiii vor fi preluati atit de reprezentanti ai statului (Ministerul de Interne, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Sanatatii si Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului), cit si de organizatii neguvernamentale, toate acestea urmind sa raspunda pentru plasarea copiilor in centre specializate, in cazul in care familiile lor nu vor fi pregatite sa-i primeasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS