10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSportIn Romania mai este mult de facut pentru eradicarea saraciei

In Romania mai este mult de facut pentru eradicarea saraciei

In Romania, ca si in statele membre ale Uniunii Europene, mai este mult de facut atit de catre autoritatile nationale si cele locale, cit si de catre societatea civila insasi pentru eradicarea tuturor formelor de saracie, pentru a proteja drepturile categoriilor excluse ale populatiei si pentru a promova incluziunea lor sociala si profesionala, a apreciat ieri, in deschiderea seminarului national privind incluziunea sociala, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Desfasurat la World Trade Center din Bucuresti, in prezenta unei delegatii de experti ai Comisiei Europene, seminarul a fost destinat prezentarii strategiei Uniunii Europene in domeniul ocuparii fortei de munca, a abordat probleme specifice Romaniei. Totodata, manifestarea a marcat inceperea procesului de pregatire a Memorandumului Comun in domeniul incluziunii sociale (Joint Inclusion Memorandum – JIM).

Acest Memorandum, care are drept obiectiv pregatirea statelor candidate pentru participarea la coordonarea in domeniul incluziunii sociale, din momentul aderarii, va identifica, pentru fiecare tara, problemele-cheie si orientarile politicilor din domeniu pentru a se incadra in obiectivele comune stabilite de Uniunea Europeana.

„Procesul pe care il lansam astazi este in interesul pe termen lung atit al Uniunii Europene, cit si al Romaniei. El va ajuta societatea romaneasca sa faca fata provocarilor viitorului si ii va pregati pe cetatenii Romaniei sa lucreze impreuna pentru apararea si promovarea intereselor lor“, a adaugat Scheele. Lucrarile seminarului au fost deschise de ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, care s-a referit la eforturile Romaniei pentru dezvoltarea gradului de ocupare, combaterii saraciei si excluderii sociale, precum si la imbunatatirea calitatii vietii. Sarbu a declarat ca strategia impotriva saraciei se regaseste in eforturile financiare ale executivului pentru cresterea veniturilor populatiei. El a enumerat din programul privind protectia sociala recorelarea pensiilor, cresterea nivelului venitului minim garantat, cresterea alocatiilor pentru copii, precum si acordarea ajutoarelor pentru incalzire in perioada iernii. Toate aceste masuri au fost discutate cu reprezentantii organismelor internationale pentru identificarea fondurilor necesare sustinerii lor. „Fondul Monetar International a fost de acord ca, incepind din ianuarie 2003, salariul minim pe economie sa creasca la 2,5 milioane de lei“, a mai spus Sirbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS