19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinarea anti-gripală, modă sau necesitate?

Vaccinarea anti-gripală, modă sau necesitate?

Posibil din cauza existenței de sute de ani a virusului gripal, gripa este de multe ori considerată o afecțiune banală, deși ea este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative. Anumite categorii prezintă un risc crescut pentru forme grave de gripă, cum este cazul copiilor mici, persoanelor peste 65 de ani și persoanele suferinde de boli cronice.

Pentru a evita aceste situații, este recomandată vaccinarea anuală antigripală. Beneficiile vaccinării antigripale sunt multiple, de la prevenirea îmbolnăvirii, la diminuarea severității și scurtarea duratei bolii la 1-2 zile, reducerea semnificativă a spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă și reducerea numărului de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute.

Vaccinurile gripale disponibile în România conțin virus gripal inactivat, fragmentat, ce nu poate provoca gripa și poate fi utilizat de gravide în toate trimestrele sarcinii și în timpul alăptării.

Este un vaccin eficient?

Niciun vaccin gripal nu prezintă eficacitate completă deoarece trebuie ținut cont de mai mulți factori, cum ar fi vârsta persoanei vaccinate, existența anumitor boli imuno-deprimante sau de medicația administrată.

În plus, vaccinul antigripal trebuie administrat anual deoarece tulpinile de virus gripal se pot schimba de la an la an. Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții guvernamentale monitorizează și actualizează compoziția vaccinului în fiecare an pentru a viza tulpinile cu cea mai mare probabilitate de a circula în timpul sezonului gripal viitor.

Eficacitatea vaccinului antigripal poate varia de la an la an și între diferitele grupe de vârstă. Se consideră că eficacitatea vaccinului antigripal variază de la 40% la 60% în prevenirea bolii gripale. Chiar dacă vaccinul nu previne în totalitate gripa, adesea poate reduce severitatea bolii la cei care se infectează.

Vaccinarea pe scară largă împotriva gripei nu numai că protejează persoana vaccinată, dar contribuie și la dezvoltarea imunității de turmă. Când un procent mare din populație este vaccinată, se reduce răspândirea globală a virusului gripal, protejându-i pe cei care nu pot fi vaccinați, cum ar fi sugarii sub 6 luni și persoanele cu anumite afecțiuni medicale.

Când să ne vaccinăm?

Cel mai bun moment pentru vaccinarea antigripală este înainte de începerea sezonului gripal, de obicei la începutul toamnei. Trebuie ținut cont că între momentul administrării vaccinului și până la protecția completă oferită de către acesta trebuie să se scurgă un interval de aproximativ două săptămâni.

În principiu, vaccinarea antigripală se poate realiza oricând, chiar și în timpul sezonului gripal, dar este preferabil ca aceasta să se întâmple în perioada toamnei, înainte de creșterea incidenței cazurilor de gripă asociate perioadei reci.

În premieră, anul acesta, pentru anumite categorii de persoane ce prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații severe de la gripă, vaccinul va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescripţii electronice eliberate de către medicul de familie, prescripţie de care vor beneficia numai pacienţii asiguraţi.

Este important de reținut că gripa și COVID-19 sunt cauzate de viruși diferiți, dar pot avea simptome similare. Obținerea unui vaccin antigripal poate ajuta la reducerea sarcinii asupra sistemelor de sănătate și la prevenirea co-infecțiilor atât cu gripa, cât și cu COVID-19

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS