17.8 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCancerul de colon poate fi prevenit

Cancerul de colon poate fi prevenit

Dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă,  a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ de la Alege TV despre cum putem preveni cancerul de colon (Foto: Bogdan Grosu)
Dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă,
a vorbit în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ de la Alege TV despre cum putem preveni cancerul de colon (Foto: Bogdan Grosu)

Cancerul de colon este al doilea tip de cancer ca incidență în România. În fiecare an apar 15.000 de cazuri noi. Un program național de prevenție, așa cum există în țările civilizate, ar putea salva viețile a mii de români.

Cancerul de colon face ravagii printre români. Medicii vorbesc despre o explozie, în ultimii ani, a acestor cazuri. Cancerul intestinului gros sau de colon, aşa cum mai este cunoscut, apare, în general, după vârsta de 50 de ani. Realitatea din spitale arată însă că sunt și tineri cu vârste până în 40 de ani diagnosticați cu această afecțiune. Cancerul de colon este depistat, cel mai adesea, în stadiu avansat. Din această cauză, mulți dintre români ajung la medic atunci când boala nu mai poate fi vindecată. „Cancerul de colon se întâlnește frecvent la pacienți din toată lumea, însă, în România, problema este legată de faptul că mortalitatea este foarte mare. Majoritatea celor care suferă de acest tip de cancer ajung, din păcate, prea târziu la medic. Nu există nici un alt tip de cancer influențat atât de mult de alimentație cum este cancerul de colon“, a spus dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă, în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ de la Alege TV .

Alimentația sănătoasă, esențială

Colonul are rolul de a stoca și îndepărta resturile pe care organismul nu le poate digera. În momentul în care reziduurile alimentare au ajuns în colon, organismul a absorbit deja toate substanțele nutritive de care are nevoie. Dietele bogate în proteine cresc riscul de apariție al acestui tip de cancer. „Tot ceea ce mâncăm trece prin sistemul digestiv. Nu doar tipul de carne pe care-l consumăm contează, ci și modul de preparare. Carnea preparată pe grătar este bună, dar nu trebuie consumată în exces. Micii sunt buni, dar nu putem să facem abuz de ei. Este mai ușor să folosim tot felul de mijloace moderne, cum este friteuza, în care doar aruncăm alimentele și se prepară foarte repede, dar rezultatul nu este sănătos pentru organism“, a explicat specialistul în medicină internă.
Cancerul de colon este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai îndelungată evoluție. Pot trece 10-15 ani de la apariția primei celule tumorale până la deces.
Scăderea ponderală, tulburări ale tranzitului, durerile apărute la nivelul colonului sunt semne care arată că problema s-a instalat. Simptomele nu sunt însă specifice și apar târziu. „Unul dintre semnele care trebuie să ne trimită imediat la medic este atunci când constatăm că nu mai avem un tranzit normal, că dintr-o dată nu mai avem scaun zilnic, ci la două-trei zile. Sau dacă observăm că în ultimele cinci, șase luni tranzitul intestinal nu a mai fost normal. De obicei, pacienții fug la farmacie și achiziționează ceva pe bază de plante. Aceste produse au un efect imediat, însă nu fac altceva decât să mascheze o afecțiune ce poate fi vitală“, a mai precizat dr. Cătălin Petrișor.

„Este bine ca, odată pe an, să facem măcar un set de analize uzuale“

Medicii recomandă efectuarea periodică a unui set de analize uzuale. Există cazuri de pacienți asimptomatici care vin la control de rutină și care după o ecografie abdominală află de prezența metastazelor hepatice. Acestea sunt cazurile cu prognosticul cel mai sever, iar tratamentul nu mai poate să rezolve problema, ci doar să prelungească viața pacientului cât se mai poate. „Este bine ca, odată pe an, să facem măcar un set de analize uzuale, o hemogramă. Aceasta se realizează ușor și rezultatul se primește imediat. Se poate sesiza o anemie care nu a apărut de la sine, ci în urma unor tulburări ale organismului. Trebuie să găsim cauza acelei anemii. În general, la bărbați, anemia feriprivă, adică acel tip de anemie care apare atunci când în organism nu există o cantitate suficientă de fier, este o excepție. Aceasta este identificată la pacienții care au peste 50 de ani, în special, din cauza sângerărilor apărute la nivelul tractului digestiv. Nu trebuie să fie sângerări mari pe care să le vedem în scaun, ci pot să fie hemoragii care nu se văd cu ochiul liber. Apariția acestora se determină prin testul de hemoragii oculte din fecale“, a atras atenția medicul.

„Colonoscopia este cea mai utilă și cu rezultat sigur“

Pacientul care suferă de cancer de colon se poate vindeca dacă ajunge la medic în timp util. Din păcate, în România nu există un program național de prevenție. În toate țările din Uniunea Europeană, în SUA, în țările din America de Nord și chiar în multe state din Asia, există programe de screening pentru cancerul de colon. Pe lângă stilul de viață nesănătos, predispoziția genetică este un factor important în apariția acestei maladii. „Există pacienți care au un risc mai mare. Este vorba despre cei care au avut în familie persoane care au suferit de acest tip de cancer, părinți, frați. La nivel național nu există, din păcate, un program de prevenție. Sunt multe tare în sistemul medical și de multe ori pacientul trebuie să-și poarte singur de grijă. Anual, trebuie făcut un test de hemoragii oculte din fecale. Există izolat centre medicale care efectuează gratuit aceste proceduri“, a menționat dr. Cătălin Petrișor.
Pentru un rezultat sigur este recomandată efectuarea unei colonoscopii, o dată la doi sau la cinci ani, în funcție de pacient. „Nu este o investigație plăcută, dar poate să salveze viața. Există metode de anestezie generală, astfel încât disconfortul creat să fie minim. Se pot folosi și tehnici de computer tomograf, însă colonoscopia este cea mai utilă și cu rezultatul cel mai sigur. Am pacienți care greu acceptă această investigație, dar ține de civilizație și de nevoia de a ne proteja“, a conchis dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS