10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânii îşi neglijează dantura

Românii îşi neglijează dantura

Mâncăm rar, prost şi nu ne îngrijim dantura. Nu mergem la dentist decât în situaţii de urgenţă şi nu ne putem permite o proteză. Suntem experţi însă la consumul de gumă de mestecat cu zahăr – obicei dăunător pentru sănătatea dinţilor.

O amplă campanie de informare a populaţiei va fi demarată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj începând cu 12 septembrie – Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, în parteneriat cu inspectoratul şcolar, şcoli, licee, universităţi, direcţia judeţeană de asistenţă comunitară, ONG-uri.
Din 12 septembrie şi până pe 15 octombrie, locuitorii Craiovei şi ai judeţului Dolj vor afla de la specialişti că, pentru a fi sănătoşi trebuie să-şi îngrijească dantura. De aceea, scopul campaniei este îmbunătăţirea utilizării măsurilor eficiente de prevenţie, atât la nivel individual, cât şi la nivelul comunităţii, prin conştientizarea populaţiei generale cu privire la importanţa sănătăţii orale şi a factorilor de risc care pot afecta sănătatea orală.

Vizita la stomatolog, doar în caz de urgenţă
 
Necesitatea desfăşurării campaniei de informare a reieşit din datele statistice care plasează România la coada Europei în privinţa îngrijirii danturii.
În România, accesul populaţiei la serviciile stomatologice a scăzut constant în ultimii ani, cu toate că numărul de medici raportat la populaţie este destul de bun. Comparativ cu restul Europei, ţara noastră este codaşă în privinţa accesului populaţiei la servicii stomatologice, depăşind la acest capitol doar Lituania şi Turcia, potrivit studiului Eurobarometru publicat în 2010. Cele mai  „avantajate“ ţări în această privinţă par să fie Cipru, Ungaria, Malta, Olanda, Suedia, Franţa şi Danemarca.
Românii sunt, în schimb, europenii care merg cel mai rar la dentist. Doar 34% dintre cei intervievaţi spun că au vizitat anul trecut un dentist. Ţara noastră a fost depăşită şi de Bulgaria (45%), Spania (43%) şi Portugalia (46%), în vreme ce Olanda (83%), Danemarca (78%), Germania şi Luxembourg (77%), urmate de Slovacia (73%) şi Suedia (71%) sunt ţările cu cei mai conştiincioşi locuitori. Trebuie avut în vedere şi faptul că în unele dintre ţările nordice vizita la stomatolog o dată pe an este obligatorie. În caz contrar, cetăţenii îşi pot pierde asigurarea medicală pentru dantură.
Românii, în schimb, abia dacă ştiu ce este acela un control periodic la dentist. Ei sunt pe ultimul loc în Europa (11% din cei intervievaţi au spus că merg la dentist pentru verificare, examinare sau curăţare), însă ajung foarte des la urgenţă (40%), capitol la care sunt depăşiţi doar de ciprioţi (45%). Prin comparaţie, în Olanda, 79% dintre cei intervievaţi merg la control de rutină, motiv pentru care şi procentul celor care necesită tratament de urgenţă este foarte mic (8%).

Mai mulţi medici, mai puţini pacienţi

Conform datelor disponibile din Anuarul de Statistică Sanitară 2008 al CNOASIIDS, tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a fost în continuă scădere, de la 1,09 consultaţii şi tratamente la 1 locuitor în anul 1970, la 1,62 în 1998, pentru a ajunge în 2008 la 0,35 consultaţii şi tratamente la un locuitor. Aceeaşi sursă oferă date privind evoluţia numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în perioada 2006-2009 din policlinicile particulare. După o tendinţă de scădere până în anul 2008, numărul acestora a înregistrat o uşoară creştere în 2009. În anul 2008 tratamentele stomatologice efectuate în policlinicile cu plată au reprezentat 18,4% din totalul tratamentelor efectuate în aceste policlinici, iar în anul 2009 procentul a fost 22,6.

Protezele, un lux

Mai trebuie spus că românii nu îşi pot permite o proteză dentară, fiind, din acest punct de vedere, pe penultimul loc în Europa, înaintea Suediei. Însă, în timp ce suedezii nu poartă proteze pentru că nu au nevoie (majoritatea au peste 10-19 dinţi naturali), românii îşi pierd dinţii şi nu apelează la proteze.
În Europa, cele mai multe probleme dentare le au locuitorii din estul Uniunii Europene (Bulgaria, Lituania şi România în special), Turcia sau fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. În aceste ţări, aproximativ 30% dintre persoanele chestionate în cadrul studiului au răspuns afirmativ când au fost întrebate dacă, de-a lungul ultimelor 12 luni, au avut dificultăţi la mestecatul, muşcatul sau mâncatul alimentelor din cauza problemelor cu gura sau dinţii sau dacă au suferit de dureri de dinţi, gingii sau au avut pete dureroase.
Aproape nouă din zece respondenţi spun că ei mănâncă fructe proaspete măcar din când în când. Respondenţii deseori mănâncă fructe proaspete (în proporţie de aproape 70%) în mai multe ţări, printre care Portugalia, Grecia şi Italia, dar şi în Ungaria, Cipru, Slovenia, Danemarca, România, Germania şi Lituania.

Cel mai mare consum de gumă de mestecat

Europenii nu par să consume frecvent gumă de mestecat cu zahăr: numai 8% din persoanele intervievate
mestecă deseori gumă. Există unele diferenţe semnificative: cetăţenii României (19%), Italiei (15%), Bulgariei şi Cehiei (13%) sunt cei care cărora le place cel mai mult să mestece gumă de mestecat. Cei mai mulţi consumatori ai acestui produs sunt în ţările non UE: mai mult de o treime din respondenţi în fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei consumă regulat gumă de mestecat (30%).


Românii mănâncă mai rar

Europenii care în medie mănâncă sau beau cel mai des în timpul zilei locuiesc în Danemarca (de 8 ori pe zi chiar) Olanda, Cehia şi Malta (de şapte ori pe zi), urmaţi de Regatul Unit al Marii Britanii, Suedia şi Germania (aproximativ de 6 ori). Pe de altă parte, respondenţii care spun că ei mănâncă sau beau numai de 3-4 ori pe zi trăiesc în special în anumite ţări în sud-estul Europei: România, Bulgaria şi Grecia.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII