20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateDulciurile la micul dejun ajută silueta

Dulciurile la micul dejun ajută silueta

O dietă eficientă conţine glucide la micul dejun, după cum susţin cercetătorii americani.

Cercetătorii americani au descoperit că femeile care consumă dimineaţa alimente bogate în carbohidraţi (glucide) şi proteine, urmate de un conţinut scăzut în carbohidraţi şi o dietă hipocalorică (cu puţine calorii) în restul zilei, au şanse mai mari să piardă în greutate decât cele cu o dietă strictă cu un conţinut scăzut în carbohidraţi pe tot parcursul zilei, se arată într-un studiu efectuat de cercetători din SUA şi Venezuela şi publicat de Societatea Americană de Endocrinologie.

„Majoritatea studiilor au arătat că o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidraţi nu este o metodă bună de a pierde în greutate“, a explicat dr. Daniela Jakubowicz, de la Spitalul Clinic din Caracas, Venezuela. Ea a arătat că o dietă săracă în carbohidraţi măreşte apetitul pentru aceştia şi încetineşte metabolismul. Ca rezultat, după o scurtă perioadă în care greutatea se reduce, urmează o creştere bruscă a acesteia. Doar 5% dintre dietele sărace în carbohidraţi dau rezultate după doi ani şi majoritatea nu scad pofta de mâncare, a mai spus Jakubowicz.

 

Dieta

 

Descoperirile făcute în urma acestui studiu au arătat că, pe termen lung, eficienţa unei diete depinde de cât de bine este creată senzaţia de saţietate şi de scăderea apetitului pentru carbohidraţi.

Pentru studiu, cercetătorii au cooptat 94 de femei obeze, dintre care 46 au urmat o dietă săracă în carbohidraţi şi 48, una cu carbohidraţi la micul dejun în următoarele opt luni. Ambele diete erau sărace în grăsimi şi calorii, dar aveau niveluri diferite de carbohidraţi de-a lungul unei zile.

Femeile cu un nivel scăzut de carbohidraţi au consumat 1.085 de calorii pe zi, provenite din 17 grame de carbohidraţi, 51 de grame de proteine şi 78 de grame de grăsime. Micul dejun conţinea 290 de calorii şi doar şapte grame de carbohidraţi, din alimente cum ar fi pâinea, fructele, cerealele şi laptele. De asemenea, femeile cu această dietă au putut să mănânce doar 12 grame de proteine dimineaţa, conţinute în alimente cum ar fi carnea sau ouăle.

 

Au dat jos 21% din greutate în opt luni

 

În noua dietă gen „mic dejun copios“, femeile au consumat 1.240 de calorii pe zi, conţinute în 97 de grame de carbohidraţi, 93 de grame de proteine şi 46 de grame de grăsime (comparativ cu cealaltă dietă, aceste femei mănâncă mai puţine grăsimi, dar mai mulţi carbohidraţi şi proteine în fiecare zi). În această dietă, micul dejun era cel mai consistent, în timp ce prânzul conţinea doar 395 de calorii (incluzând 34 de grame de carbohidraţi, 18 grame de proteine şi 26 de grame de grăsimi).

În primele patru luni, studiile s-au concentrat pe pierderea greutăţii, iar în ultimele patru, pe menţinerea ei. Rezultatele au arătat că, după patru luni, femeile cu dietă săracă în carbohidraţi au pierdut în medie 12,7 kilograme, iar cele cu „mic dejun copios“ – 10,4 kilograme. Diferenţa s-a văzut abia după opt luni, când femeile cu dietă săracă în carbohidraţi au câştigat în greutate 8,2 kilograme, în timp ce acelea care au avut un mic dejun bogat în carbohidraţi au mai pierdut 7,5 kilograme. Pe total, acestea din urmă au pierdut mai mult de 21% din greutate, iar celelalte, doar 4,5%.

Femeile cu dietă bogată în carbohidraţi la micul dejun au spus că se simt mai puţin înfometate, în special după prânz, şi au mai puţină poftă de dulciuri decât cele care au urmat cealaltă dietă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII