13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiGoliciunea lui Ponta

Goliciunea lui Ponta

A trecut ceva timp de când opinia publică nota o radicală schimbare de discurs la Victor Ponta, însă vorbele sale frumos strunjite n-au fost urmate și de fapte. Dimpotrivă, în momente semnificative am putut observa o prăpastie între vorbe și fapte. Cu două condamnări în primă instanță, Adrian Năstase rămâne de neclintit, al doilea om în PSD, președintele Consiliului Național. Protejarea sa pune sub un mare semn de întrebare autenticitatea noului Ponta, care și-a exprimat, între altele, dorința de a păstra DNA și a făcut o bruscă pasiune pentru MCV-ul din justiție.
În schimb, mentorului său politic, Năstase, îi repugnă justiția, Bruxellesul și tot ce garantează mersul înainte, cerând pe față „ieșirea de sub tutelă“, cu aluzie atât la americani, cât și la europeni. Înapoi la vremurile bune, sugerează fostul premier din perioada 2000-2004, când statul era el însuși. Acolo vor să întoarcă România Victor Ponta și USL?
Cum mai poți să-i ataci în mod credibil pe „corupții regimului Băsescu“ însoțindu-te mai departe cu „personificarea corupției din perioada 2004“? Cu Năstase alături, artizanul scandaloaselor privatizări Petrom, Sidex etc., Ponta denunță într-un glas cu maestrul său „înstrăinarea resurselor țării“ (cupru, gaze de șist). Nu este aceasta dublu discurs, tentativă de înșelare a opiniei publice, dovada minciunii și fățărniciei, lăsând la o parte mesajul antioccidental „nu ne vindem țara“ de inspirație iliesciană?
Astăzi, de pildă, Victor Ponta intenționează să reia solicitarea USL ca Roberta Anastase să fie demisă de la conducerea Camerei Deputaților, fiind una dintre condițiile revenirii USL în parlament. Nota Bene, Parchetul a dat neînceperea urmăririi penale în cazul Anastase. În schimb, Năstase a încasat, până una-alta, două condamnări în primă instanță, pronunțate în două dosare distincte. Una pentru fapte de corupție, alta pentru șantaj. Așadar, de ce n-ar fi mai degrabă el, Victor Ponta, obligat să-și curețe partidul înainte să pretindă altora sacrificarea unor hoți neprinși, ceea ce nu înseamnă, desigur, c-ar fi negustori cinstiți de voturi. De ce n-ar fi mai în culpă USL decât PDL la capitolul integritate? Prin ce scamatorie mediatică s-a ajuns totuși să vorbim la modul serios despre „lupta PSD cu corupția PDL“?
Să recapitulăm: avându-l pe Năstase alături, la vârful PSD, condamnat într-un dosar la închisoare cu executare, în altul la închisoare cu suspendare, cu megadubioși gen Robert Negoiță, cercetat în dosarul „sex cu minore“ și pus candidat la sectorul trei, Victor Ponta țipă hoții! Procurorul din liderul PSD tresare de câte ori vede vreun pedelist săltat de DNA, însă adoarme la loc când pune candidații la sectoare, cu tot cu dosarele lor. Iar când vine vorba de Adrian Năstase, Ponta vorbește mai nou exact ca avocatul său, nu ca un procuror pătruns de spiritul dreptății. „Sunt convins că la recurs şi pentru ce a mai rămas, povestea cu afişele şi cu şantajul, domnul Năstase va fi achitat“, a spus, la sfârșit de săptămână, preşedintele PSD. Prin urmare, două condamnări la Înalta Curte sunt, pentru Victor Ponta, „povești“, nu fapte suficient de grave care să-l determine să ia o decizie.
Liderul PSD mai strigă „Jos traseiștii și trădătorii politici“, dar deschide larg ușa USL-ului unor Frunzăverde, Vâlcov sau Piedone. În ce-l privește pe ultimul, judecând după viteza cu care sare dintr-un așternut politic în altul, și-ar putea schimba lejer porecla în „Cicciolina de la patru“. De ce l-am mai asculta pe Victor Ponta vorbind cu morgă despre un nou mod de a face politică când, după o poză cu „stânga progresistă“, de pus în ramă electorală, făcută cu Tony Blair, apare iute la braț cu Cicciolinele politicii românești, divizia traseistă?
În cazul lui Victor Ponta, a cam venit vremea să probeze că s-a schimbat cu adevărat. Nu mai prea ține să-i spui fiecăruia ce vrea să audă, cu aerul că te-ai transformat peste noapte într-un politician serios și responsabil, când la capătul acestor vorbe goale îi găsim tot pe Adrian Nastase, Ion Iliescu și o bibliotecă foarte variată de dosare penale. În mod bizar, politicianul cu reflexe de procuror nu le mai vede. Din păcate, nu le mai vede nici opinia publică, nici presa. Nici Dan Voiculescu, ocupat să umple cu o mare de vorbe goliciunea altui mare lider USL, nu mai pare să fie o problemă, deși influența sa rămâne una din sursele principale ale răului în politica românească. Opoziția se definește azi la vârf prin trei ștampile mari: corupție, șantaj și securism. Cu ele întipărite oficial de justiție pe fruntea USL, Victor Ponta continuă să pretindă că opoziția și-a schimbat părul.
Cum poate fi trezit la realitate un popor gata să se lase orbit în masă? Cum se explică cecitatea unei bune părți a presei și a opiniei publice? Cine mai dispune de suficientă autoritate și credibilitate pentru a denunța acest teatru și pentru a pune ceva autentic în locul lui? Cu cine și cu ce mijloace să o facă?

de Dan Tapalagă
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS