14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024

Dialogul absent

Romania se afla in fata celui mai important moment electoral din 1989 incoace. Si totusi asta nu se simte. Daca privesti emisiunile tv sau te plimbi pe strazi sa simti pulsul constati ca tara e foarte linistita. Parca nu am fi in campanie. Pe cit de mare e miza, pe atit de adinca este si linistea. Se vorbeste politica mai putin ca oricind in mass-media audiovizuale. Ziarele se mai agita, dar nu cine stie ce. E o liniste, un calm, o indiferenta fata de politica care nu este buna. Parca toata lumea se dezintereseaza de ce se intimpla cu tara asta. Nimeni nu are nimic de zis, politicienii sint pe la casele lor, ca intr-o perioada normala. Numai ca parlamentul e gol, aproape nimeni nu mai participa la sedinte. Bugetul a fost votat repede-repede, iepureste, fara sa fie supus unei discutii reale. Candidatii nu se vad in aceasta campanie. Ii simtim pe undeva ca forfotesc, ca umbla, ca participa la presupuse evenimente. Dar concret nimic.

Mai ales televiziunile exceleaza in aceasta adormire neasteptata. Ele imprima tonul. Reglementarile CNA, servind mai mult ca oricind, voluntar sau involuntar, PSD-ul sub aparenta echilibrului si echidistantei, au limitat la maximum posibilitatile de manifestare ale opozitiei, mai ales, care are nevoie de dezbateri mai mult decit puterea. Exista intentia vadita de a impiedica desfasurarea lor. Si BEC, depasindu-si atributiile cu mult, a jucat un rol nepotrivit aici. Incidentul cu CNA a aratat acest lucru. BEC a inventat o tara cu doua viteze. Sau o tara dubla, una de zi si alta de noapte. Una pentru zilele de lucru, alta pentru week-end. Aici, CNA s-a tinut mai bine.

Exista o tactica a staff-ului PSD, care urmareste sa inghete dezbaterile. Orice discutie in contradictoriu, la televiziune mai ales, intre reprezentantii PSD si cei ai Aliantei D.A. depuncteaza actuala putere. Asta s-a vazut la singura intilnire televizata in direct de pina acum de la PRO TV. A fost minutios regizata, aranjata, negociata, dar totusi dezbatere. Basescu a fost cu un cap peste ceilalti contracandidati. Atacul sau la adresa lui Nastase a fost eficient. De doua ori el s-a impus. Atunci cind a fost vorba despre activitatile PNA, blocate de premier. Tema campaniei anticoruptie a fost demontata. Cum nu era de ajuns, Basescu i-a citit lui Nastase din discursul lui Iliescu, unde vorbea pe aceeasi tema si iI ataca voalat pe Nastase. Cel vizat a ascultat nervos si incurcat, facind obisnuitele sale ironii care nu rezolva nimic. Iliescu este totusi principalul sau sprijinitor in lupta electorala si nu i-a cazut deloc bine sa i se reaminteasca tot ce a spus. Telespectatorii, adica votantii, au inregistrat corect defensiva lui Nastase. La capitolul coruptie, guvernul si PSD au o problema. Si e vorba despre fenomen, de care multi lideri PSD au profitat nepermis. Dar si cind e vorba de combaterea lui, unde masurile luate pina acum s-au dovedit ineficiente. Toate alegerile din estul Europei din ultimii ani au fost pierdute de guverne, exact pe tema coruptiei. Iata o tema importanta adusa in fata publicului. A cistigat opozitia. Asa ca e de luat aminte. Inca doua-trei asemenea transmisii in direct nu stim ce efect ar avea. Dar publicul nu ar avea decit de cistigat. Dar e clar ca nu vom avea o disputa in direct fata in fata Nastase vs.Basescu. Poate numai in turul doi.

Opozitia a fost teleboicotata patru ani. Acum ar fi prilejul potrivit sa isi sustina punctele din program, sa polemizeze cu ministrii etc. Acest lucru este de fapt impiedicat sa se intimple in aceasta campanie mai mult decit enigmatica. Tactica staff-ului PSD este sa anihileze pe cit posibil dezbaterile. Ar fi fost un prilej si de a ajuta electoratul sa isi faca o impresie corecta. Nu vom avea asadar ministrii si contestatarii lor pe televiziuni. Ministrii apar si vor aparea singuri, cu jurnalistii in fata, si mai putin sau deloc cu oamenii Aliantei D.A. E un simulacru de dezbatere. Ideea este sa nu se poarte discutii intre putere si opozitie. Monologul cu care ne-am obisnuit continua. Nu avem parte un de dialog. Lumea va intra pe 28 noiembrie la urne, anesteziata, slab informata. Speranta oficialitatilor este ca lumea va vota la fel ca in anul 2000. Speranta desarta. Vom avea cele mai strinse rezultate de dupa 1989. Se joaca, iar cistigatorul nu este stiut dinainte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS