Ingrediente:
Aluat fraged: 180 g făină albă de grâu, 80 g făină integrală, 80 g unt,
70-80 ml apă foarte rece, 1/2 linguriță sare
Umplutură tartă: 1 conservă ton bucăți în suc propriu (160 g), 250 g dovlecei zucchini rași, 40 g parmezan ras, 200 ml smântână de gătit
2 oua medii, 1 praz mic tocat mărunt (doar partea albă), 1 lingură pătrunjel tocat, sare după gust, piper proaspăt măcinat după gust
Mod de preparare:
Aluat: Punem ambele tipuri de făina în robot, adăugăm sarea, untul rece de la frigider tăiat în cubulețe mici și acționăm robotul la viteză medie.
Treptat adăugăm apa rece, iar când aluatul s-a compactat, stingem robotul.
Mutăm aluatul pe masa de lucru ușor pudrată cu făină și îl frământăm cca 1 minut, până la omogenizare.
Învelim aluatul în folie de plastic și îl punem în frigider pentru cca 30-45 minute.
Umplutură: Amestecăm într-un vas ouăle și parmezanul ras. Adăugăm dovleceii rași și storși bine (dovleceii zucchini nu se curăță de coajă, se taie doar capetele și se dau prin răzătoare), tonul scurs bine și sfărâmat în bucațele mai micuțe, prazul tocat mărunt și pătrunjelul.
Amestecăm până la omogenizare, apoi adăugam smântâna și amestecăm din nou. Adăugăm sare și piper după gust.
Asamblare: Întindem aluatul fraged pe masa ușor pudrată cu făină, într-o foaie rotundă de cca 4-5 mm grosime. Îl așezăm în forma tapetată cu unt și făină și decupăm marginile în exces.
Adăugăm umplutura peste aluat și o nivelăm frumos.
Coacem tarta sărată în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 35-40 de minute sau până când suprafața tartei este rumenită uniform.
Scoatem forma din cuptor, lăsam tarta sărată cu dovlecei și ton să se răcească parțial în formă, apoi o extragem cu grijă și o așezăm pe un grătar.
Se poate servi caldă sau rece, este absolut minunată în ambele variante.