10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSecretele relaţiilor de durată

Secretele relaţiilor de durată

Psihologii care colaborează cu publicaţia on line healthyandbeloved.com au stabilit care sunt caracteristicile comune ale relaţiilor durabile

Aţi găsit bărbatul sau femeia visurilor, dar ce se întâmplă acum, după ce v-aţi întâlnit sufletul pereche? Cum puteţi fi oare sigur că relaţia în care sunteţi implicat va fi sănătoasă, fericită şi de durată? Se pare că există cinci elemente care garantează acest rezultat final şi care se regăsesc la cuplurile cele mai stabile. Vă propunem să analizaţi dacă relaţia dumneavoastră îndeplineşte cele cinci criterii menţionate de psihologi, dar să nu disperaţi dacă (încă) nu le bifaţi pe toate.

Mulţumire

Potrivit specialiştilor, cuplurile fericite se caracterizează prin mulţumire în ceea ce privește propria persoană şi relaţia. Nu este vorba de resemnare sau limitare, ci doar de plăcerea fiecărui partener de a petrece timpul împreună cu celălalt. Cu alte cuvinte, fiecare se simte împlinit de simpla companie a celuilalt. Cei doi fac cu plăcere toate lucrurile împreună, fără să se plictisească şi fără să simtă nevoia de a fi înconjuraţi de alte persoane. Singura condiţie suplimentară ar fi ca timpul petrecut împreună să fie umplut cu activităţi constructive şi plăcute, căci dacă această perioadă este presărată cu certuri şi cicăleli, atunci, cu siguranţă, nu va exista această mulţumire despre care vorbesc psihologii.

Respect reciproc

Persoanele implicate într-o relaţie stabilă şi de durată sunt mândre de partenerul lor şi, în general, respectă alegerile şi deciziile celuilalt. Este un lucru extrem de important, având în vedere că principalul duşman al relaţiilor este lipsa de respect manifestată în interacţiuni şi comunicare prin negativitate continuă, remarce care nu-și au rostul, jigniri, ameninţări etc. De cele mai multe ori, aceste lucruri apar atunci când partenerii sunt supăraţi şi se ceartă, cu toate că supărarea nu îi dă nimănui dreptul să se comporte altfel decât civilizat. Prin urmare, concluzia clară care poate fi formulată este că acele cupluri în care nu există respect reciproc sunt predispuse din start eşecului.

Experienţe comune

Petrecerea timpului împreună, efectuarea de diverse activităţi în doi, adică experienţele comune, creează şi menţin intimitate şi complicitate, oferind totodată ocazia de a crea amintiri demne de adus aminte peste ani şi ani. Este extrem de important ca partenerii să îşi creeze în mod constant ocazii de a avea experienţe comune, fie că este vorba de a cina la un restaurant nou sau neobişnuit ori de petrecerea unei vacanţe exotice. Totuşi, dacă aveţi copii, aceste experienţe comune nu se referă şi la timpul petrecut cu cei mici. Multe cupluri au probleme în viaţa personală pentru că au neglijat să aibă experienţe comune în doi, în ciuda faptului că se dedică împreună copiilor, sau poate tocmai din acest motiv.

Reciprocitate

Fiecare dintre persoanele implicate într-o relaţie trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru rolul pe care îl joacă, însă cuplurile în care unul dintre parteneri este cel care oferă mereu, iar celălalt doar primeşte nu au prea mulţi sorţi de izbândă. Foarte mulţi nu îşi dau seama de dezechilibrele emoţionale care le afectează relaţia şi la fel de mulţi îşi ignoră propriile nevoi de dragul relaţiei. Din păcate însă, dacă nu există reciprocitate, această neglijenţă de sine duce încet, dar sigur, la resentimente şi nefericire.

Comunicare

Cuplurile în care partenerii comunică se bucură de cele mai fericite relaţii. În primul rând, în momentul în care apare o problemă, aceste persoane iau taurul de coarne, discută şi nu se lasă până când nu o rezolvă – totul datorită capacităţii de comunicare. Mai important decât atât este faptul că, în cuplurile unde domneşte comunicarea, problema este discutată exact în momentul în care apar primele semne, nu după ce unul dintre parteneri repetă obsesiv „N-am nimic“ şi nu după trecerea unei perioade de timp (mai lungă sau mai scurtă) în care fiecare tace, sperând că celălalt îi va citi gândurile. În plus, partenerii care se bucură de o relaţie sănătoasă au grijă să comunice şi pentru a vedea cum îl pot face fericit pe celălalt, indiferent de cât de veche este relaţia – un lucru extrem de important, pentru că prea multe persoane se implică total doar la începutul relaţiei, dar odată cu trecerea timpului o lasă să se deterioreze, declanşând un fel de pilot automat emoţional. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII