36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDragostea stimulează activitatea creierului

Dragostea stimulează activitatea creierului

Partenerul de viaţă vă poate ajuta să vă creşteţi coeficientul de inteligenţă, potrivit unui studiu recent, care arată că relaţiile de lungă durată sunt benefice pentru mintea partenerilor implicaţi. Prin urmare, cu ajutorul soţului sau al partenerului veţi reuşi să vă creşteţi capacităţile intelectuale.

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători din Seattle a analizat situaţia a 169 de cupluri la intervale de şapte ani în timpul unei relaţii şi, conform rezultatelor, cele mai stabile cupluri erau formate din parteneri al căror nivel de inteligenţă este similar şi care au aceleaşi concepţii în ceea ce priveşte atitudinea generală, responsabilitatea socială şi nivelul de educaţie. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, după 14 ani de relaţie, persoana care dovedea o capacitate mai mare de înţelegere şi o mai bună fluenţă verbală a reuşit să îmbunătăţească aceste aptitudini în cazul celuilalt partener.

Atingerea şi sărutul

Cercetătorii au mai stabilit că gestul partenerilor de a se ţine de mână are un dublu rol. În primul rând creează un sentiment de căldură şi apropiere şi în al doilea rând ţine stresul la distanţă. Un studiu în care au fost analizate mai multe tomografii cerebrale efectuate în timpul experimentului a arătat că în momentul în care unei femei i s-a spus că urmează să i se administreze un şoc electric, simpla atingere a mâinii partenerului său a redus reacţia creierului la tratamentul aplicat. Tot în urma analizei tomografiilor s-a stabilit că nivelul cel mai mic de stres s-a înregistrat în cazul femeilor care au o relaţie foarte apropiată cu partenerul lor.
Studiul a mai relevat faptul că sărutul declanşează eliberarea hormonului numit oxitocină şi reduce nivelul de cortizol – dar nu doar atât. Cercetătorii susţin că în timpul unui sărut se activează aproape jumătate din nervii cranieni care afectează funcţia cerebrală. Toate informaţiile senzoriale pe care partenerii le percep în timpul unui sărut – mirosul şi căldura pielii partenerului, atingerea şi gustul buzelor – ajung în creier, unde stimulează neuronii şi generează crearea de noi sinapse.

Chipul persoanei iubite face minuni

Tomografiile computerizate făcute în timpul desfăşurării experimentului din Seattle au arătat că, atunci când cineva se uită la o fotografie a persoanei iubite, în special în primele etape ale unei relaţii, în creierul subiectului se activează o zonă asociată cu plăcerea, cu atenţia concentrată şi cu motivaţia. Potrivit cercetătorilor, aceeaşi zonă se activează şi atunci când dependenţii primesc o porţie din drogul care îi stăpâneşte – altfel spus, vă puteţi „droga“ doar privind o fotografie a persoanei de care sunteţi îndrăgostită. În plus, la începutul unei relaţii amoroase, zona cortexului prefrontal este mai activă întrucât creierul anticipează timpul petrecut cu persoana iubită şi planifică tot ceea ce urmează să se întâmple.

Bine de ştiut…

Studiile au arătat că, în medie, tensiunea arterială a unei persoane este mai mică atunci când ea se află în prezenţa partenerului decât atunci când este singură sau alături de alţi oameni. Potrivit cercetătorilor, simpla prezenţă a partenerului dumneavoastră vă face bine: chiar dacă nu vorbiţi, petreceţi timp în aceeaşi încăpere citind, privind la televizor sau navigând pe internet.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII